Блог

Как да спестя

Как да спестим пари при поддръжката на колата?

Няма сходно чувство с това да притежавате собствена кола, да се качите зад волана и потеглите по магистралата. Но приятното преживяване да шофирате бъзро със силна музика може да се отрази твърде неблагоприятно на бюджета ви. Подбрахме съвети, според които можете да пестите докато шофирате.

Застраховка на ниска цена

Застраховането на колата може да излезе доста скъпо, особено ако сте нов шофьор или сте имали предишен опит със застрахователни искове. Но си заслужава да проверите условията при различните застрахователни компании, докато предложенията могат значително да се различават. Можете да направите подобни сравнения в брокерските онлайн сайтове, където могат да бъдат сравнени различните предложения.

Съществуват и други начини за спестяване: ако имате възможност, заплатета сумата на застраховката наведнъж, докато месечните премии обикновено са с прибавена лихва. Следете надплащането (стойността, която заплащате в случай на поискване). Докато по-голямата допълнителна сума често значи, че ще платите по-ниска стойност за премията, уверете се дали бихте могли да си позволите внасяне на еднократната сума в случай на иск.

Цените на бензина

Всеки, който е шофирал по магистрала, знае, че има разлика от помпа до помпа. Следете разхода си на гориво и сравнявайте цените при различните бензиностанции. Можете да проверявате актуалните цени на горивата на сайтове като bg.fuelo.net и shofior.com. Повечето бензиностанции предлагат и членски карти с отстъпки и награди при зареждане на гориво.

Пътувайте по-икономично

Замисляли ли сте се, че колкото повече натоварена е колата ви, толкова повече гориво харчите? Докато това не е уместна причина да избягвате да закарате шефа си донякъде след работа, заслужава си да потърсите други варианти за олекотяване на товара си. Прикрепването на багажник за покрива на колата, почистването на багажника от излишното и дори напълване на резервоара до половина – всичко това може да ви спести средства.

Можете също, вместо да включвате климатика, да отворите някой прозорец, тъй като системите за охлаждане изразходват гориво.

Не давайте много газ на колата

Не може да се отрече, че е задоволително да натиснем газта докрай и проверим възможностите си за състезател. Но ако избягвате ненужните скорости и превключвате предавките, когато е възможно, скоро ще осъзнаете, че спестявате доста пари. Шофирайте доколкото е възможно спокойно, набележете маршрути за избягване на задръстванията, придържайки се към равномерна скорост от 55 км/ч, ако това е възможно според знаците с ограничения. По такъв начин, докато шофирате, ще допринесете за околната среда, за безопасността на всички на пътя, а и ще спестите посещения до бензиностанцията.