Блог

Как да спестя

Енергоспестяване по време на Коледа

На кой му се иска да мисли за сметките си за електричество през Коледните празници? Но с някои лесни промени можете да спестите пари, да спомогнете за опазването на околната среда и така да се забавлявате с по-леко сърце и пълен портфейл по време на празничните дни.

Окачете светлините

По време на тъмните зимни нощи, проблясващите коледни лампички внасят особена радост и тържественост – светеща зимна приказка. Обаче въпросните лампички може да са скъпи, особено ако са по-специални модели. Вземете от просветващите лампички на батерии или включващи се в контакт, които се продават на метър. Друг вариант е да изпробвате модела LED лампички с опцията да се включват и изключват само докато сте у дома си. Обикновено те са по-скъпи, но са енергоспестяващи, не излъчват топлина и не се загряват – откъдето са безопасни, а пък и по-дълготрайни. Проверете онлайн за изгодни предложения или в някои от по-големите магазини за домашни потреби или играчки, където е продавана коледна украса.

Изключвайте уредите

По време на празниците често пъти имаме повече свободно време за всичките си електрическите си уреди, което може да се отрази на крайната сметка за ток. Едновременно включените телевизор, лаптоп, музикална уредба, конзоли за игри и други може да повиши значително дължимото, наред с всички лампи и кухненски уреди.

Ползвайте почивката си да отпочинете – сипете си чаша горещ шоколад и почетете книга, без при това да държите включен телевизора за фонов шум. Когато сте поканили приятели на гости, изключете лаптопа докато си говорите. Ако ползвате уреди, които са захранвани с батерии, обмислете закупуването на презареждащи се батерии и обикновено зарядно – дори този вид батерии да струват повече, те издържат значително по-дълго време от обикновените.

Гответе разумно

През празничните дни кухнята се превръща в топло средище на дома, където се носят уханни миризми. Въпреки това, готвенето може да е сериозно перо в бюджета – освен самите продукти, дългите часове на включени котлони и електроуреди могат да повишат значително сметката за електричество. Ако вложите малко повече креативност, можете да сготвите най-вкусните рецепти, докато същевременно спестите електроенергия. Ако се налага да загрявате предварително фурната си, например, ползвайте топлината да приготвите няколко ястия наведнъж. Изключете печката десет минути преди да е готова храната – докато е нагорещена, ще допече картофите дори да е изключена. Същото се отнася и за котлона – ако варите яйца и след това искате да стоплите мляко, просто изключете котлона преди да сложите млякото и то ще заври на горещия котлон.

При готвенето на определени ястия не е нужно да включвате фурната. Например, с печка за бавно готвене всяко ястие ще бъде приготвено при ползване на една трета от електроенергията, изразходвана от фурна. Микровълновите печки също могат да спестят от сметката ви за ток. Пускайте котлоните на по-нисък режим като поставяте капаците на тенджерата – така ще поддържате същото ниво на нагряване, без да включвате котлона на най-висока мощност.

Виж още:

7 начина да спестим когато пазаруваме храна

 

 

Излъчвайте топлина

Поканили сте много близки и приятели у дома за празниците? Чудесно. Настанете се удобно и намалете термостата или пуснете печките да нагряват по-малко. Наистина, пълният с гости хол ще бъде затоплен само от присъствието им, което означава, че можете да изключите отоплението за деня (или поне да намалите термостата на по-ниска температура). Ако успявате да правите това често пъти по време на зимните месеци, ще спестите от сметката си за парно или ток.

Сгрейте се по други начини, като се сгушите под топлото одеяло, набавите си дебели и удобни домашни дрехи и много чай. Струва си да инвестирате в подмяна на дограми и уплътняване, за да може топлината да се задържи у дома ви.

Виж още:

Забавни, евтини занимания с деца

Спестете при прането си

По време на почивните дни ползвате повече и други електроуреди като например: миялната машина, пералнята, сушилнята, а тяхната употреба също се отразява на сметката ви. Само пералнята ви изразходва близо седем процента от цялостната сметка за електричество.

Вариант за спестяване е да включите миялната и пералнята, едва след като сте ги напълнили до капацитета им. Когато е възможно, ги пускайте на екологични и енергоспестяващи програми, при които изпирането и изплакването става при по-ниска температура, като е необходима по-малко енергия за затопляне на водата.

При избора на подобни електроуреди, освен на цената им, обърнете внимание и дали са енергоспестяващи модели. Уреди с енергиен клас А ще ви спестят много от сметката за електричество през годината, докато тези с C изразходват повече енергия.

Виж още:

Подгответе собствени продукти за почистване

Спазвайки тези съвети за икономисване на електроенергия, ще спестите средства, докато се радвате на Коледните празници, и не забравяйте че може да се възползвате от бързи заеми от CreDirect!