Блог

Как да спестя

Контрол над прекомерните харчове

Ако продължавате да харчите повече, отколкото печелите, необходимо е да овладеете нещата, което е възможно при спазване на някои лесни съвети и хитрости: пазарувайте разумно; следете разходите си; премислете, преди да купите; споделяйте за спестяване; набавяйте си само нужната козметика.

Пазарувайте разумно

Пазаруването на храна е голям разход за всички, докато се налага поне веднъж в седмицата. Все пак, има начини да спестим, докато пазаруваме продукти от магазина.

Преди да тръгнете към супермаркета, изгответе списък с необходимите продукти и се придържайте към него, без да купувате излишни продукти. Освен това, обиколете няколко от близките магазини, за да прецените къде ви е най-изгодно да пазарувате и следете за промоции. Набавете си различни замразени продукти, които можете да съхранявате дълго във фризера и да сготвите, когато нямате време да пазарувате.

Спестете като закупувате брашно, захар, ориз, подправки, варива, консерви и подобни в по-големи разфасовки от магазини за закупуване на стоки на едро или когато са на прамоция в кварталния супермаркет. Същото се отнася и за всякакъв друг вид битови продукти – препарати за почистване, за пране, тоалетни принадлежности и подобни, които можете да закупувате когато са на промоция или в големи разфасовки. Все пак, при избор на промоционални продукти от типа „купете едно, вземете друго безплатно“ избирайте тези, които могат да бъдат дълго съхранявани или замразени, Ако купувате на едро пресни продукти, е вероятно да се развалят по-бързо, освен ако не планирате вечеря за повече гости – в такъв случай това ще ви е изгодно.

Виж още:

7 начина да спестим когато пазаруваме храна

 

 

Следете ежедневните си разходи

Ако само започнете да записвате в тефтер ежедневните си разходи за дребни покупки, просто ще се учудите колко много пари харчите, без да осъзнавате. Според изследвания на застрахователни компании, всяка година изразходваме значителни суми за така наречените „незабележими покупки“. Това са по-незначители покупки от типа на кафе навън, готови ястия, сладки. Започнете да записвате всичките си разходи, за да може да спестите от някои не толкова необходими.

Премислете, преди да купите

Трудно можем да си преставим сценарии, в който просто не можем да живеем, без да си купим някоя дреха или обувки. Ежедневието ни продължава както обикновено без определен артикул в категорията „много ми хареса, искам да си го купя“, а пък след няколко дни напълно ще се забравили за него.

Ако видите на витрината дреха, която наистина ви е необходима, премерете я дали ви пасва и след това я върнете на продавача. Премислете дали можете да си я позволите и, ако това е така, върнете се на другия ден да си я вземете.

Споделяйте за спестяване

Предлагане на услуги за споделяне на по-изгодни цени е доста разпространена алтернатива. Например, компанията Uber, посредством разработено мобилно приложение, предоставя възможността да изкарвате пари, като ползвате собствената си кола, когато сте свободни, да превозвате пътници, подобно на такси. Споделеното пътуване е възможност и когато пътувате надалеч – в социалните мрежи има групи за пътувате от град до град и подобни, където може да споделите закъде и кога пътувате и да намерите допълнителни пътници, с които да поделите пътя и горивото си. Споделените пътувания могат да са алтернатива и в ежедневието. Например, разберете се със свои колеги, които живеят близо до вас и работните ви смени съвпадат, да ги взимате и оставяте след работа и така пътуването на всички ще излезе по-изгодно.

Ако разполагате със стая в дома си, която не ползвате или заминавате за известно време, посредством онлайн платформата Airbnb можете да дадете под наем имота си и така да изкарате пари. (повече по тази тема прочетете в статията „Даване на дома ви под наем през Airbnb".

Посредством различни налични платформи и приложения можете да заемате свои притежания – например, бормашина, подвижда стълба, или всякакви други предмети, които не ползвате ежедневно, но притежавате, и по такъв начин да изкарате допълнителни средства.

Набавяне на нужната козметика

За много от дамите разходите за козметика и грим могат да са значителни. Можете да спестите от това ако проверите за рецепти за приготвянето на домашни козметични продукти за поддържане на здрава кожа и сияйна коса (прочетете повече за това в статията „Съвети за красота през лятото според бюджет“). Преди да отидете в аптеката или козметиката, подгответе си списък с необходимите продукти и не се захласвейте по рекламата за новата спирала за увеличаване на обема на миглите или крем за тяло с аромат на кокос ако все още не сте изразходвали предишните си, особено когато знаем, че козметичните продукти имат определен срок на годност.

Време е да започнете да контролирате разходите си, за да внесете повече спокойствие в ежедневието си... И не забравяйте че може да се възползвате от бързи кредити онлайн от CreDirect!