Блог

Как да спестя

Как да направим икономии, за да се вместим в бюджета за почивка?

За повечето от нас лятната почивка представлява най-големият разход за годината, затова е необходимо да се възползвате от всяка възможност за спестяване, направена така че да не ограничава забавлението и спокойствието ви. Възползвайте се от полезните ни съвети за планиране на бюджета по време на почивка и от някои хитрини как да се придържаме към този план.

Разпределете разходите си за всеки ден

Съществено условие за придължането към определен бюджет е планирането. Съобразете всичките си необходимости – от напитки и хранене до сувенири, и всякакви дневни обиколки, които планирате да осъществите. От компанията Thomas Cook предоставят онлайн калкулатор за изчисляване на разходите при екскурзия, който можете да ползвате за преценяване колко пари ще са ви необходими, за да планирате разходите за почивка на семейството си, независимо от продължителността на престоя.

Нека да обядваме

Ако предвидите основното си хранене по време на почивка да е по обедно време, можете да спестите, възползвайки се от намаления и специални предложения за ястия по това време на деня. Обедните менюта са по-принцип по-изгодни от предлаганите вечер, затова си спестете тези основни туристически привички и изберете полезното и приятно предложение. За остатъка от деня можете да предвидите леко хапване или прясно приготвена храна за из път. Ако сте отседнали в апартамент, където има условия за приготвяне на храна, защо не си купите продукти от близък магазин и не си приготвите нещо вкусно сами?

Разходете се

Ползвайте свободното време, за да се разходите. Спестете пари от таксита и автобуси, а просто се разходете. Това не само ще ви спести пари, но и е най-благодатният начин да изследвате посетеното място – можете да се натъкнете на някой местен бар или приятно площадче, встрани от туристическата алея, и да се потопите в атмосферата на мястото. Освен това, имате възможност да направите повече тен, докато се разхождате на слънце, и да изгорите малко калории за сметка на вкусния обяд.

Плащайте в брой

Избягвайте досадните банкови такси при ползване на кредитна карта в чужбина. Плащането в брой ще спомогне и по-лесното придържане към определения за деня бюджет. Планирайте средствата си за деня и преди разходка вземете със себе си само толкова пари. По такъв начин ще си спестите излишни харчове и няма да се безпокоите за възможни скрити такси, които ще се проявят по банковото извлечение, за да развалят ефекта на почивката ви.

Откажете се от сувенирите

Вероятно никога не сте чували някой да държи на подарения му магнит опреди две години. Скъпите сувенири в туристическите магазини никога не са обоснован разход, а за емоциите по време на пътешествието ще ви напомнят много по-добре направените снимки. Колкото до приятелите и семейството, изпратете им пощенска картичка, за да покажете, че се сещате за тях – но спестете си магнитчетата за хладилник!