Блог

Тайните на успеха

Как да привлечем късмета на своя страна?

Късметът просто ни спохожда или можем сами да създадем предпоставки, за да го привлечем към себе си? Една успешно реализирала се дама на ръководен пост в световна компания разказва своята вдъхновяваща история и дава ценни съвети, базирани на личния си опит.

 

Млада американка на име Джесика Гeлман започва да изучава ситуациите, в които под натиск постигаме успех, вдъхновена от резултата, постигнат по време на баскетболен мач. През 1989-та година тя е един от многото зрители, приковани пред телевизорите по време на плейофите между баскетболните отбори Чикаго Булс и Кливланд Кавалиерс, когато абсолютната звезда Майкъл Джордан бележи победна точка в самия финал на мача.
Увереността в действията на баскетболната легенда се превръща във вдъхновение за Джесика и причина тя да зададе нова посока в жизнения си път. Младата жена започва да изучава спортна психология с вярата, че това образование ще ѝ помогне да се справи в трудните житейски моменти, които изискват трезва оценка и бързи, адекватни реакции под високо напрежение.
Амбициозната Гeлман постъпва в Харвардския университет, където изучава психология, а свободното си време прекарва тренирайки под зоркото око на знаменития баскетболен треньор - Кати Дилейни-Смит. Университетският отбор на Джесика жъне победа след победа, а тя се превръща в единственият състезател на Харвард, някога отбелязал 1000 точки.
Треньорът Смит дава на момичето някои от най-ценните уроци, които впоследствие тя прилага не само в спорта, но и в своето професионално бизнес развитие. Като студент на Харвард Джесика получава множество възможности и се запознава с хора, които изиграват значителна роля в живота ѝ.
Тя участва в общ проект, посветен на оптимизиране печалбата на баскетболния стадион в периодите без спортно събитие. В конкретната активация тя получава възможността да си сътрудничи с изключително влиятелната фамилия Крафт, собственик на футболен франчайз Ню Ингланд Патриотс и стадион „Жилет“ във Фоксбъро, щата Масачузетс.
Ранното запознанство на Джесика с Крафт я отвежда на внушителната позиция, която тя заема и днес, а именно главен изпълнителен директор на Крафт Аналитикс Груп. Към днешна дата компанията работи предимно с водещите спортни лиги в Съединените щати, за които изготвя професионален анализ и регулярни прогнози.
Друг важен етап от отдадената дейност на Джесила Гелман е партньорството ѝ с Дарил Морей, което датира от 2006-та година, когато заедно създават специализиран форум за обучаващи се и професионалисти в спортния анализ. Форумът е озаглавен Мит Слоун Спортс Аналитикс Конференс.
Гелман е наясно, че заеманата от нея позиция не е обичайна за една жена. Тя сама се шегува със себе си, че не познава много жени - изпълнителни директори и то в областта на спорта, анализите и технологиите. За себе си успялата дама казва, че се е превърнала в специалист в поставянето на високи цели и излизане извън установените стандарти.
Придобила сериозен професионален опит, Джесика Гелман, често се връща към изначалния момент, дал посоката ѝ, а именно победния изстрел на Майкъл Джордан през 1989-та. Днес, в качеството си на бизнесдама тя вярва, че дори звездите могат да се радват на късмет, но в действителност те просто са готови да се възползват от шанса, когато той се появи. „Понякога умението на един човек да реагира адекватно в точния момент, може да донесе успех за всички заобикалящи го.“, смята Гелман.
Джесика предлага няколко съвета, на база на личния си опит, които всеки лидер може да използва, ако иска да пожъне успех в точния момент:

 

1.    Фокусирай се в подготовка 
Гелман си припомня един от методите на своя треньор в университета – Дилейни-Смит, според който всички играчи упражняват изстрели към коша и при всеки пропуск, за целия отбор следва обиколка на игрището. „Идеята на тази тактика е да създава повече екстремни ситуации в тренировъчния процес, за да подготвя състезателите за истинската игра.“, казва Гелман.
Самата тя използва в работата си същите техники. Като лидер, Джесика подготвя своите най-млади и неопитни служители като им дава възможност да презентират своите идеи пред своите по-старши колеги, преди да се достигне до официалното им представяне пред клиенти.

 

2.    Създай си предпоставки за късмет
Изглежда, че студентката по онова време е имала късмет, когато Крафт отива в Харвард в търсене на идеи за по-високи приходи от стадиона си. Не късметът, обаче впечатлява милиардера, а предприемчивостта и интелекта на Гелман и проекта с нейните състуденти. Напълно завършеният краен продукт – подробен бизнес план, алтернативни решения, активности и пълен финансов разчет, който групата студенти представя на Крафт е толкова убедителен и изчерпателен, че Джесика получава директно предложение за работа в неговата корпорация.

 

3.    Изгради силен екип
За този свой съвет, Джесика Гелман, отново се връща към спомените си от Харвард и своя баскетболен треньор, който настоява, че в един екип всеки участник е важен. „Независимо от позицията, която заемате в играта вие не сте повече или по-малко важни. Всеки играч е от значение и всеки дава своя принос за общото благо на отбора“, твърди Гелман. Според нея единството в екипа е от решаващо значение за постигане на желания професионален успех: „Дори самостоятелните състезатели имат екип от професионалисти, без които не биха могли да се справят“.

 

4.    Упражнявай мозъка си
Личен метод на Джесика, когато иска да се справи с напрежението преди важен мач или бизнес събитие е да проиграва своята роля и различните възможни сценарии наум. В името на доброто си представяне, Гелман си представя всеки детайл от предстоящата си изява – локацията, на която ще се проведе, думите, които ще използва. „Ако визуализирам дори залата, в която ще се проведе предстоящото събитие, когато то в действителност настъпи, се чувствам много по-уверена, сякаш вече съм била там.“, издава своята тайна, бизнесдамата.

 

5.    Бъди деликатен в общуването си с околните
Джесика Гелман определя даването на обратна връзка като много важна част от общуването, особено в професионален аспект. Нейната теза е, че трябва да бъдем искрени, но любезни. Деликатността е в основата на успешната комуникация, според Джесика, защото тя вярва, че хората трябва да бъдат третирани с разбиране, а не със заплахи или обиди. „Освен пари и успех, в живота, разбира се има и моменти на провал, но вместо да се отчайваме, ние трябва да се учим от тях. Сред най-големите предизвикателства в позицията ми на ръководител е предоставянето на обратна връзка за хората по начин, който да ги мотивира и вдъхновява да не спират да се усъвършенстват.