Блог

Тайните на успеха

Джоан Роулинг – пътят към успеха

Джоан Роулинг е самотна майка, разведена и разорена в момента, в който започва да пише книгата си за магьосника Хари Потър. Няколко години по-късно тя е в класацията за най-влиятелни жени на списание Форбс. Историята на нейния успех, в следващите редове.

 

Джоан Роулинг, известна още като Джей Кей Роулинг е родена през 1965 год. в Йейт. Започва да измисля и записва приказки, от най-ранна детска възраст, които после чете на своята сестричка. Ситуацията в семейството им е трудна – майката е болна, бащата - твърде зает и Джоан, така и не получава необходимото поощрение.
След завършване на училище, тя постъпва в университета в Ексетър, където изучава филология и френски език. В края на своето висше образование, Роулинг вече мечтае за кариера на писател, но знае, че ѝ е необходима оригинална идея, за да пробие.
Въпросната идея се заражда по време на пътуване с влак между Манчестър и Лондон. По време на престой на една от гарите, в главата на писателката се изясняват образите на няколко герои, едно магическо училище и мисълта да ги превърне в роман.
Първите си записки по книгата, авторката прави в Португалия, където води вечерни часове по френски, а времето си през деня използва, за да пише. В този период Джоан сключва брак с португалец, но скоро се развеждат и през 1993 година тя се връща в родната Великобритания с шестмесечната си дъщеричка, разорена и с няколко глави от бъдещия роман. Трудностите в живота на авторката дават отражение върху творбата ѝ. Противно на първоначалния замисъл за развлекателна детска история, съдържанието се превръща в мистериозно четиво.
Напук на всички препятствия, които среща по пътя си, авторката успява да завърши първия си роман за около две години, но следва поредно разочарование, поради отказът на редица издателства да го публикуват. Щастието отново се усмихва на Роулинг, когато творбата ѝ е оценена от дъщерята на собственика на издателство Блуумсбъри и книгата е отпечатана през 1997-ма година в скромен тираж. Първите хиляда копия от книгата, обаче се оказват повече от достатъчни, за да бъде оценен трудът на писателката – първата част от романа за Хари Потър е обявена за най-добрата детска книга през 1997-ма.
На Джей Кей Роулинг се плаща аванс за продължение на романа и в следващите 3 години на бял свят се появяват нови 3 тома. Следва 3-годишна творческа пауза за авторката, през които Хари Потър се превръща в мания за деца и възрастни по цял свят.
Седмата книга е публикувана през 2007-ма година и е последна за поредицата. Носят се слухове за продължаването на историята, които все още не са потвърдени. 
Логичното продължение след успеха на първата книга за магьосника Хари Потър е откупуването на правата за екранизация на книгата от Уорнър Брос, още през 1998 год. Роулинг получава процент от приходите на бъдещия филм, а участието ѝ в реализацията на проекта е също гарантирано.
Режисурата на филма е поверена на Крис Кълъмбъс, а по настояване на Джоан, актьорите трябва да са британци. Избраните за главните роли: Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупър Гринт започват филмовата си кариера именно с този ангажимент, а премиерата на първия филм е през ноември 2001-ва.
Успехът на филма е категоричен и той донася на създателите си приход в размер на един милиард долара, а реализираният в същата година „Властелинът на пръстените“ остава на по-заден план и с по-ниски приходи.
Така Роулинг от самотна майка, едва справяща се с ежедневните си разходи, се оказва на върха на кариерата си, само за няколко години и се нарежда на първите места в класациите за най-богатите и успели жени в световен мащаб.

 

10 факта, които не знаем за Джоан Роулинг


1. Авторката създава своя персонаж, Хари Потър и сякаш го обвързва със себе си, като му „дава“ своята рождена дата – 31-ви юли


2. Роулинг написва първата си история на 6-годишна възраст
Въображението ѝ работи на пълни обороти от най-ранна детска възраст и тя създава първата си творба, озаглавена „Заек“. Днешната милиардерка чете от много малка, а любимият ѝ жанр е фантастичният.


3. Житейските проблеми на авторката са нейният източник на вдъхновение
Трудният развод, финансовите затруднения, последвалата емоционална криза и възстановяване са периодът, в който се „ражда“ идеята за магьосника Хари Потър и чудният вълшебен свят.


4. Роулинг поставя работата си на заден план
Длъжностите, които заема, през годините са досадни за авторката и тя често се пренася в света на своите собствени фантазии. Понякога тя, дори чете книгите на любимите си автори в работно време, а подобни нейни прояви водят до уволнението ѝ нееднократно.


5. Роулинг кръщава персонаж на своя болна почитателка
Болното от левкемия малко момиченце Натали Макдоналд е запленено от историите за Хари Потър. По молба на роднините на детето, Роулинг му посвещава и изпраща лично писмо. За съжаление болното момиченце умира, а след като научава печалната вест, авторката кръщава един от персонажите в поредицата за Хари Потър, Натали в нейна памет.


6. Джей Кей Роулинг е първият автор, който натрупва състоянието си благодарение на писателската си дейност
Книгите за Хари Потър поставят множество рекорди за най-скоростно разпродадени книги в историята и отреждат място за Роулинг в класацията на списание Форбс. Самата тя никога не е предполагала, че творбата ѝ ще постигне подобен успех.


7. „Кингс Крос“ е място, обвързано с личния живот на авторката
Освен портал към света на магията в книгите за Хари Потър, знаменитата гара е мястото, на което в действителност се запознават родителите на Джоан. Подобен е случаят и с родителите на Хари в книгата.


8. Роулинг често се маскира, преди да напусне дома си
Използването на маскировка е обичайно за успешната авторка. В най-различни ситуации, тя прибягва до прикритие, дори, когато отива на проба за рокля преди своята втора сватба. Единствената причина е, че не иска да бъде разпозната от феновете си в такъв личен момент. Втория си брак, Роулинг сключва през 2001-ва година с д-р Нийл Мъри.


9. Има свой персонаж в анимираната поредица „Семейство Симпсън“
Смята се, че всеки образ, гостувал в „Семейство Симпсън“ се иконизира. Анимираният персонаж на създателката на Хари Потър гостува в епизод, в който семейството пътува до Обединеното Кралство.


10. Книгите на Роулинг я превръщат в създател на нов спорт
Измисленият от Джоан спорт – Куидич, който е силно застъпен в книгите за Хари Потър се превръща в реално практикуван спорт във Великобритания. Студенти от различни британски университети го изучават, организират се турнири, като единствената разлика с играта в книгите остава липсата на полет.