Блог

Как да спестя

Какво не знаем за електрическите автомобили?

Електрическите превозни средства все по-често навлизат в заобикалящата ни градска среда. Техните предимства са безспорни, но преди да изберем такъв за себе си е важно да се запознаем с всички особености, които ще повлияят ежедневието ни като шофьори.

 

Електрическите автомобили стават все по-популярни и търсени напоследък, а положителните им качества им са безспорни. Инженерният напредък, доказан при създаването на електрическите превозни средства успява да впечатли и някои от най-големите скептици, най-вече заради ефективността. По-икономични и по-екологични, електромобилите вече дадоха старт на абсолютна транспортна и енергийна революция.
Индустрията се разраства с всеки изминал ден и производството на електрически превозни средства вече е масово, което води до понижаване на цената им. В наши дни, все повече потребители, които се вълнуват от екологичния фактор, се спират на електрически возила. В световен мащаб, обаче инфраструктурата не е достатъчно подготвена и пунктовете за зареждане, все още са недостатъчни. В тази насока, скоро ще забележим промени, тъй като производителите на електромобили и зарядни пунктове, както и електрическите компании работят съвместно за изграждане на стабилна мрежа от станции за зареждане. 

В България също, особено за по-големите градове, електрическият автомобил е много практичен избор, защото:
•    Не изпуска никакви газове в атмосферата и употребата му намалява замърсяването на въздуха;
•    Няма двигател, затова не издава шумове и по този начин намалява звуковото замърсяване;
•    Помага в борбата срещу глобалното затопляне;
•    Спестява средства;
•    Първоначалната по-висока цена се компенсира от по-ниските разходи за поддръжка в дългосрочен план;
•    Лесен за управление, заради отлична маневреност;


Особености на хибридните автомобили
Днес, много от нас, в качеството си на потребители оправдано се колебаят кой е най-добрият избор за автомобил преди да пристъпят към покупка. За да вземем решение е важно внимателно да проучим особеностите на всеки от вариантите, с които разполагаме. 
По отношение на хибридните автомобили, това което трябва да знаем е, че разполагат едновременно с двигател и батерия. Тази тяхна особеност ги превръща в практично решение, както в градски условия, така и за извънградски пътувания.
Ако продължаваме да се колебаем след прочетеното по-горе, в помощ ще ни бъде провеждането на простичък тест. Положителните отговори на първите два въпроса предполагат, че хибридният автомобил е перфектното решение за нашите нужди. Ако пък, отговаряме с „да“ на втората група от въпроси, то везната се накланя в полза на електромобилите.


Хибрид?
1.    Често ли пътуваме на дълги разстояния (80км+ на ден)?
2.    Трудно ли откриваме близък, удобен пункт за зареждане?

…Или електрически автомобил?
1.    Разполагаме ли със станция за зареждане в домашни условия или с удобен пункт съвсем наблизо?
2.    Искаме ли „най-екологичното автомобилно решение“ на пазара?
3.    Можем ли да си позволим втора кола за пътешествия на дълги разстояния?
4.    Средната продължителност на ежедневните ни пътувания не надхвърля 80 км. на ден?


Ако след теста, резултатите са в полза на електрическите автомобили, в следващите редове можем да научим всичко, което непременно трябва да знаем за тях:


1.    Това е автомобил за преодоляване на кратки маршрути
Ако използваме автомобила си ежедневно в градски условия и изминаваме до 60 км., електрическите превозни средства са перфектният избор за нас. С тях бързото, лесно и комфортно придвижване, няколко пъти дневно, е гарантирано. Любопитен факт е, че батериите на електромобила се зареждат при натискане на спирачките.

 

2.     Край на зареждането и чакането по опашки на бензиностанциите
Сред основните предимства на електрическите превозни средства е, че спестяваме времето, прекарано за зареждане на гориво по бензиностанциите. Елементарните сметки показват, че ежедневното шофиране е свързано с часове наред годишно, прекарани по бензиностанции. 

 

3.    Екологичният фактор
Електрическите превозни средства произвеждат нулеви въглеродни емисии, което води до съществено подобряване на въздуха, който дишаме в градска среда. Доказано потреблението на електрически автомобили е с 97% по-чисто в сравнение с това на автомобилите с моторен двигател.
С назряването на проблема за мръсния въздух в градовете, по цял свят, а напоследък и у нас, все повече хора залагат на електромобилите. Екологичният фактор често се оказва водещ при избора на лично превозно средство сред градското население. Работодателите, осигуряващи автомобили на своите служители, също все по-често предпочитат електрическите такива.

 

4.    По-ниски разходи за обслужване
Автомобилите с моторен двигател се нуждаят от допълнителни консумативи като филтри, масло и други, които сменяме няколко пъти годишно, в зависимост от изминатите разстояния. За сравнение, при електрическите автомобили всички тези разходи отпадат. Ако изберем електрическо возило за себе си, можем да бъдем сигурни, че въпреки сравнително високата първоначална пазарна цена, с по-икономичното обслужване инвестицията ни ще се окаже оправдана.

 

5.    Бързо зареждане
Зареждането на батерията на електромобилите става неусетно, ако го правим нощем. Необходими са едва няколко часа - средното време за зареждане е от два до шест часа в зависимост от изминаваните разстояния. Обичайно за електрическите автомобили и Plug-in хибридите са достатъчни до осем часа, ако батерията е била докрай изтощена.


6.    Скрита мощност и тихо придвижване
Повечето електрически автомобили, независимо от марката и модела са проектирани с около 40-50 конски сили, които въпреки, че изглеждат твърде малко, са достатъчни возилото да се конкурира с бързи и мощни автомобили с двигател. Грешка би било да подценяваме мощността на електрическите превозни средства, а техният тих режим на работа е друго голямо тяхно предимство в градска среда.

 

7.    Много бързо ускорение
За незапознатите с конкретни марки и модели електрически автомобили сред нас, обръщаме внимание на Roadster Tesla Motor's. Този специфичен модел има способността да ускорява много по-бързо от всички традиционните бързи автомобили - достига от 0 до 60 км/ч, за 3,9 секунди, което е изключителен резултат.

 

8.    По външност не се отличават от традиционните автомобили
Всяка красива кола с моторен двигател, може да има свой напълно идентичен електрически вариант. Въпреки това, през последните години производителите на електрически превозни средства се множат и сред тях има голяма конкуренция. Някои се стремят да създават дизайн, който по нищо да не отличава електромобилите от традиционните, докато други залагат на иновативна, дори нестандартна визия.

 

9.    Допълнителни предимства при избор на електромобил
В САЩ, правителството разрешава данъчен кредит за покупка на електрически автомобил. Макар тази практика все още не е масова, по-екологичният избор заслужава да бъде стимулиран и се очаква подобни модели да бъдат приложени от все повече държави в световен мащаб.

 

10.      Цената на петрола няма значение
Ползването на електрически автомобил ни прави независими. Липсата на чувствителност към постоянно вариращите стойности на петрола и спестеното време от посещение на бензиностанции са сред най-големите преимущества, които ще имаме на ежедневно ниво.