Блог

Тайните на успеха

Къде живеят и къде си почиват милиардерите?


Има хора по света, притежаващи богатство, чието измерение трудно можем да си представим. С какво се занимават тези хора, къде живеят и кои са предпочитаните от тях дестинации за почивка, ще научим в следващите редове.

Списание „Forbes“ прави различни класации, които се отнасят до финансовото състояние, навиците, професионалните занимания и хобита на най-богатите хора в световен мащаб. Едно от любопитните проучвания на изданието се отнася до това какви са предпочитанията за местоживеене на извънредно богатите хора.
Отговорът е категоричен - мегаполиси, но кои по-точно са най-горещите точки, пренаселени със милиардери? Ето първите десет:

 

Сингапур - 31 милиардери
Тридесет и един от най-богатите хора в света предпочитат да живеят именно в Сингапур. Общото състояние на всички тях възлиза на малко над 95 млрд. долара. Първенец сред тях е собственикът на „Haidilao“ - верига за бързо хранене, чието състояние възлиза на 11 милиарда долара.

 

Сан Франциско - 37
Деветият град в настоящото класиране е Сан Франциско. Регистрирани по местожителство, там са цели тридесет и седем милионери Сумирано, тяхното богатство достига почти 91 милиарда. Девет от тях са притежание на Дъстин Московиц, който е съосновател на социалната мрежа Facebook с дял над 2% от акциите ѝ.

 

Мумбай - 38
Мумбай е следващият, в класацията, мегаполис, дом за тридесет и осем извънредно богати личности. Общата сума на тяхното състояние достига почти 150 млрд. щ.д. 
Първенец по богатство на местно ниво е Мукеш Амбани – собственик на енергиен гигант, със своите близо 53 млрд. щ.д. Той е най-богатият човек, не само в Мумбай, но на територията на целия азиатски континент. 

 

Шънджън - 44
Шънджън е се оказва предпочитано място за живеене за други 44-ма от световните милиардери, чиято обща стойност на богатството достига 220 млрд щ.д. 
За последните попълнения от тази конкретна дестинация е известно, че не са наследили своето състояние, но са го спечелили със собствения си труд. 
Ма Хуатенг е най-богатият сред обитателите на китайския мегаполис. Той е главният изпълнителен директор и основател на световния гигант Теnсеnt. Неговото богатство надвишава 38 млрд. щ.д.

 

Шанхай: 46 
Друг китайски мегаполис е дом за още 46 от световните свръх богаташи. Въпреки, че техният брой е впечатляващ, общата сума на богатството им е далеч по-ниска, в сравнение с други градове от класацията – едва 130 млрд. щ.д.
Името на един от шанхайските милиардери, напоследък се споменава във връзка с нарастването на неговото богатство. От началото на пандемията с коронавирус, Колин Хуанг удвоява своето състояние и в момента то възлиза на близо 36 млрд. щ.д. 

 

Лондон - 56 милиардери
Въпреки Брекзит, ситуацията с лондонските милиардери остава почти без промяна – те са 56 на брой, а общият размер на състоянието им е около 213 млрд. щ.д. Първенецът по богатство сред тях е собственикът на Уорнър Мюзик Груп - Лен Блаватник, притежаващ цели 17 млрд. щ.д.

 

Пекин - 67 милиардери
Не просто пореден китайски мегаполис, а самата столица - Пекин, се нарежда сред най-предпочитаните места за живеене от милиардерите по света. За последните две години броят им нараства с нови 6-ма, а общо състоянието им наброява 218 млрд. щ.д.
Най-богат сред обитаващите Пекин е Джан Йимин – собственик на софтуерна компания ByteDance, част от която е супер актуалното приложение TikTok. Състоянието на господин Йимин наброява 16 млрд. щ.д. 

 

Москва - 70 милиардери
Руската столица – Москва е предпочитаното място за живеене от местните милиардери. Общото състояние на всичките 70 надхвърля 30 млрд. долара.
За по-голямата част от тях известен факт е, че богатството им не е наследствено, а спечелено със собствените им усилия, също както и някои от милиардерите китайския мегаполис – Шънджън. 
Името на най-богатият човек, живеещ в руската столица е Владимир Потанин. Той притежава металодобивна компания „Норилски никел, а състоянието му възлиза на близо 20 млрд. щ.д.

 

Хонконг - 71 милиардери
За милиардерите живеещи в този китайски мегаполис е известно, че са натрупали своето богатство, благодарение на сделки с недвижимо имущество. Вследствие на кризата с коронавируса, през 2020-та година, броят на милиардерите, живеещи в Хонконг намалява, но въпреки това мегаполисът остава на втора позиция в класацията по численост на свръх богати обитатели. Общият им брой към момента е 71 а общата сума на богатството възлиза на  достига 321 млрд. щ.д. Най-богат сред всички е Ли Шау Ки – магнат, основател на Хендерсън Ленд Дивелопмънт холдинг и Сън Хънг Кай – все компании, чиито бизнес е сферата на недвижимото имущество. 

 

Ню Йорк - 92 милиардери
Ню Йорк заема почетното първо място в настоящото класиране, но също и през последните шест години. Живеещите, там милионери се увеличават ежегодно и в момента са 92-ма на брой с обща стойност на богатството от 424 милиарда щатски долара. Най-богат сред тях, с 48 милиарда е бившият кмет на Ню Йорк и медиен магнат, Майкъл Блумбърг.

 

Любимите места за ваканция на най-богатите хора в света

След като назовахме световните мегаполиси, в които живеят най-много милиардери е време да разгледаме и кои са най-популярните дестинации за почивка сред свръх богаташите. Въпросните дестинации не са широко популярни и до тях достъп имат само световните милиардери, защото за всеки обикновен човек, почивка на подобно място би изисквала заем. Следва списък с горещи точки, посещавани ексклузивно от богаташи.

 

Necker Island
Част от Британските Вирджински острови, Некер е притежание на Ричард Брансън – ексцентричният собственик на Върджин. 
Площта на този остров е едва 74 акра, а на него едновременно могат да пребивават не повече от 28 души. По тази причина локацията е изключително подходяща за луксозни лични тържества в тесен кръг или почивки при ексклузивни условия.

 

 

Остров Лаукала
Бивш собственик на острова Лаукала е издателят на списание Форбс – Малкълм. Неговите нестандартни ваканции с много висок бюджет са всеобщо известни. 
Настоящ собственик на острова е създателят на бранда Red Bull - Дитрих Матешиц, Той закупува курорта след смъртта на предишния му притежател.
Любопитен факт за Лаукала е, че цената за нощувка може да варира между 7 и 37 хил. щатски долара и въпреки това дестинацията се резервира с поне една година аванс.

 

Coco Prive Kuda Hithi
Островът е част от Малдивите и една нощувка на него е в размер на 27 000 долара. Цената включва всички възможни глезотии и гарантира пълна тишина и спокойствие, тъй като капацитетът на луксозните вили за почивка е максимум до 12 човека, а дестинацията може да се достигне само с хеликоптер или самолет.

 

Яхтата Нирвана
Има предложения и за тези, които искат да си организират почивка във водата. Любима на богаташите е яхтата Nirvana, която може да бъде наемана или закупена за внушителните 267 млн. долара. На своите обитатели тя предлага общо 39 места, от които по-голямата част са предвидени за екипажа. СПА студио, фитнес зала, 3D кино и площадка за кацане на хеликоптер, са само част от екстрите, които Nirvana предоставя на своите ползватели.

 

Cottar’s 1920s Camp and Cottar’s Homestead
Друго любимо занимание за някои милиардери е посещението на сафари. Една от популярните сафари дестинация се намира в Кения - Cottar’s 1920s Camp and Homestead. Луксозният къмпинг се разполага в близост до пътя на най-голямата миграция на диви животни и включва 6 ексклузивни палатки за групи до 12 човека. 
Имението Cottar се намира до Националния резерват Masai Mara и предлага супер луксозно обслужване на своите гости, като допълнение към техните впечатления от заобикалящият ги див пейзаж.

 

Остров Musha Cay
Това е един от единадесетте острова, притежание на илюзиониста Дейвид Копърфийлд. На територията му, броят на персонала превишава този на къщите, в които могат да отсядат гости. Максималният капацитет за посетителите е 24.
Забавленията на частния остров включват кино под открито небе и търсене на съкровище, а на финала, всичко намерено остава награда за своя откривател.