Блог

Как да спестя

30 начина да подобрим финансовото си състояние през 2022 г.

Възможно ли е с помощта на няколко прости съвета да постигнем баланс във финансово отношение? Ето тридесет предложения, които ще ни помогнат да намерим финансова стабилност през новата година. 

 

В началото на новата 2022-ра година, като потребители се сблъскваме със сериозни предизвикателства, сред които са инфлацията, евентуалните промени в данъчния кодекс и затруднената верига за доставки. В допълнение е и продължаващата пандемия от коронавирус, която доведе по-голямата част от домакинствата у нас до финансови затруднения.
Следващият списък от 30 съвета би бил полезен за „сверяване“ на часовника и би подпомогнал стабилизирането и поддръжката на финансовия баланс през настоящата 2022-ра:

 

1.    Контрол на разходите
Независимо дали крайната ни цел във финансово отношение е да се насладим на щастливо пенсиониране или да закупим първото си жилище, следването на предварително изготвен бюджетен план, е ключът към успеха. Понякога заобикалящият ни свят – рекламите в медиите или хората, с които общуваме стават причина да надхвърлим реалните си възможности и да се подлъжем да похарчим повече. За да избегнем подобна ситуация, е важно да се придържаме към първоначалната си финансова стратегия. Един път създадена, тя трябва да се следва.

 

2.    Изготвяне на годишен бюджет
Невъзможно е да се предвидят всички разходи, които биха могли да възникнат през годината, но един по-общ план на бюджета може да помогне да се подготвим поне за сигурните разходи, които трябва да покрием на годишна база. Пример за това какво трябва да включва този бюджет са разноските около колата, ремонт у дома, подаръците и празненствата за рождени дни и др.

 

3.    Използване на приложение за бюджетиране
За да планираме в дългосрочен план е необходимо да си съставим система за организация. Независимо от метода, който предпочетем: дали електронна таблица приложение за бюджетиране или записки на ръка в тефтер, важно е да следваме първоначалния план през цялата година. Вече съществуват много приложения, чрез които можем да бюджетираме, да управляваме сметките си, да боравим с кредитните си карти и да проследяваме спестяванията си. Автоматизирането на някои ежедневни финансови операции е страхотно улеснение, защото не се налага да помним всеки малък детайл. Приложенията съхраняват, подреждат и обобщават тази информация за нас.

 

4.    Защита на спестяванията от инфлация
Високите темпове на инфлация от последните месеци продължават да повишават разходите за стоки от първа необходимост като газ и храна, което може да доведе до намаляване на спестяванията. За да не рискуваме заделеното, трябва добре да се запознаем със актуалната ситуация на пазара, нивата на инфлацията и как бихме могли да се справим със ситуацията по най-добрия възможен начин. Вариантите включват коригиране на инвестиционния ни портфейл или искане за увеличение на получаваната заплата, за да компенсираме нарастващите разходи.

 

5.    Подготовка за по-високи лихви
Тъй като високата инфлационна среда продължава, се очаква финансовите институции на локално ниво да повишават лихвените проценти. Такова повишаване може да засегне домакинствата, като например доведе до повишаване на ипотечните плащания. От друга страна банките могат да предложат по-добра възвръщаемост на спестовните сметки.

 

6.    Стартиране на собствен бизнес
Управляването на собствен бизнес не е лека задача, но би могло да означава свобода и гъвкавост, каквито обичайното работно място не може да предложи. Вероятно за някои от нас, именно новата 2022-ра година е подходящият момент за започване на подобно начинание. Ако вземем такова решение е важно предварително да изготвим бизнес стратегия, за която можем да потърсим съдействие от професионалисти или доказали се предприемачи, постигнали вече успех в своята ниша.
Ценен съвет към всеки, който се захване с това начинание е да осъществи и поддържа добри взаимоотношения с партньори, служители и клиенти. Навременните реакции и умението бързо да се адаптираме при промяна в ситуацията, също би било от полза, тъй като пазарната обстановка е изключително динамична напоследък.

 

7.    Внимание към пенсионните спестявания
В процеса на спестяване, дори и най-малките внесени суми, понякога могат да са от огромно значение. Добър ефект можем да постигнем, макар и с минимално увеличаване процента на пенсионните си спестявания. Ако прилагаме тази практика с дребни ежегодни увеличения, задоволителните резултати на финала на процеса са гарантирани.

 

8.    Поука от минали грешки 
Всяка нова година е шанс да поставим ново начало в управлението на личните си финанси. Ако искаме да постигнем целите си е важно да правим равносметка и да се учим от предишните си грешки. Хубаво е да записваме и отчитаме приходите и разходите, които правим през годината, макар и по-основните, въз основа на които да актуализираме финансовата си стратегия за новата година. В подготовката на новия си план трябва да вземем предвид съветите на финансовите експерти, техните прогнози относно стойностите на инфлацията, влиянието на пандемията и др. Само така ще можем всяка следваща година да се справяме по-добре от предишната.

 

9.    План за погасяване на дългове
План за погасяване на дълговете си, трябва задължително да изготвим спрямо вида и размера на самия дълг, който сме натрупали. Експертите съветват, ако имаме дългове с високи лихви, като тези по кредитните карти, да ги приоритизираме, тъй като те са най-скъпите. Друг професионален съвет е да плащаме на малки порции всеки от отделните дългове, като по този начин ще намалим обема на общия размер на дълга. Така или иначе, предварително изготвеният план за действие улеснява управлението и изплащането на дълга.

 

10.    Паричен подарък за децата
Даването на пари на децата ни във вид на подарък, освен че ще зарадва тях самите, е мъдър ход по данъчни причини. Има варианти за създаване на план за подаряване през целия живот на децата, вместо да им оставяме парите си под формата на наследство, но не бива да забравяме, че отново най-добре би било да се консултираме с професионалист, за да избегнем неприятни изненади.

 

11.    Нова работа
Специалистите в подбора на кадри прогнозират, че търсещите ново работно място през 2022-ра година ще се радват на повече възможности в сравнение с предишни периоди, тъй като сегашният пазар на труда преживява сериозна трансформация. Трябва да имаме предвид, че всяка позиция има различни изисквания и в тази връзка е необходимо да адаптираме автобиографията си в зависимост от конкретната, за която кандидатстваме. Добре е да сме подготвени, че провеждането на интервюта през последните 2 години също претърпя промени в резултат на Ковид пандемията и процесът е различен от този, който познаваме – предимно виртуален. Работата от разстояние също продължава да е на дневен ред, нещо повече, вероятно все повече фирми и компании ще въведат такъв модел в близко бъдеще. 

 

12.    Нов адрес
Ако все още живеем със семейството си или просто искаме промяна на обстановката, добре е да помислим за такава през 2022 г. Както вече стана въпрос, дистанционният модел на работа е все по-разпространен след пандемията и това означава повече време прекарано у дома. Важно е да се чувстваме комфортно, ако работим от вкъщи, но преди да се преместим трябва да сме сигурни, че ще можем да си го позволим. В името на това, може да се наложи да променим приоритетите си. 

 

13.    В очакване на повишение
Може би е време да поискаме повишение, ако работните ни отговорности са се увеличили, ако сме получили положителна обратна връзка от работодателя си или разходите ни за живот се увеличават. Първо, трябва да определим какво повишение да поискаме. След това е нужно да се подготвим за разговора с работодателя си с доказателства и аргументи, за да бъдем достатъчно убедителни и да постигнем целта си.

 

14.    Предоговаряне на условията по кредитната карта
Банките обикновено предлагат примамливи бонуси и награди за откриване на сметка по кредитна карта, но трябва детайлно да разглеждаме условията в договора си и да сме внимателни със ситния шрифт. Преди да подпишем подобен договор е важно да проучим предлаганите от различните банки оферти и нивата на средните такси, лихви и бонуси, за да изберем най-добрите възможни условия. 

 

15.    Изчисляване на нетното състояние
За да знаем къде се намираме по пътя към постигане на финансово благополучие, е добре да сметнем актуалното си нетно състояния. То е равно на активи минус пасиви. Активите включват пари в брой, акции, облигации, криптовалута и недвижими имоти. Към задълженията спадат всякакви дългове, като например заеми, в това число и вноски по ипотечни кредити.

Следва продължение...