Как да спестя

Коя застраховка е подходяща при наемане на жилище?

Наскоро сте наели имот и искате да се установите в новия си дом. Вероятно предстоят посещения до мебелни магазини и такива за електроника и домашни потреби, планирате събиране за отпразнуване на новото място, но досетихте ли се да застраховате дома и притежанията си от непредвидени заплахи?

 

Става въпрос за случаите на кражба, пожар или наводнение. Да, за жалост и такива неща се случват! Още от началото е необходимо да съобразите тези заплахи, за да уредите спокойно новия си дом.

 

Съществуват различни видове застраховки, предназначени за наемане на имот под наем, нека да ги разгледаме накратко:

 

Какво представлява застраховка на дома?

Застраховка на дома е всеобхватен термин, често ползван от банки и строителни дружества при позоваване на двата основни вида застраховки, предназначени за имоти: застраховка на дома (недвижимото имущество) и застраховка на движимото имущество (мебели, обзавеждане, електроуреди и подобни).

 

Какво представлява застраховка на недвижимото имущество?

Представлява застрахователна полица, която обхваща физическата структура на имуществото и всички съпътстващи съоръжения. Това е застраховка на самата сграда (стени, подове, покриви), постоянните ù части (баня, кухня, шкафове) и всички външни прибавки (огради, навеси, гаражи, градински постройки и др.)

 

 

Какво представлява застраховка на движимото имущество?

Представлява застрахователна полица, обхващаща всичките ви притежания. Това включва дрехи, мебели, уреди, бижута, електроника и подобни.

 

Какво представлява застраховка за наематели?

Застраховката за отговорност на наематели е вид застраховка, направена от наемателя за покриване на всякакви щети, възможни за възникване през периода на наемане. Много наемодатели изискват сключването на подобен вид застраховка в договора за наемане за финансовата си защита от направени повреди на имуществото от страна на наемателя. При това е необходимо да се уверите доколко това оскъпява наема ви.

 

Необходима ли е застраховка на дома при наемане?

Дори застраховката да не представлява задължително законово изискване, все пак сключването на такава е разумно с цел защита на ценни притежания в наетия имот. Още повече, наемодателите и брокерите изискват сключване на застраховка за движимо имущество при условие, че имотът е даван под наем с обзавеждане. При наемане на имот обаче не трябва да се притеснявате за застраховка на недвижимо имущество, която е препоръчително да бъде направена от собственика на имота.

 

Необходима застраховка при наемане на имот

В случай на наличието на ценни предмети е препоръчително сключването на застраховки за наематели и на движимото имущество. Важно е също да бъде направено предварително проучване, за да откриете коя застрахователна компания предлага най-изгодните условия. След това изберете необходимото ви ниво на покритие; изберете възможност дали повредените притежания да бъдат заменяни с нови или да бъде получен процент от стойността на предмета при амортизация. Препоръчително е да прецените правилно стойността на притежанията си и да ги застраховате съответно.

 

Какви са застраховките при споделяне на имот?

Когато наемате имот съвместно с други наематели, трябва да договорите помежду си необходимостта и праговете на застраховката, както и да я разпределите помежду си. Попитайте хазяина си какви са неговите условия за застраховка и изберете най-добрия вариант за всички.

 

Вече можете да живеете под наем спокойно, и не забравяйте че може да се възползвате от бърз кредит онлайн от CreDirect!

 

Виж още:

Даване на дома ви под наем през Airbnb

Абонирай се за промоциите на Credirect!

Абонирай се за нашите промоции!

Ние държим на дискретността. Данните на клиентите ни няма да бъдат споделени с трети лица или компании.

Полезна информация

Ние сме щастливи да помогнем

Звънни ни: 0700 800 46

Пиши ни: customercare@credirect.bg

Ние от CreDirect сме на твое разположение от понеделник до петък от 08:00 до 19:00, в събота от 09:00 до 18:00 и в неделя от 09:00 до 17:00
Адрес: България, гр.София, ул.Славянска 29, ет.7

Използвайки сайта ни, ти се съгласяваш с нашaта Политика за бисквитки.