Блог

Как да спестя

Какво представлява бюджетът?

Проявете скритите си дарби на счетоводител и планирайте успешно бюджета си с тези лесни напътствия...

Изготвянето на бюджет може да звучи трудно, само за възрастни и скучно, но всъщност е прекрасен начин за следене на финансите. Всичко се свежда до тази проста формула: план на разходите. Планирането ви помага да проследите приходите и разходите си за всеки месец. След като въведете контрол над финансите си, можете спокойно да планирате, да спестите средства и да не влизате в дългове. Никак не звучи зле, нали?

По какъв начин става

Веднъж когато се захванете, правенето на бюджет ще ви се стори съвсем лесна и полезна дейност – почти всеки може да направи това, затова никакви извинения!

1. Първо отбележете какви приходи се очаква да имате през предстоящия месец и отделете предварително сумите, които се очаква да платите. Това са необходимите разходи като плащането на наем и битови сметки и купуването на хранителни продукти. След това заделете малка сума пари, която прибавете към спестяванията си. Последно преценете колко можете да си позволите за малки удоволствия в живота: кафе или бира с приятели, дрехи, хранене в заведения и т.н.

2. Водете тефтер, където отбелязвате разходите си, и го преглеждайте в края на всеки месец. Така ще можете да проверите доколко ефективно се придържате към бюджета си. Да не би този месец да похарчихте повече, отколкото сте спечелили? Това определено не е препоръчително и именно за предотвратяването на това спомага изготвянето на бюджет.

Ако прецените, че правите излишни разходи, е време за спестяване. Например, вместо да купувате дрехи от скъп бутик, отидете в евтин магазин в мола. Не купувайте неща, които не са ви необходими.

Отплата за старанието ви

При успешно планиране на финансите не трябва да прибягвате до нежелани методи за подсигуряване на средства като дългове и бързи кредити. За да прецените ползите от следенето на бюджета и успеете да спестите за определени цели (заслужаваната почивка или нова кола) никога не забравяйте основното си намерение. По същия начин както, докато сте на диета, отказвате парче шоколадова торта – вместо да вечеряте навън определена вечер, спомнете си, че спестявате за нова кола. Повече съвети за изготвянето на бюджет можете да прочетете в нашата статия: „Какво значи бюджет и как да изготвим такъв?“

Планирайте успешно финансите си, за да ви остане време (и пари!) за важните неща в живота.