Блог

Как да спестя

Как можете да станете диджей?

Един от най-добрите начини да припечелим пари е когато правим нещо, което обичаме... срещу заплащане! Как ви се струва да пускате музиката в някое заведение или нощен клуб? Посредством онлайн уроци, програми за обработка на музика и разпродажбите на музикално оборудване, всеки има възможността да изучи това умение, без да влага много средства. Освен това, веднъж когато сте го овладяли, особено ако се отличавате с таланта си да съчетавате или творите музика, можете да изкарате много пари.

Намерете безплатен софтуер

В предишни години възможността за практикуване на професията диджей предполагаше сериозни инвестиции за скъпа апаратура и колони. Днес единственото необходимо нещо е да изтеглите някой безплатен софтуер за обработка на музика. Според сайта Passionate DJ (със седмични предавания, посветени на изкуството и техниките за съчетаването (или както обикновено е наричано – „миксирането“) на музика), софтуерите Automix DJ и Mixxx са прекрасна възможност да започнете. Само ги изтеглете, следвайте указанията и пробвайте да продуцирате своя музика на лаптопа си. За съжаление, поради недостатъчно наложената в страната ни музикална култура за електронната музика, която е изключително популярна в цял свят, много от ползваните в индустрията термини са взаимствани директно от английски език, а и повечето програми и софтуери са чуждестранни – все пак, важното е, че имате възможности! В уебсайта Digital DJ Tips препоръчват отначало, докато изучавате основни похвати, да ползвате старите си слушалки и високоговорител, вместо веднага да купувате най-качествените (и скъпи) и да търсите безплатна музика на платфорни като SoundCloud.

Гледайте онлайн уроци

Освен безплатния софтуер, полезен начин да се научите да правите музика е като изгледате някой онлайн уроци, налични в YouTube. Тези безплатни видеа ще ви научат на основните умения, необходими ви да станете диджей – миксиране, нагласяне на бийта и подобни. Сайтове като Techbeats и Digital DJ Tips включват чудесни ръководства с описани стъпки. Прочетете наличните съвети и започнете да практикувате!

Закупете изгодно оборудването

Възможно е да ползвате апаратурата в заведения, където пускате, но ако смятате да се развивате в тази област е необходимо да закупите собствено оборудване, което обаче е доста скъпо. DJ оборудването включва миксери, плейъри, контролери, грамофони, микрофони, слушалки и други аксесоари и може да е доста скъпо, особено ако закупувате професионално оборудване. Проверете за повече предложения в сайтове, където е предлагана техника второ употреба, като Olx.bg – аудио техника и по-изгодни предложения в специализирани сайтове като radoslavmusic.com, например. Можете да попитате за съвет и познати, които имат опит с музикална техника.

Запишете се на специализиран курс

Не е необходимо да се записвате на скъпо обучение в някой частен университет, тъй като има множество достъпни курсове онлайн. Проверете в сайтове като Producer Tech и Sub Bass DJ за повече детайли и цени на предлагани курсове. Можете също така да бъдете обучени директно от професионалисти, докато световноизвестният холандски диджей Армин ван Бюрен провежда собствени онлайн курсове, достъпни срещу заплащане на еднократна годишна такса в специализирания сайт Masterclass.

И така, вече сте развили уменията да създавате нова музика, но остава да измислите как е възможно да изкарвате пари от хобито си. Същетвуват редица начини за това. Покажете уменията си, като направите собствен канал в социалните медии като YouTube, където качвате своята музика. В сайта Passionated DJ предоставят полезния съвет да предлагате на приятели да пускате музика на организирани от тях събития (още по-добре ако познавате собственици на заведения) като по такъв начин практикувате уменията си и едновременно осигурявате забавление за всички. Друг вариант е да раздадете свои визитни картички на собственици на посещавани от вас заведения и клубове или да разговаряте с практикуващи диджей, които да ви препоръчат варианти. Докато трупате опит и умеете да правите хубава музика, ще получавате все повече предложения за платени участия. Ако пък задобреете много, може някой ден да участвате дори във фестивал!