Блог

Как да спестя

Как да намалим сметката си за вода?

Обикновено не се сещаме за сметката си за вода, докато не я получим. Средният български потребител изразходва потресаващите 200-300 литра всеки ден.

Този факт се отразява неблагоприятно не само на финансите му, но и на околната среда.

Съществуват множество евтини и дори безплатни начини да намалите потреблението си на вода, така че сметките ви да намалеят чувствително. Прочетете нашите съвети, за да научите повече за тези методи.

Погледнете водомера

Инсталираният водомер в дома ви може лесно да ви ориентира как да спестите, тъй като плащате само за употребената вода. Все пак трябва да сте внимателни, защото има възможност по такъв начин да платите повече – особено ако имате голямо семейство, което споделя един дом. Нормалните сметки за вода са изчислявани според различни фактори – зависи колко са членовете на семейството ви, по кое време на деня и какви количества потребява всеки от тях. Ако не сте убедени в ефективността на водомера, просто ползвайте наличните онлайн калкулатори за да следите консумацията си.

Намалете потреблението на вода

Съществуват много полезни съвети за намаляване на потреблението на вода в дома. Като начало, колкото и да е приятно, подготвяйте си по-рядко вана: при това се изразходва далеч повече вода, отколкото при взимането на душ. Изключвайте крана, докато третирате лицето си или изчетквате зъбите си. Ползвайте събомиялната машина и пералнята само когато сте насъбрали достатъчно неща за измиване или пране и не изплаквайте съдовете предварително. Прибирайте налятата вода да се охлади във фризера, вместо да оставяте да се изстича водата от кранчето, докато не стане студена. Можете да събирате в подходящ съд дъждовната вода, за да поливате цветята си, например. Действително, когато подбирате растения и цветя за отглеждане, избирайте такива, които не е необходимо да бъдат поливани твърде често.

Инсталирайте уреди за спестяване на вода

Има разнообразни приспособления, които можете да инсталирате у дома си, за да намалите сметката си за вода. Специална слушалка за душ е добро допълнение към интериора на банята ви, регурираща само необходимо количество вода с мощна струя. Резервоари за съхранение на вода като приставка за казанчето на тоалетната спестяват при всяко пускане на водата. Приставките за смесители също регулират потреблението. Проверете в интернет за предложения за уреди за спестяване на вода.

Направете си сами

Сръчни ли сте? Проверете кранчетата и казанчето за течове – течащо кранче или тоалетна ще направи голяма сметката ви за вода. При смесителите в повечето случай става въпрос за износени шайби, които лесно могат да бъдат подменени. За да проверите дали казанчето ви тече, полезен съвет е да налеете боя за храна в резервоара и, ако оцветяването се задържи за 10-15 минути, значи имате теч и е необходимо да подмените клапана. Ако не сте уверени при тази смяна, потърсете съдействието на водопроводчик.

Потърсете съвет

Ако сметката за вода утежнява бюджета ви или се нуждаете от съвет как да я намалите, първо се свържете с доставчика си на вода. От компанията могат да ви предложат съвети за пестене или по-изгодни планове за плащане. Можете да проверите съветите в сайта на techem.net. Също така следете сметката си за възможни неточности при изчисление.

Вместо парите ви да изтичат през пръстите ви докато се миете, изпробвайте описаните в статията полезни съвети за спестяване на вода.