Блог

Тайните на успеха

Как да планираме евтина почивка

Мечтаете за седмица почивка на плажа, но финансите ви не се вписват напълно в това? Не се обезсърчавайте. Възможно е да планирате изгодно почивката си и така да можете спокойно да се насладите на питието край басейна.

Планирайте предварително

За да се възползвате от изгодните предложения в популярните курорти, направете ранно резервациите. Същото се отнася за нискотарифните полети за най-посеващавани дестинации (прочетете повече съвети за това в статията „Как да пътувате със самолет изгодно“). Ако нямате особени претенции, изпробвайте другата възможност – изчакайте до последно, от типа на месец-два преди желания от вас период за почивка, и потърсете тогава изгодни оферти, които е възможно да бъдат предложени, например, за запълване на стаи в хотелите.

Резервирайте под прикритие

Когато запазвате хотелска стая или самолетен билет, възползвайте се от опцията на браузъра си „инкогнито“. По такъв начин няма да бъдете фиксирани от съответните сайтове, които иначе събират информация за тенденциите ви на запазване, и по такъв начин можете да откриете по-изгодно предложение. Също така, дори да е доста удобно да ползвате специализираните сайтове за резервации, където са събрани множество предложения, можете да търсите да се свържете директно със самите хотелиери или домакини, за да спестите от допълнителни такси.

Пресметнете какви са разходите ви за различните резервации и сравнете със стойността на екскурзия до същата дестинация, обявена от туристическа агенция. В определени случаи можете да спестите много ако планирате сами пътуването си, но това е съпътствано и с допълнителни грижи при предвижване и настаняване, които иначе са поети от екскурзовода. Понякога могат да излязат по-евтини и предложени пакети за по-дълги почивки в популярни дестинации. Дори ако крайната стойност е по-висока, едно предложение от типа „all inclusive“ ще ви осигури храната и напитките, които иначе не можете да предвидите предварително и могат да натежат вповече на бюджета, отколкото самото пътуване и настаняване.

Правилният момент е от значение

Спестете от цената на самолетния билет, като запазите в нестандартни дни – понеделник или сряда, както и за по-ранни или късни часове. Също така, можете да разнообразите общоприетото – вместо да заминете на почивка през празнични дни и летни ваканции, вземете си отпуск за периоди, когато пътуват по-малко хора. Така можете да пътувате по-изгодно, а и да си спестите тълпите на летището и затруднението да намерите свободен чадър на плажа.

Изберете друг курорт

Определени дестинации стават популярни заради по-голямо посещение от туристи. А светът е пълен с толкова много красиви места. Направете проучване онлайн за по-малко известни дестинации, проучете какви са възможностите да стигнете дотам и предложенията за отсядане, и по такъв начин ще имате какво да разказвате на приятелите си след това. Понастоящем стават все по-популярни екзотични места като Тайланд, Бали, Малдивите, Сейшелските острови. Докато цените на самолетните билети до по-далечни дестинации са по-скъпи, абонирайте се за получаване на известия от авиокомпаниите, и запазете изтодни билети за една наистина екзотична почивка.

Виж още:

Контрол над прекомерните харчове

Проучете предварително

Ако искате да посетите някой красив европейски град – като, например: Рим, Париж, Прага, Лондон, Берлин, проверете предварително условията. Понякога може самолетният билет дотам да ви струва по-евтино, но местата за отсядане в апартаменти и хотели да са по-скъпи като цяло. Възможно е също цената за транспорт от летището до града да излиза почти колкото самия самолетен билет. В други дестинации ще ви струва повече и самото пребиваване поради по-високи цени в заведенията и магазините – Белгия, Холандия, Швейцария, Норвегия, Исландия. Ако сте отседнали в по-евтин хотел, но той е далеч от центъра, всеки ден ще давате допълнително пари за транспорт. Затова прочетете предварително статии и рецензии за избраната дестинация и разгледайте картата на града, за да си спестите излишните разходи и да можете да инвестирате средствата си в по-приятните неща от пътешествието.