Блог

Как да спестя

Достъпният начин да се научим да шофираме

Настъпило е времето да се научите да шофирате и вече нямате търпение да седнете зад волана. Но докато курсовете за това са доста скъпи, направили ли сте добро проучване относно кой от тях да изберете?

Обикновено шофьорските курсове за придобиване на категория А варират между 250 и 500 лв., в зависимост от това коя автошкола изберете. В повечето случаи обучението се плаща на една или две вноски. Отделно, трябва да предвидите поне още 200 лв. за изпитите за придобиване на книжка и по теория. Вероятно след това ще ви се иска да закупите кола, при това разходи при изваждане на документи, застраховка. Обобщено накратко, ще са ви необходими средства и всички спестени пари са добре дошли. Прочетете нашите съвети за възможността да спестите малко от финансите си при това и не забравяйте че за всеки труден момент има и алтернатива - бързи заеми от CreDirect!

Платете цялата сума

Дори да има възможност да плащате всеки урок поотделно, по-добрият вариант е да платите предварително или на две вноски за цялото си обучение. Проверете за обявени курсове на промоционални цени, като обикновено тяхното заплащане накуп ще ви излезе по-изгодно.

Проверете за промоции

Разгледайте сайтове за промоции при провеждани шофьорски курсове, където можете да откриете ваучери с до 50% отстъпка от оригиналните цени. Все пак при избора на автошкола проучете дали са предвидени необходимите инструктажи по безопасност на пътя и подходящо теоретично обучение. Когато изберете автошкола, можете да се свържете директно и да попитате дали предлагат отстъпки.

Подгответе се за теорията онлайн

Освен да се научите да шофирате превозно средство, необходимо е да придобиете добра подготовка за правилата и законите за движение по пътищата – така наречената теоретична подготовка. Онлайн можете да намерите много сайтове с листовки и възможности да провеждате примерни изпитни тестове. Отделно, онлайн можете да намерите правилника със закони за движение по пътищата, въз основа на който са формирани въпросите на изпита. Можете да изтеглите и мобилни приложения с въпроси от листовки. Всички тези безплатни практики можете да приложите за по-добра подготовка в комбинация с прочитането на предоставените ви от инструктора закон и листовки, които обикновено влизат в обявената цена на курса.

Съвети за начинаещи шофьори

Ако не се чувствате достатъчно подготвени – не само за самия изпит, но и за след това, важното е да сте уверени на пътя – можете да се договорите с инструктора си да запишете допълнителни курсове, като го попитате за по-ниски цени за час. Докато практиката е необходима, а все пак допълнителните уроци ще натежат на финансите ви, можете да прибегнете до други методи. 

Ако имате близък или приятел, който има нужната възраст, валидни шофьорски документи и достатъчен опит, можете да отидете с тях на полигон (като, разбира се, уверите се да попитате охранители или контролни органи за разрешение), където да практикувате уменията си. 

Практиката е важна, за да преминете изпита си за придобиване на книжка от първия път, тъй като всеки следващ изпит е съпътстван от допълнителни разходи – задължителен брой допълнителни учебни часове и нова такса за изпит, което може да оскъпи значително общата сума. Друг полезен съвет е по възможност да преминете колкото се може по-бързо уроците по шофиране, да се явите на изпита и след това да продължите да практикувате вече с шофьорската си книжка, докато се почувствате уверени на пътя. 

Изберете изгодни условия при застраховка

Вероятно след като преминете изпита си, ще искате да си набавите кола. Закупуването на кола, обаче, не се ограничава само с нейната обявена стойност. След това ще трябва да я регистрирате в КАТ, да преминете през технически преглед, извадите талони, сключите гражданска застраховка. Това са задължителните разходи при закупуване на кола. Отделно, докато сте млад шофьор, няма да ви е излишна застраховка на колата. Тъй като това е доста голям разход, направете справка на обявените цени за това при различни застрахователни брокери и попитайте за различни условия и покрития.

Веднага след като сте придобили полезното умение да шофирате, ще се уверите колко удобства ще ви създаде това занапред.