Блог

Тайните на успеха

Най-често допусканите финансови грешки


Управлението на личните финанси е трудна задача, чиито успех е постижим само с предварително подготвена стратегия и спазване на конкретни правила. Кои са най-често допусканите грешки, които допускаме при боравенето с пари, ще научим в следващите редове. 

 

Всички знаем, че с пари не може да се купи всичко, но без тях трудно бихме живели. Ето защо всеки от нас се стреми да намери спокойствие като си осигури стабилен доход и финансова независимост. Подобна крайна цел, обаче е трудна за постигане и изисква постоянство и дисциплина. За да си гарантираме успех, е важно да имаме план за действие и да следваме някои основни насоки.
Ето кои са най-честите грешки, които допускаме при боравенето с пари в ежедневието си:

 

1.    Пропускаме разходите за поддръжка на притежаваното имущество
Често, когато се сдобиваме с нов автомобил или някакъв електрически уред, пропускаме да сметнем разходите, които ще отделяме за поддръжката му. Мисълта за този наложителен разход идва едва, когато придобивката ни се повреди или дойде време за подмяна на някой консуматив. Разноските по имота, който притежаваме, също съвсем не приключват с покупката му.
Подобни забравени, но задължителни разходи не са за подценяване. Те могат да се окажат решаващи за състоянието на бюджета ни в даден момент.

 

2.    Не плащаме данъци
Данъците са разход, който също не бива да подценяваме или пропускаме. Плащането им е регулярно и задължително, а единственото, което бихме могли да направим в тази връзка е да опитаме да ги намалим до известна степен.
За да намалим крайната сума на годишен данък за автомобила, например, бихме могли ако платим в началото на календарната година. Всяко забавяне, би довело до оскъпяване. Другa възможност за спестяване от данъци е например, ако имаме възможност да работим от вкъщи или да назначим член от семейството си, който да работи за нас.

 

3.    Не инвестираме 
В нашата съвременност съхраняването на пари в спестовна сметка никак не е актуално. Освен, че се приема като остаряла практика, не носи и почти никаква печалба. Финансовите специалисти предупреждават, че в случай на инфлация, рискуваме да загубим притежаваното.
От друга страна, ако инвестираме спестените пари в акции или дивиденти, можем да следим „на живо“ движението им и влагайки нужното търпение, един ден бихме се радвали на печалба.
Преди да инвестираме наличните средства, обаче е нужно да получим професионална консултация. Взимането на информирано решение би ни донесло сигурност, спокойствие и очаквания финансов успех.

 

4.    Не използваме спестяванията си разумно
Нашите спестявания са средствата, които обикновено заделяме за непредвидимите моменти. Често, обаче можем да поддадем на изкушението да ги изхарчим за ненужна нова придобивка или непланирана ваканция. Важно е да умеем да се контролираме, за да успеем да реагираме самостоятелно при неочаквани неприятности, вместо да се налага да прибягваме до чужда помощ – дългове, заеми...

 

5.    Не обръщаме внимание на здравословното си състояние 
Може би малко са тези от нас, които разглеждат доброто си здравословно състояние като инвестиция, но това е така. Всеки от аспектите на здравето – физически, психически, емоционален са важни, защото без тях не можем да следваме целите си. Да следим здравословното си състояние и да полагаме нужните грижи трябва да бъде сред основните ни приоритети, защото всички цели са постижими, когато сме здрави и енергични. 

 

6.    Разходите ни надхвърлят приходите 
Едно от основните правила, към които трябва да се придържаме е да не харчим повече, отколкото печелим. Уви, тази грешка е доста често допускана, а за да я избегнем е нужно просто да правим сметка на парите си. Записването на всички разходи в тефтер е лесен, но много ефективен метод, чрез който винаги ще можем да проследим къде и за какво сме похарчили парите си.

 

7.    Купуваме ненужни вещи
Тази точка има отношение към предишната. Много е важно да умеем да разделяме нещата, които наистина са ни необходими от тези, които ни се приисква да имаме. Спазвайки този съвет, гарантирано ще намалим разходите си. 
Случва се да ни се прииска да се поглезим с някоя по-скъпа и не дотам нужна вещ, но въпросът е да си поставяме ограничения, така че да не нарушаваме финансовата си стабилност.

 

8.    Не анализираме финансовото си положение
Проследяването на ситуацията, в която се намираме към момента е много важен фактор за постигане на финансова стабилност. Не бива да се страхуваме да вникнем в детайлите, напротив, трябва смело да търсим и признаваме грешките си. Едва, когато сме честни пред себе си, ще можем да ги поправим.
Анализът е необходим, за да оценим ситуацията и да вземем нужните мерки за решаването ѝ, като този подход не е валиден само за финансови, но въобще за житейските проблеми.

 

9.    Не планираме
Спазвайки някои от предходните съвети – да анализираме и да записваме разходите си, достигаме и до следващият, който гласи да планираме бюджета си. Ако се постараем да калкулираме поне разходите, които можем да предвидим, много бихме си помогнали. Така ще знаем какво ни остава за непредвидени разходи и какво евентуално бихме могли да заделим. Съставянето на месечен бюджет може да се окаже „лечебно“ за финансовото ни състояние.

 

10.    Отлагаме спестяването
За спестяване на средства, моментът почти никога не е подходящ. За повечето от нас е характерно да отлагаме тази стъпка, намирайки най-разнообразни извинения и причини. За да се преборим с тази трудност, най-добре е да не чакаме, а да започнем да отделяме известна сума пари всеки месец, дори тя да е съвсем малка. Все отнякъде трябва да се започне, нали? 

 

11.    Не се стараем да повишим доходите си
Обикновено за затрудненото си финансово състояние, намираме оправдание в ниските си доходи. Това извинение се превръща в универсално за различни ситуации – когато не спестяваме, когато не инвестираме, когато не плащаме данъците си и т.н.
Ниските доходи са често срещана пречка, но това, което зависи от нас е да се опитаме да променим ситуацията. Понякога това означава да започнем втора работа, друг път – да сменим настоящата. Можем да преборим с трудностите, ако сме наистина мотивирани. Налага се да правим различни жертви, да излизаме от комфортната си зона, да се чувстваме несигурни, но както знаем „“целта оправдава средствата“. Ако успеем да постигнем крайната цел – повишаване на доходите си, то жертвите са оправдани. 
Колкото и трудно да ни се струва понякога управлението на личните средства и постигането на финансов баланс, трябва да помним, че „начин винаги има“! От нас зависи да се постараем да избягваме описаните по-горе грешки и да вземем нещата в свои ръце. Грешките, които можем да допуснем, управлявайки финансите си са много и препятствията по пътя не изчезват, но от нас зависи да ги избегнем или да минимизираме последствията от тях.