Блог

Как да спестя

9 предимства на бързите кредити

Заемите, отпускани от небанкови финансови институции се отличават значително от банковите. Какво не знаем за бързите кредити, какви са техните предимства и в кои случаи е оправдано да използваме именно тях?

 

Процедурата по кандидатстване за кредит сме свикнали да определяме като тромава, заради подготовката на документи, предоставянето на данни – не само лични, но и често тези на лице-гарант по договора. Нужно е време за разглеждането на всички тези документи, преди да получим официално становище относно кандидатурата си и едва тогава се стига до изплащане на заявената сума. Или поне така бе доскоро в банките.
През последните 15-тина години, обаче настъпиха сериозни промени с появата на небанковите кредитни институции, които отпускат заеми в съвсем кратки срокове и предлагат далеч по-облекчен процес. Компаниите за бързи кредити вече имат сериозен пазарен дял, а поради сериозната конкуренция в сектора, процесите по кандидатстване и усвояване на заем са опростени максимално.
Ето и някои от безспорните предимства на бързите кредити:

 

1.    Кратък и удобен процес
Основно преимущество на заемите, отпускани от небанковите институции е съкратената процедура за кандидатстване, която отнема само няколко минути и може да се осъществи изцяло онлайн. В този случай, кредитоискателят си спестява посещение в банков клон и попълване на документи на ръка. Компаниите за бързи заеми разполагат с достъп до официална информация относно нашето кредитно минало и професионалната ни заетост, което спестява много време. Например, в уебсайта на бранда CreDirect само няколко клика и един телефонен разговор ни делят от получаването на желаните пари на заем.

 

2. Онлайн кандидатстване
Може би най-основното предимство на онлайн заемите е възможността да се кандидатства навсякъде, по всяко време, от което и да е мобилно устройство, което безспорно ни спестява време. Процесът в уебсайтовете на марките, предлагащи кредитни продукти онлайн е лесна и изисква минимални усилия, а финалното решение научаваме до минути. Подобен срок е решаващ в случаите, когато наистина не можем да чакаме и спешно се нуждаем от финансова помощ. При подобни обстоятелства, никоя банка не би била вариант, тъй като и най-кратките процедури там са в пъти по-тромави и продължителни.



 

3. Липса на ограничения
Следваща основна разлика между банковите и небанковите кредитни институции е, че при вторите не се налага да мотивираме желанието си за кредит. Фирмите за бързи заеми не изискват обяснения как ще използваме заявената сума, съответно не налагат ограничения. Парите можем да използваме, както намерим за добре и е достатъчно да изплащаме заема си навреме, за да съхраним изрядно досието си в Централния кредитен регистър.
Независимо от причината, която ни налага да изтеглим бърз кредит, специалистите съветват внимателно да се запознаем с подробностите по договора, който подписваме, за да не станем жертва на евентуални некоректни практики.

 

4. Лесна процедура на изплащане
Друго предимство на бързите заеми е лесната процедура по изплащането им. Независимо от срока на връщане, посочен в договора, можем предсрочно да погасим кредита си, ако имаме тази възможност. Подобно действие ще намали крайната сума, предвид факта, че лихвите се натрупват в зависимост от периода. Колкото по-бързо изплатим заетата сума, толкова по-добре за нашия портфейл.

 

5. Покриване на спешни нужди
Както вече споменахме, основното предимство на бързите заеми, е че са бързи и могат да ни спасят в критична ситуация, когато наистина имаме нужда от пари в кратък срок. Дали ще изпаднем в такава ситуация еднократно или пък ни се случва по-често, кредитите от небанкови институции са лесно решение, което да съхрани баланса на финансовото ни състояние.

 

6. Минимални изисквания
Изискванията, на които трябва да отговаряме, за да получим желания бърз кредит са на практика минимални. Основният фактор, на база на който компаниите взимат решение е нашата кредитна история. Ако досега сме били изрядни в обслужването на кредитите си към банки или други институции, няма причина да ни откажат заем.
Добре е да имаме предвид, че при кандидатстване за заем кредитното ни минало, работното място и месечния доход, който получаваме ще бъдат взети предвид. Ако Кредиторът прецени, че сме в състояние да изплащаме взетите пари на заем след прегледаната информация, то крайното решение ще бъде положително и преди всичко – бързо.

 

7. Съхраняване на добро кредитно досие
Ползването на бърз заем може да се окаже много добро решение в някои непредвидени ситуации. Такава може да е предстояща вноска по друг кредит, която не можем да покрием в конкретния момент, защото заплатата ни закъснява, например. В такива случаи, винаги можем да прибегнем до заем от небанкова институция, за който имаме гаранция, че ще получим бързо. Сроковете понякога са от съществено значение, както в цитирания пример, в който ако не погасим вноската си навреме, рискуваме чистото си кредитно досие. Допуснем ли грешка веднъж, със сигурност тя ще бъде документирана там, т.е. ще се „помни“ дълго.

 

8. Скоростно одобрение
Компаниите за бързи кредити имат достъп до електронни бази с информация, които използват по време на разглеждане на кандидатурата. Фактът, че всичко, което е определящо за финалното становище е налично онлайн, значително ускорява цялостния процес. 
В уебсайта на CreDirect потребителите получават допълнително предимство, а именно възможността да проследяват статуса на своята заявка до самия край на процеса. Веднъж получили одобрение на желания кредит, получаваме сумата до часове, понякога дори минути.

 

9. Финансова помощ за малкия частен бизнес
В днешно време, когато инфлацията и разходите се увеличават, е добре да имаме пасивен доход или допълнителна работа, която ни подпомага финансово, особено при наличие на активни кредити. Освен за ежедневно ползване от физически лица, бързите парични заеми могат да бъдат от полза също за малкия частен бизнес. Когато е необходима неголяма сума оборотни пари в кратък срок, най-безболезненото решение е заем от небанкова кредитна институция. Ако планираме разширяване на бизнеса си, може също да се възползваме от бърз потребителски кредит, с който да обезпечим преместването в нов офис, подсигуряването на служителите си или увеличаване на производството си.

 

Запознахме се с безспорните положителни качества на бързите кредитни продукти, които в определени ситуации са по-доброто или дори единственото решение на финансовите ни проблеми. Лесно достъпни и много бързи, разглежданите заеми разполагат с много предимства в сравнение с банковите кредити. 
Преди да заявим желаната сума, можем да се консултираме с финансов експерт, за да сме сигурни, че сме направили правилния избор. Независимо от вида на компанията, отпуснала ни кредит, не трябва да забравяме, че навременното му обслужване трябва да е основен приоритет в месечния ни бюджетен план. Така освен, че ще се радваме на по-изгодни условия, ще съхраним изрядно кредитното си досие.