Блог

Как да спестя

7 финансови съвета от предприемача Марк Кубан

Да забогатееш чрез предприемачество не е толкова трудно, стига да следваш няколко основни, съвсем простички правила - това е мнението на милиардерът Марк Кубан. В следващата статия ще споделим някои от неговите съвети за финансов успех.


През 1999-та г., седейки в своя офис Марк Кубан проследява на живо процеса, който го превръща в милиардер. Цената на притежаваните от него акции достига своя пик в този ден, а 41 годишният Марк става от бюрото си и започва да танцува, чувствайки се на върха на света.
След обзелата го еуфория от случилото се, само 5 минути по-късно, той се завръща към работния процес. Сам споделя, че причината за това е, че постигнатият успех лесно може да бъде загубен, ако човек се самозабрави и спре да работи.
В този момент Кубан притежава над 4 милиарда долара – състояние, което го превръща в един от най-успешните предприемачи в световен мащаб. По-любопитно, обаче е как Марк Кубан постига този успех. Личният му отговор се обобщава в три основни точки:


•    Много работа;
•    Отдаденост;
•    Умно управление на финансите.


Изброените условия са задължителни за предприемача Кубан, а по-долу следват и седем негови съвета, които ще помогнат на всеки да постигне увереност и да се усъвършенства в изкуството за управление на личните финанси.


1.    Студентски живот
Според днешния милиардер Кубан в началото на своя професионален път, всеки трябва да живее като студент, а именно с ограничени разходи, които се свеждат само до най-необходимото – без луксозни придобивки. Необходимо е да влагаме цялата си енергия и средства в своята работа, независимо дали сме наемни работници или сме започнали собствен бизнес. Не само парите, с които разполагаме имат значение – изразходването на по-малко средства предполага по-малко грижи, тежести и отговорности.

 

2.    Без плащания с кредитна си карта
Марк Кубан препоръчва използването на дебитна, а не кредитна карта в случаите, когато не разполагаме с пари в брой. Според него кредитната карта е рисков продукт за финансовото ни състояние, тъй като позволява почти неограничени разходи, за разлика от другите видове потребителски и бързи кредити. Харченето на пари от кредитните карти е подвеждащо и само отлага връщането на взетата на заем сума, като междувременно по нея се натрупват и лихви.
Предимството на дебитната карта в този случай е, че тя позволява да боравим само с налични средства. Липсата на пари в сметката превръща картата в безполезна пластика. По този начин няма опасност да се подведем по отношение на сумите, с които можем да оперираме. Данните са красноречиви: или имаме пари в сметката, или нямаме.

 

3.    Спестявания в размер на 6 заплати
Спестеният 6-месечен доход ни дава право на избор и свобода в моментите, когато се чувстваме притиснати или загубим работата си. Подобна сума пари не се спестява лесно, но гарантира сигурността и независимостта, тогава когато нямаме друг изход. Заплатите за половин година може да изглеждат като много солидна сума за спестяване, но биха ни помогнали да излезем невредими от критична ситуация.

 

4.    Пазаруване на едро и на промоционални цени
Разходите за елементарни консумативи не могат да бъдат отменени, но могат да бъдат оптимизирани. Отделените пари за продукти, които ежедневно използваме, като паста за зъби или сапун, например няма да повлияят съществено финансовото ни състояние, но закупуването им на разпродажба, би ни спестило. Подобни консумативи трябва да пазаруваме само на промоционални цени и в по-големи количества, тъй като те са винаги необходими: „Това са директни спестявания в джоба ни” казва Марк Кубан.

 

5.    10% от доходите в рискови инвестиции
На по-смелите сред предприемачите, Марк Кубан препоръчва да влагат до 10% от доходите си при по-висок риск. Пример за такива, високорискови инвестиции са криптовалутите. Към тях могат също да бъдат добавени инвестираните средства в акции, за които не разполагаме с гаранции, тези, направени на базата на интуиция. При подобни инвестиции, Кубан съветва да не разчитаме на тези пари, просто да ги прежалим.
Инвестициите в криптовалута, милиардерът сравнява с хобита от рода на колекционирането на произведения на изкуството, именно затова, според него, този вид вложения трябва да бъдат ограничени до 10%.

 

6.    Четене и самоусъвършенстване
Милиардерът Кубан споделя любопитна ситуация от своя професионален път, в която минавайки покрай книжарница, вижда интересно заглавие на книга на витрината и без да се замисля, веднага го купува. Често тези емоционални покупки допринасят за израстване на бизнеса на Кубан - дори само с простичка идея. Каква по-изгодната сделка?
Вълшебните свойства на книгата – да преподава, възпитава, привлича вниманието върху неподозирани теми, на които не бихме попаднали другаде са неоспорими. Той препоръчва четенето на книги ежедневно, в продължение на часове: „Понякога и най-малката идея е в състояние да промени генерално хода на събитията“, признава Кубан.

 

7.    Добрите хора са успешни
Предприемачът-милиардер, смята, че колкото по-добър е един човек, грижовен и внимателен към околните, толкова по-добри резултати би постигнал той и в своя професионален живот. 
Да управляваш собствен бизнес и да се бориш с всички съпътстващи трудности не е никак леко, но успешният бизнесмен трябва да запази спокойствие, независимо от всичко и да не забравя да бъде мил към околните. Нервите, изхабени в работния процес са нещо обичайно, но теорията на Кубан е, че позитивната нагласа предизвиква успешното развитие на всяка ситуация. Трябва да имаме очи за доброто, което ни заобикаля, както в личния си живот, така и в професионалния.
В заключение на съветите, дадени от един от най-успешните предприемачи в световен мащаб, може да се каже, че печеленето на пари не е крайна цел, а резултат от нашите професионални успехи. Съветите за това как да печелим, пестим и оптимизираме бюджета си са необходими, особено в началото на целия този процес, но е важно да помним, че алчността е лошо качество, от което трябва да се разграничаваме.
По пътя към финансовата стабилност трябва да разчитаме единствено на собствените си качества и упоритост. Те са единствените фактори, които можем да контролираме. Трябва да бъдем честни, да не си служим с връзки или лъжи, защото рано или късно ще трябва да платим цената за тези злоупотреби.
Марк Кубан призовава да подхождаме с позитивно отношение към всеки по пътя си, да даваме всичко от себе си, за да поддържаме добрите си взаимоотношения с околните, а успехът няма да закъснее.