Блог

Как да спестя

Как да прекарате пестеливо вечер навън

След тежката работна седмица няма нищо по-ободряващо от прекарването на една забавна вечер в компанията на приятели. Независимо къде отидете – бар, ресторант или кино – не след дълго разходите започват да стават големи.

Ако искате да прекарате паметна вечер, без да останете „на червено“, можете да спазвате следните правила:

Направете предложения

За да сте сигурни, че няма да пропилеете парите си в някой скъп бар или ресторант, помислете предварително къде да отидете и участвайте във взимането на съвместното решение.

Няколко дни преди да излезете, прегледайте предложенията на избраните места и заведения за отстъпки, ваучери и период от деня, когато цените в менюто или определени предложения са намалени – така наречените happy hours. Ако планирате посещение на повече от едно места, предвидете обиколката и часа на срещата по такъв начин, че да се възползвате от възможните предложения за отстъпки.

Препоръчително е при възможност да се придвижвате пеша, за да не харчите излишни средства за таксита през цялата вечер.

Подготовка

Възможно е подготовката за паметна вечер навън да струва скъпо, но това не е необходимо. Желаете да си направите прическа? Разгледайте предложенията на кварталните фризьорски салони (като салони Венера) и учебните салони за красота, където често търсят модели, на които обучаваните да практикуват занаята си. Не смятайте, че когато прическата е безплатна, няма да е сполучлива (разбира се, и това е възможно, но си заслужава поне да опитате).

Постарайте се за външния си вид

Смятате, че не можете да носите повторно облеклото си от предишната вечер навън (с което сте изглеждали така прекрасно, между другото)? Но, разбира се, че можете! В YouTube има множество клипчета с икономични идеи и забавни начини как да приведете в полза дори най-стари дрехи в гардероба си. Социалната медия Pinterest е също чудесно място да потърсите вдъхновение. Единствено, съблюдавайте нормите на допустимото, защото там можете да намерите също идеи за твърде фрапантни облекла, направени от рециклирани материали!

Ако пък не желаете да изпробвате старите дрехи в гардероба си, тогава погледнете предложенията в някой онлайн магазин за дрехи като hotshopbg.com, vmzona.com, popolo.bg, както и възможни промоции в онлайн магазините на големи марки като Зара и Pull&Bear за дрехи на достъпни цени, без необходимост да бъдат преправяни, преди да бъдат облечени.

Стигане до мястото на срещата

Добре, вече сте се приготвили, но как да стигнете до определеното за среща място? Винаги добра идея е някой от компанията ви да излезе с кола, който през цялата вечер не консумира алкохол и отговаря всички да се приберат благополучно след прекарването. Ако излизате с компанията си често, можете да се редувате на тази отговорна длъжност, друга възможност е всички да събират пари, за да покрият сметката на шофьора в обиколените през вечерта заведения.

Друга възможност е да ползвате градски транспорт, особено ако имате целогодишна карта за всички линии, тъй като това винаги излиза по-евтино, отколкото всеки път да закупувате билет. Ако всички от компанията ви ползвате един и същи градски транспорт, поне ще споделите пътуването си.

Открийте изгодни предложения

Ако плановете ви включват вечеря, проверете в интернет за налични ваучери или оферти. В сайтове като Грабо (grabo.bg) и Випоферта (vipoferta.bg) можете да проверите за отстъпки в менюта и специални предложения.

Ако плановете ви включват романтична вечеря, тогава можете да прочетете предложенията в статията ни за планиране на перфектната среща с икономичен бюджет, където ще се запознаете с необходимите условия за осъществяването на незабравима вечер за двама с ограничен бюджет.

Спестяване при ходене на кино

Билетите за кино понякога са доста скъпи, но има много начини за ползване на отстъпка от цената им. Потърсете оферти като промоционални прожекции в делнични дни, предлагани от компании като www.cinemacity.bg. Можете да спестите и като закупите някое от предложенията за комбинация на продукти за консумация или да участвате в организирани от киното игри с награди билети. Проверете кога е най-изгодно да закупите билети съответно за 3D и 2D прожекции, сравнете и цените в други кина - като кино Арена (www.kinoarena.com), например.

Пуснете ме в дискотеката

За да спестите пари, проверете дали в избрания от вас бар няма специални предложения през седмицата и отидете там в определения ден. Ако все пак предпочитате класическия вариант да излезете петък или събота вечер, проверете в сайта на избраното заведение дали има възможност за закупуването онлайн на билет на преференциална цена преди нощта на събитието (в повечето случаи на входа цената на билета е по-висока).

Множество от съвременните заведения ползват за реклама страниците си в социалните медии, където популяризират предстоящи събития, предоставяйки информация относно цените преди самата дата на провеждане и възможни промоции при ранно запазване на билет, както и предложения при резервация на маса и закупуване на алкохол.

Докато се забавлявате не забравяйте...

Спазвайте следните съвети, за да се подсигурите разходите ви да не надхвърлят лимита

– Винаги плащайте в брой – заплащането с безконтактна карта може да е по-лесно, но това ви възпрепятства да следите колко сте похарчили. Когато вадите пари от портфейла, следите по-лесно дали не прекалявате.

– Избягвайте да взимате алкохол на сметка – по такъв начин няма да имате представа колко ще ви струва забавлението, докато не поискате общата сметка в края на вечерта.

– определете общ бюджет – това ще подсигури да си делите разходите при закупуване на общи питиета и никой от групата не прекали.

Прибиране след забавата

Ако ползвате градския транспорт, осведомете се предварително за разписанието на нужната ви линия и дали има денонощни автобуси, които можете да ползвате.

Останете у дома

Ако все пак прецените, че нямате достатъчно средства да излезете навън, планирайте какво да правите у дома. Няма как да посетите всички провеждани събития, особено когато цените на билетите са високи, затова пък винаги можете да съберете приятели у дома си и да си приготвите сами храната и напитките. Освен това, когато излизате навън по-рядко, имате възможност да спестите и да се отпуснете повече при следващото планирано събитие навън с приятели.