Блог

Как да спестя

Как да ходим на фестивали според бюджет

Когато наближи лятото, започват да бъдат организирани все повече събития за любители на музиката, а именно – фестивали! Световноизвестни изпълнители и групи, приятно прекарване на уикенда на открито с приятели – фестивалите осигуряват всичко това.

Ако обаче се увлечете твърде много от любов към забавленията е възможно да похарчите значителни излишни суми. Скъпите билети и хранителни щандове със завишени цени скоро започват да изпразват портмонето ви. За да не се случи това, планирайте предварително своя бюджет и спазвайте следните съвети, за да запазите хармония на банковия си баланс през лятото...

Проверете за билети с намалени цени

Имате желание да отидете на фестивал, но не можете да си позволите скъпите цени на билетите? Няма нужда това да ви спира. Не е необходимо да ходите на скъпи фестивали като Outlook festival в Хърватия, докато има организирани такива с не по-малко световноизвестни изпълнители като Exit в Сърбия. Независимо кой фестивал изберете, много от организаторите предлагат възможности за закупуване на билети, тип „ранно пиле“, които винаги са по-изгодни, отколкото непосредствено преди фестивала и особено на входа преди събитието. Ако е планирано фестивалът да бъде проведен в няколко последователни дни, можете да проверите онлайн за предложения за закупуване на билети за всички дни на по-изгодна цена, както и за възможности за транспорт до мястото на провеждане и възможности за отсядане. При предпочитание може пък да отидете само за един ден, единствено закупете билета си от по-рано.

Спестявайте с хранителни запаси

На щандовете за храна по време на фестивалите обикновено има вкусни предложения, но пък за това и доста скъпи. Затова отидете предварително в някой супермаркет да се запасите с храна и напитки. Набавете си голяма хладилна чанта, няколко ледарки и подходяща за съхранение навън храна. Организацията на повечето фестивали позволява да внасяте собствени алкохолни напитки при отсядане на къмпинг – в такива случай, вземете още една хладилна чанта за напитки.

Организирайте пътуването си предварително

Стигането до самия фестивал е доста важно. Съобразете, че всички посетители на фестивала ще пътуват натам по едно и също време, което в случаи с организиран транспорт повишава значително цената на билета. Можете да отидете с влак или автобус, като при предварително запазване на билет да спестите значително. Ако предпочитате да стигнете с кола, споделите пътуването си (и стойността на бензина) с приятели или познати, които отиват на съответния фестивал.

Отказвайте програми

Докато чакате на опашката да влезете на фестивала, обзети от еуфория за предстоящото преживяване, може да се опитат да ви продадат карти, програми или фестивални аксесоари на безмислено високи цени и вие да решите да ги купите. Не правете тази грешка! Само ще пропилеете излишни пари. Спестете средства като предварително си набавите подходящите аксесоари и разпечатате програмата на фестивала.

Възползвайте се от предимствата на доброволец

Ако предложите услугите си да помагате в организацията на фестивала като доброволец, можете да получите безплатен билет или пропуск и да бъдете настанени като членове на персонала (което обичайно осигурява повече удобства от старата ви палатка). Често организаторите на фестивали обявяват предварително на страницата на събитието в социалните мрежи дали набавят персонал. Все пак, трябва да имате предвид, че предимствата са за сметка на отговорности и ще трябва да съчетаете задълженията с веселбата.

Избягвайте да теглите от банкомат по време на фестивала. 

Преценете предварително колко пари можете да си позволите да похарчите на фестивала. Определете си бюджет за всеки ден и се придържайте към него. По такъв начин ще спестите ненужни такси при теглене от банкомат, пък и няма да надхвърлите възможностите си.

Не забравяйте зарядното

Определено не е приятно, когато телефонът ни се изключи по средата на тридневен фестивал. Как ще намерите приятелите си в тълпата? По какъв начин ще се свържете с близките си, за да им кажете, че сте пристигнали и всичко е наред? И, най-вече – как ще актуализирате статуса си в социалните медии?  Предотвратете подобни притеснения, които да развалят преживяването ви, като поддържате заредена батерията на телефона си. За да си спестите търсенето на контакти и за удобство, набавете си преносима батерия или соларно зарядно (за предпочитане в комбинация с първото, в случай, че слънцето не ви огрее).

Следвайте тези съвети, за да можете да се забавлявате без притеснения, а за всичко останало има заеми онлайн от CreDirect!