Блог

Как да спестя

Коя застраховка е подходяща при наемане на жилище?

Наскоро сте наели имот и искате да се установите в новия си дом. Вероятно предстоят посещения до мебелни магазини и такива за електроника и домашни потреби, планирате събиране за отпразнуване на новото място, но досетихте ли се да застраховате дома и притежанията си от непредвидени заплахи?

 

Става въпрос за случаите на кражба, пожар или наводнение. Да, за жалост и такива неща се случват! Още от началото е необходимо да съобразите тези заплахи, за да уредите спокойно новия си дом.

 

Съществуват различни видове застраховки, предназначени за наемане на имот под наем, нека да ги разгледаме накратко:

 

Какво представлява застраховка на дома?

Застраховка на дома е всеобхватен термин, често ползван от банки и строителни дружества при позоваване на двата основни вида застраховки, предназначени за имоти: застраховка на дома (недвижимото имущество) и застраховка на движимото имущество (мебели, обзавеждане, електроуреди и подобни).

 

Какво представлява застраховка на недвижимото имущество?

Представлява застрахователна полица, която обхваща физическата структура на имуществото и всички съпътстващи съоръжения. Това е застраховка на самата сграда (стени, подове, покриви), постоянните ù части (баня, кухня, шкафове) и всички външни прибавки (огради, навеси, гаражи, градински постройки и др.)

 

 

Какво представлява застраховка на движимото имущество?

Представлява застрахователна полица, обхващаща всичките ви притежания. Това включва дрехи, мебели, уреди, бижута, електроника и подобни.

 

Какво представлява застраховка за наематели?

Застраховката за отговорност на наематели е вид застраховка, направена от наемателя за покриване на всякакви щети, възможни за възникване през периода на наемане. Много наемодатели изискват сключването на подобен вид застраховка в договора за наемане за финансовата си защита от направени повреди на имуществото от страна на наемателя. При това е необходимо да се уверите доколко това оскъпява наема ви.

 

Необходима ли е застраховка на дома при наемане?

Дори застраховката да не представлява задължително законово изискване, все пак сключването на такава е разумно с цел защита на ценни притежания в наетия имот. Още повече, наемодателите и брокерите изискват сключване на застраховка за движимо имущество при условие, че имотът е даван под наем с обзавеждане. При наемане на имот обаче не трябва да се притеснявате за застраховка на недвижимо имущество, която е препоръчително да бъде направена от собственика на имота.

 

Необходима застраховка при наемане на имот

В случай на наличието на ценни предмети е препоръчително сключването на застраховки за наематели и на движимото имущество. Важно е също да бъде направено предварително проучване, за да откриете коя застрахователна компания предлага най-изгодните условия. След това изберете необходимото ви ниво на покритие; изберете възможност дали повредените притежания да бъдат заменяни с нови или да бъде получен процент от стойността на предмета при амортизация. Препоръчително е да прецените правилно стойността на притежанията си и да ги застраховате съответно.

 

Какви са застраховките при споделяне на имот?

Когато наемате имот съвместно с други наематели, трябва да договорите помежду си необходимостта и праговете на застраховката, както и да я разпределите помежду си. Попитайте хазяина си какви са неговите условия за застраховка и изберете най-добрия вариант за всички.

 

Вече можете да живеете под наем спокойно, и не забравяйте че може да се възползвате от бърз кредит онлайн от CreDirect!

 

Виж още:

Даване на дома ви под наем през Airbnb