Блог

Инвестиции

Даване на дома ви под наем през Airbnb

Планирали сте едноседмична почивка за през лятото? В дома ви има свободна стая, която не ползвате? Изкарайте допълнителни средства като дадете под наем дома си, ползвайки възможностите на онлайн-платформата Airbnb. Помислете си как можете да финансирате следващата си екскурзия до екзотична дестинация само като направите това! Или как, докато почивате, изкарвате пари и не забравяйте че за всеки труден момент има заеми онлайн от CreDirect!

Местни забележителности

Вероятно ви се струва, че кварталната ви улица не е особено атрактивна. Обаче за чужденци, които посещават града ви за пръв път, всяко нещо е забележителност – малкото кафене с дървени масички и цветя, прозорците с капаци, дори продуктите в магазина. Подгответе материали с интересни факти за местността, държавата или града ви, опишете накратко местните забележителности, оставете брошури или списания с описания на музеи и заведения, книга за историческите забележителности, които се намират недалеч от дома ви, карта на града и упътвания за най-близки транспортни средства.

Поставете правила

Необходимо е да определите правила при наемане на дома ви. Дори това да е вашият дом, все пак е желателно да създадете подходящи условия и за гостите ви да се чувстват удобно по време на престоя си, затова не бъдете твърде строги. Въпреки това, напълно приемливо е да ги помолите да избършат кухненските плоскости ако готвят или да попият с моп пода, в случай, че разсипят чашата си с кафе.

Всичко се опира до Wi-Fi

Обичайно наемателите на помещения през Airbnb са млади хора в диапазона между двадесет и тридесет годишна възраст, затова наличието на достъпен и бърз интернет е основополагащо условие. На някои от гостите ви може дори да се налага да работят на лаптопа си по време на пътуването си, особено ако даваният под наем имот се намира в голям град или близо до летище, което може да привлече пътуващи по работа чужденци. Дори когато давате под наем само стая, за да не се налага да съобщавате на гостите си всеки път паролата за Wi-Fi, подсигурете табелка с ясното ѝ изписване, за да могат да я имат достъпна, когато им потрябва.

Осигурете карта

Както вече споменахме, желателно е да оставите карта на града или местността, където да са описани и координати за случаи на нужда от бърза помощ и най-близките средства за транспорт. Освен разписания на местния обществен транспорт, можете да оставите брошури на агенции за наемане на коли. Ако отстъпвате дома си, докато сте на път извън страната или по работа, оставете собствени координати и тези на близки, така че гостите ви да могат бързо да се свържат с вас при извънредни ситуации или при нужда. В самата платформа може да бъде посочена карта на града, за да се ориентират потребителите при наемане къде се намира имотът ви и доколко локацията им е удобна.

Проявете креативност

Освен удобната локация и конкурентна цена за даване под наем на имота ви, можете да демонстрирате гостоприемство и да накарате гостите си да се чувстват специални. При участие в платформата Airbnb са много важни рецензиите, затова ако желаете дома ви да се отличи и услугата ви да получи благоприятни отзиви, е необходимо да се постараете повече. Независимо дали изберете да оставите бутилка местно вино, кутия бонбони и картичка за добре дошли за гостите, набавите меки възглавнички и одеяла за всекидневната, оставите кана с цветя на кухненската маса или капсули за еспресо машината – всеки подобен жест на гостоприемство ще спомогне да изкарате повече средства от тази си допълнителна практика.

Поддържайте чистота

Старателното почистване на имота ви преди пристигане на гостите е твърде необходимо, но ако помещенията са големи може да се наложи да наемете и професионален чистач. Ако предвиждате да включите това в цената на престоя, обозначете го ясно в описанието на обявата си. Осигурете чисти кърпи, принадлежности за банята, чисти и изгладени чаршафи и завивки за леглото. Уебсайтът Airbnb е адаптиран за по-лесно обозначаване на осигурявани предимства и детайли за дома ви. За справка, повечето гости очакват за престоя им да бъдат подсигурени поне течен сапун/шампоан, кърпи и тоалетна хартия и по-вероятност: тоалетни принадлежности в малки разфасовки, допълнителни възглавници и завивки (особено ако престоят е през зимата) – осигуряването на подобни принадлежности непременно ще допринесе за получаването на много значимите благоприятни отзиви.

Предпазни мерки

При даване под наем на имот в платформата Airbnb е необходимо да се осведомите относно някои важни въпроси от типа: Дължите ли някакви такси за спечелените пари посредством Airbnb? Необходима ли е застраховка на имота при подобна практика? Включва ли застраховката на имота ви условия при отдаването му под наем през Airbnb? Възможности при определени обстоятелства – когато самите вие сте под наем, имотът е под ипотека на банка; изисквания на съседите ви и подобни. Необходимо е да съобразите всички тези въпроси предварително, за да можете спокойно да отдавате имота си под наем.

Ползвайте платформата, за да развиете уменията си за гостоприемство и да се запознаете с интересни хора, като при това си докарате допълнителни приходи.