Блог

Как да спестя

Как да се научим да се гмуркаме на достъпна цена?

Когато си помислим за гмуркане си представяме кристална, тропична вода, екзотични риби, чуждестранни пътешествия... като всички тези удоволствия в крайна сметка могат да излязат доста скъпо. Но не е нужно да инвестирате всичките си спестявания за подобно приятно изживяване. Прочетете нашите напътствия как да се гмурнете в синята вода, без при това да потънат и парите ви.

Забравете екзотичните дестинации

Забравете екзотичните дестинации

Помислете си отново ако предполагате, че този спорт с свързан само със скъпо пътешествие до Тайланд, Индонезия, Хавай, Мексико или Фиджи. Докато можете спокойно за отложите за бъдещите си планове далечните пътешествия до екзотични дестинации, има множество възможности да се запишете на подобен курс в страната или близки локации – като например някой остров в Гърция. Обикновено обучението по гмуркане започва в басейн, затова можете да проверите в търсачките за провеждани в радния ви град курсове по гмуркане. По такъв начин ще прецените дали този спорт е подходящ за вас, преди да инвестирате в пътешествия.

Бъдете гъвкави

Ако все пак прецените, че предпочитате далечно пътешествие, подгответе средства за скъп билет за влак или самолет, или предвидете резервоар бензин и пътни такси.  А имате ли нужда от финанси не забравяйте за бързи кредити от CreDirect! Все пак можете да потърсите за сайтове, където са предложени до 70% отстъпка за курсове по гмуркане в чужбина. Затова ако за вас няма значение дестинацията, можете да спестите цяло състояние.

Не харчете излишно за екипировка

При високите цени на водолазното оборудване (само водолазната жилетка може да надхвърля 1000 лева), постъпете разумно и при начални стъпки наемете комплект с необходимата екипировка. Много водолазни школи включват цената на наеманата екипировка в обявената стойност на курсовете. Друг вариант е да наемете оборудването от някое водолазно училище, като за най-добрите опции можете да се възползвате от съветите на специалисти.

Осведомете се за възможностите

Повечето училища по гмуркане предлагат курсове за начинаещи, както и възможности за отстъпки. Проучете какви са различните видове курсове за начинаещи, както и тези за напреднали, а ако желаете да се развивате в този спорт – проверете какви са условията и цените за издаване на сертификати. Цените при различните школи, в зависимост от това къде са провеждани обученията, могат да се различават, затова направете справка и изберете най-подходящите условия и изгодна цена.

Бъдете подготвени

Както при започването на всеки спорт, предполага се, че трябва да бъдете във форма. Някои от курсовете изискват да можете да плувате поне 200 метра, да издържате под вода за 10 минути и цялостно да бъдете в добро физическо здраве. Затова ако не се усещате в добра физическа форма или не сте плували от известно време, по-добре е преди това да подобрите общото си състояние. Особено ако не умеете да плувате добре, първо се запишете на курсове по плуване, а след това – за гмуркане.

Бъдете внимателни

Уверете се, че курсът, който сте избрали, ще ви предостави необходимите умения и сертификат. Можете да разчитате на курсове от типа на предоставените от Българска водолазна Академия (със сертификат от международната общност на гмуркачите PADI), които в сайта си са обявили наличните курсове и специализации, цените за тях, както и квалификациите на обучаващите инструктори. Налични са също така и възможности за подаръчни ваучери за водолазно обучение. Така че, ако искате да се научите да се гмуркате, вече знаете какво да поискате от приятелите си като подарък при следващ случай!