Блог

Тайните на успеха

Джеф Безос - най-богатият човек на планетата

  • Кой е Джеф Безос?
  • Каква е историята около създаването на най-известния електронен магазин в света – Amazon? 
  • Как Безос, в ролята си на собственик и ръководител на Amazon, се превръща в най-богатият мъж на планетата?

Джефри Престън Безос, или познатият в цял свят като Джеф Безос, е американски предприемач. Той създава и ръководи Аmazon – електронният магазин с най-оборотни продажби в света, осъществени онлайн, основава и притежава аерокосмическа компания Блу Ориджин и притежава издателство Уошингтън Поуст, а от 2017-та година, насам е известен като най-богатият човек на планетата. 

Джефри е роден в Ню Мексико, САЩ през 1964-та година. Той получава фамилията Безос, не от биологичния си баща, а от съпруга на майка си, по онова време, кубински имигрант. Детските и тийнейджърските си години, Джеф Безос прекарва с баба си и дядо си в тяхното ранчо в Тексас, след което изучава компютърни науки в Принстънския университет. По време на обучението си се присъединява към стартъп компанията Fitel. След като напуска Fitel започва работа към хеджфонд, на който само за четири години става вицепрезидент.

През 1994 г. Безос се запознава с неограничените възможности на интернет пространството и решава да стартира онлайн продажба на книги. Така той без да е известно да се е възползвал от заеми, създава компанията Аmazon в гараж, провежда срещите си в местната книжарница, а вътрешна традиция било, всяка продажба да се известява от звънец. Съвсем скоро, огромният брой продажби налага премахването на традицията със звънеца.

В рамките на един месец електронният магазин Amazon успява да реализира продажби в 50 щата и 45 държави в цял свят, като позитивната тенденция продължава и през следващите години. През 1997 г.компанията излиза на борсата и оттогава до момента, акциите й поскъпват с 84 хиляди процента.

В своя следващ етап на еволюция, Amazon започва предлагането на всевъзможни артикули - от облекло до облачни услуги.

През 1998 година, Джеф Безос е един от първите инвеститори в Google с вложени 250 000 долара, а през 2009 г., той осъществява първото изключително мащабно придобиване за Amazon, с откупуването на електронен магазин за обувки на стойност 1.2 млрд. долара. През 2013 година Безос става собственик на Уошингтън Поуст в сделка за 250 милиона долара. През 2017 година, Amazon придобива и хранителната компания Whole Food за 13.7 млрд. долара.

За 25 години, Безос успява да превърне Amazon в компания-гигант, оценена на почти един трилион долара. Именно акциите в компанията са източник на богатството на основателя - всяка секунда, той печели по 2489 долара.

Притежание на Джеф Безос е и компанията за космически изследвания и пътувания - Blue Origin, имаща за цел да създаде ракети за транспортиране на пътници в Космоса. 

Недвижимата собственост на най-богатия човек в света, също е с внушителна стойност. Той притежава имения в Сиатъл и Бевърли Хилс, както и огромен апартамент в Ню Йорк.

На 150 млрд. долара възлиза богатството му през 2017 г., когато той е обявен за най-богатият мъж. Към началото на 2020 година, състоянието му е 117 млрд. долара, а съществения спад се дължи на раздялата с бившата му съпруга, Маккензи Безос, на която той оставя над 30 милиарда долара. Дори и след това, основателят на Amazon съхранява титлата си. Маккензи наследява 4% от акциите на бившия си съпруг в Amazon и също се нарежда сред най-богатите жени на планетата.

В рамките на 2020 г., въпреки коронавируса и последвалата световна криза в икономиката, Джеф Безос успява да натрупа нови 87 млрд. към богатството си, благодарение на покачващите се цени на притежаваните акции. През есента на 2020 г., той разполага с над 200 млрд. долара. Ето и няколко факта, доказващи неизмеримото му богатство:

1. Състоянието си Безос трупа, в следствие на повишаващата се цена на акции в Amazon. Неговата годишна заплата е в размер 82 хил. долара, но в действителност той печели около 9 милиарда долара на година.

2. Основателят на Amazon си докарва 2489 щатски долара всяка секунда, съответно по 149 353 в минута. Според данни на Щатското бюро по труда, спечеленото за минута от най-богатия мъж на планетата, надхвърля тройно средната годишна заплата в Съединените щати. Сумите са, наистина, космически.

3. Независимо от раздялата със своята съпруга, Джеф Безос продължава да бъде най-богатият човек в света

По време на техния развод, той преотстъпва на Маккекнзи ¼ от акциите в Amazon, които те, като семейство притежават. Към момента, богатството на Маккензи Безос възлиза на близо 39 млрд. долара.

4. Богатството на Джеф Безос се равнява на 1/4 от всички дарения, направени за сто от най-престижните колежи в Съединените щати.

Притежаваното от Безос богатство надхвърля получените дарения от трите висши учебни заведения на върха на класацията: Харвард, Йейл и Тексаски университет.

5. Измерение за състоянието на Джеф Безос: когато той похарчи 1,2 млн. щатски долара, те се равняват на 1 долар, похарчен от средностатистическия американец.

6. Състоянието на основателя на компанията Amazon превъзхожда с 38% състоянието на кралското семейство във Великобритания

Според данни на Forbes, към 2017 година британското кралско семейство притежава 88 милиарда долара. 

7. За известен период, богатството на Джеф Безос се сравнява с БВП на Ангола

Половината от брутния вътрешен продукт на Ангола е 121 милиарда долара и се докарва от добив на петрол и представлява 90% от износа на страната.

8. Притежаваното, от Безос, състояние надхвърля брутния вътрешен продукт на три държави, взети заедно 

Сборът от БВП на държавите Исландия,  Афганистан и Коста Рика е 119 милиарда долара, а състоянието на най-богатия човек на планетата превишава тази сума. 

9. Джеф Безос изкарва за малко над 2 милиона долара за 15 минути, а данните от официално проучване в щатите сочат, че средностатистическият американски гражданин с диплома за бакалавър, работи за тази сума през целия си живот

Дамите в САЩ, със същата образователна степен, печелят около 1,3 милиона долара за цял живот.