Блог

Как да спестя

Как да избегнем излишните харчове поради стрес?

Случвало ли ви се е в периоди, когато сте подложени на прекомерен стрес, да похарчите излишни пари, за да се почувствате по-добре? Може би това се е случвало след тежък ден на работа, когато за единствена утеха възприемате новата дреха. Или пък страдате от семейни проблеми, които намират отдушник в закупуването на излишни вещи.

Независимо от какво е предизвикано напрежението ви, според резултатите от проведени изследвания всички сме податливи да харчим излишни средства при чувство на загриженост. Но вместо да купуваме неща, които не ни трябват, само за да се почувстваме добре, е препоръчително да потърсим други начини да се справим с негативните емоции – и при това да спестим пари.

Придържайте се към бюджет

Вероятно ви се струва скучно, но придържането към бюджет наистина може да ви спести парични затруднения. Това не означава непременно избягването на всички удоволствия, като вечерята в хубав ресторант, доколкото подобни разходи са предвидени в изготвения от вас бюджет. Всичко се основава на известна промяна в навиците ви. Вместо да се успокоявате с мисли като „заслужавам това“ или „това ще ме направи щастлив/а“, веднага щом съзрете на витрината предмет, който ви се прииска да притежавате, помислете какви други действия могат да помогнат да се почувствате по-добре, като например срещата с приятели или разходка в близкия парк.

Виж още:

Какво значи бюджет и как да изготвим такъв?

Успокояваща вана

Добре известно е, прекарването на дълго време в гореща вана спомага отпускането на болезнени спазми в мускулите, успокоява съзнанието и създава атмосфера на отмора и щастие. Ползвайте продукти за ароматерапия – етерични масла и соли, за да отпуснете сетивата си и отделете поне 20 минути за отпочиване. Една топла вана преди лягане също спомага за увеличаване на телесната ви температура, което помага да заспите по-бързо, като дори има израз за това: „Да заспя като къпан“. Добавете отпускащи етерични масла като лавандула или лайка, за да почувствате необходимото спокойствие, независимо колко натоварен е бил денят ви.

 

 

Позвънете на приятел

Това е по-подходящо, отколкото писането на съобщения в социалните медии. Действително, ще почувстате по-голяма утеха ако поговорите по телефона или се срещнете с близки приятели. Освен че те ще ви предоставят необходимата емоционална подкрепа, непринуден весел разговор с близък приятел успешно ни разсейва от належащите грижи – с малко смях и добри съвети (отново се досещаме за израза „приятелски съвет“).

Отпуснете се!

Дори когато не сте подложени на стрес, отделянето на време за почивка всяка седмица е належащо ако искате да запазите спокойствието, здравето и щастието си в дългосрочен план. Препоръчително е да отделяте достатъчно време, за да се разсейвате от работа. 

Според проведено във Великобритания изследване, през периода 2015-2016 г., 37% от свързаните с работа заболявания и 45% от отсъствието от работни дни се дължат на повишени нива на стрес у служителите. Според данните от статия в българското онлайн издание Investor, стресът е прерастнал в неразделна част от ежедневието на българите, като вътрешното напрежение се изразява в раздразнителност, агресия, загуба на концентрация, дехидратация – изобщо фактори, възпрепятстващи както работата, така и личния живот – като в статията препоръчват пиенето на повече вода.

За да си спестите подобни неразположения, стремете се да отделяте време за почивка, например да се усамотите в парка да почетете любимата си книга или отделите някоя вечер да изгледате някой интересен филм.

Ако нямате възможност за много почивка поради натоварения си график, отделете поне време за тренировка. Отидете на фитнес или дори направете кратка разходка, като след това отпочинете по време на вечеря.

Вече видяхме, че е възможно да се освободите от стреса, без да харчите излишни средства, и не забравяйте че може да се възползвате от бърз кредит до заплата от CreDirect!

Виж още:

Как да пътувате със самолет изгодно