Блог

Как да спестя

Как да пътувате със самолет изгодно

Всяка година в определен момент ви се приисква да смените студените зимни ветрове с топъл летен бриз или да посетите някое непознато място, но при това винаги ви си налага да се съобразявате с цените на самолетните билети. Независимо дали правите резервации за почивка на цялото семейство или просто искате да заминете за един уикенд, можете да се възползвате от нашите съвети при запазване на самолетен билет.

Търсете в тайна

Забелязали ли сте, че авиокомпаниите имат неприятната практика да завишават цените на полетите, които сте търсили онлайн? Изберете опцията „инкогнито“ при отваряне на интернет браузъра, за да не бъде проследено търсенето ви, и почиствайте кеш паметта си, за да постигнете изгодна цена на билета си.

Всичко се опира до времето

Искате да летите събота сутринта? Да сте си отпочинали от работа и полетът да е в удобно време? Уверяваме ви, че това желаят всички. Затова и билетите в такива дни са най-скъпи. Избегнете опашките и високите цени, като запазите полета си за вторник или четвъртък и изберете ранен или късен час на заминаване. Според изследвания по този въпрос, най-добрите условия могат да бъдат открити около 60 дни преди датата, в която желаете да пътувате. Отделно, полетите, които не са директно до дестинация и включват прикачване могат да ви спестят още повече средства.

Направете проучване

Уебсайтовете за продажба на самолетни билети от типа на esky.bg, предоставят възможност да сравните предложенията на различни авиокомпании за билети до избраната от вас дестинация и период. Въпреки това, препоръчително е да следите директно сайтовете на самите авиокомпании за предложения. Освен това, често авиокомпаниите обявяват промоционални периоди с големи отстъпки при запазване на билети. За да следите тези и подобни отстъпки, можете да се абонирате за получаването на безплатен бюлетин по имейла си. Така ще следите предложенията и ще е възможно да откриете изгодни билети дори до най-екзотичните дестинации.

Ако пък единственото ви желание е просто да заминете някъде, просто изберете опцията за промоционални билети и си подарите изневадващо пътуване до непосещаван град. Изобщо, ако имате възможност да сте гъвкави при избора си, с търпение можете да откриете най-изгодната цена на билет. Насладете се и максимално на почивката с заем без лихва от CreDirect.

Проверете ограниченията за багаж

Проверете какви са допустимите размери на обем и максимално тегло на багажа, както и възможностите да вземете допълнителен ръчен багаж при избраната от вас авиокомпания. Когато приготвите багажа си в съобразения с ограниченията куфар или раница, измерете го, за да се уверите да не се наложи да заплащате допълнителни такси за свръхбагаж, които обикновено са доста високи и ви създават неудобство. Ако пътувате често със самолет, инвестирайте в удобен куфар, както и в подходящи несесери и визитници за съхранение на козметика и документи. Можете да поръчате и така наречените специали „якета за багаж“, за които има предложения за различни видове и по тях има множество джобове за прибиране на допълнителен багаж. Само помнете в кой джоб поставяте бордната си карта, личните документи и парите си! Защото без тях нито полета, нито почивката ви ще се осъществят.

Можете да се възползвате от предимствата на предложения от типа на качване на борда с предимство. Това ще ви осигури по-малко чакане по опашки, качване на борда с предимство, гаранция относно къде ще бъде прибран багажа ви по време на полета, както и носенето на допълнителен багаж. 

Ако пък пътувате само за уикенд, достатъчно ще ви бъде да носите най-необходимите неща, прибрани в ръчния багаж, като по такъв начин ще спестите от цената на билета. 

Обърнете внимание също така на ограниченията до 100 мл. при пренос на течности – не взимайте скъпия си шампоан или парфюм ако опаковката му надвишава това ограничение, иначе ще гледате тъжно как при проверката на багажа ги изхвърлят в кошчето. Така само ще се наложи да закупувате нова козметика и ще похарчите излишни средства.

Почерпете се, когато пристигнете

Повечето авиолинии предлагат менюта за напитки и храни, които стюардесите ви предлагат по време на полета. Все пак имайте предвид, че обикновено цените на тези предложения са високи. Ако полетът ви е под 2 часа, можете съвсем спокойно да изчакате да пристигнете до избраната си дестинация, където да седнете на заведение и хапнете спокойно, на нова атмосфера. 

Не е възможно да внесете в летището предварително закупена бутилка вода, но когато преминете през проверките на багажа и личните документи, по-изгодно ще ви излезе да закупите от вътрешните заведения на летището, отколкото на борда на самолета. Отделно, на борда на самолета е допустимо да консумирате закупените храни и напитки в рамката на зоната на терминала на летището. Препоръчително е предварително да се осведомите онлайн за правилата на избраната от вас авиокомпания относно предлаганите условия и наложени ограничения. Така ще можете спокойно да се наславите на полета, без да се притеснявате за излишни неща.