Блог

Как да спестя

Най-скъпите туристически дестинации в света


Пътешествията по света са скъпо хоби, но натрупаните емоции и запечатаните в съзнанието спомени си заслужават инвестицията. Кои са най-скъпите дестинации за пребиваване и почивка в глобален мащаб, ще научим в следващите редове.

 

През последните години пътуването по света става все по-достъпно. Независимо дали ни се налага да посетим друг континент по работа, планираме мечтана екзотична екскурзия или избираме съседна европейска държава за следващия „дълъг уикенд“, осъществяването им е напълно възможно без да е необходимо продължително планиране.
Всеки маршрут е уникален с културните забележителности и атракциите, които предлага, с географските особености и историческата си стойност. Има дестинации, които са твърде комерсиалнии и други, които макар и да не се радват на толкова широка популярност, предлагат неподозирана красота. Едно е сигурно – положителното въздействие. Всяко пътешествие има уникалната способност да ни откъсне от ежедневните проблеми и да ни донесе нови вълнуващи емоции.
Всеки от нас има своята мечтана дестинация, а за някои е трудно дори да назоват една единствена такава. Други бленуват околосветско пътешествие, но общото между всички тези различни желания е, че реализацията им винаги е свързана с разходи. Колко далеч можем да стигнем в сбъдването на подобни мечти зависи от наличния бюджет, но винаги можем да си помогнем с кредит, който да ни приближи към целта.
Пътешествията с ограничени средства също станаха възможни през последните години. Благодарение на нискобюджетните авиокомпании, пътуването със самолет на ниски цени в цял свят стана достъпно за всеки. Има, разбира се и много дестинации, до които няма евтин транспорт, а пребиваването там е толкова скъпо, че сериозно ограничава броя на посетителите. 
Ето и някои примери за такива бутикови дестинации - девет от най-скъпите места за пътуване по света, които предимно богатите хора посещават:

 

1.    Париж
Париж е френската столица, но и столица на любовта, една от най-желаните и най-посещавани дестинации по света. Градът предлага на своите посетители богата история, културни забележителности, подходящ е за ценители на изкуството и модата.
Сред най-честите посетители на Париж са влюбените двойки, защото градът е известен още като една от най-романтичните дестинации. Атмосферата, кафенетата, магазините, дори десертите, които френската столица предлага си струва да бъдат опитани. Всяко от тези удоволствия, разбира се има своята цена, която в Париж винаги е висока, но определено си струва. Аурата на този град е уникална и ако решим да го посетим, най-добре е да не мислим за парите, които ще похарчим, а да се наслаждаваме на момента и заобикалящата ни красота.

 

2.    Фиджи
Фиджи е островна държава (включва повече от 300 острова), разположена в южната част на Тихия океан. Макар и далечна, тази дестинация е популярна и желана заради впечатляващо красивите плажове, с които разполага. Природата на Фиджи е девствена с бели плажни ивици, а заобикалящите океански води са подходящи за най-различни водни спортове и приключения.
Различните туроператори по света предлагат организирани екскурзии до екзотичната дестинация, които включват хотелско настаняване, посещение на емблематични плажове и водни атракции. Цените на тези пътешествия са много високи, но всеобщото мнение е, че крайната цена е оправдана и преживяването си заслужава всеки вложен долар.

 

3.    Малдивите
Още една островна държава, която е сред най-предпочитаните дестинации за почивка е Малдивите. Намиращата се в Индийския океан група от атоли предлага истински тропически рай и несравними плажни ивици. Като една отдалечена, но в същото време много желана туристическа точка, Малдивите не са по-джоба на всеки обикновен човек. Красотата и екзотиката, която курортът предлага са несравними, затова най-добре е лично да се уверим в това.

 

 

4.    Ню Йорк
Ню Йорк е сред най-големите градове в света, посещаван от милиони хора ежегодно. Абсолютният мегаполис е атрактивен, не само за туристи, но за хора, на всякакви възрасти и от най-различни националности. Независимо дали за живеене или екскурзия, Ню Йорк, излиза доста „солено“.
Разстоянията в забързания град са огромни, а изминаването им с личен автомобил и разходите за паркирането му са непосилни за голяма част от пребиваващите там. От друга страна, тарифите на такситата са също много високи, наред с хотелите, билетите за вход на музеи, представления и други забележителности.
Мащабът на Ню Йорк е такъв, че предполага по-дълъг престой, ако го посещаваме с туристическа цел. Това е пореден фактор, който оскъпява дестинацията, затова когато се запътим натам, добре е да си подготвим стабилен бюджет и да предвидим допълнителни средства за всеки случай.

 

5.    Бора Бора
Поредната островна държава, която намира място сред най-скъпите дестинации в света е Бора Бора. С разположението си в Тихия океан като част от Френска Полинезия, тя предлага райски красиви кътчета за уединение на заможни туристи. Екзотиката на Бора Бора привлича богати хора от цял свят, включително знаменитости. Курортът определено има слава на елитен и ако имаме финансовата възможност, най-добре е да се убедим в това лично.

 

6.    Сингапур
Благодарение на ключовата си локация на континента, през последните години Сингапур получава статут на трансферна станция по пътя към страните от Далечна Азия. Освен свързващата си роля, Сингапур силно подкрепя и развива туризма на локално ниво. Тази дестинация съчетава култура и лукс, автентична кухня и огромни луксозни хотели, атрактивни курорти, невероятни плажове и развлечения.
Веднъж пристигнали в Сингапур бихме опитали всичко изброено, но това неизменно е свързано с влагане на много средства. Преди да се отправим към тази дестинация и всички атракции, които тя предлага е добре да се подготвим за големи разходи. 

 

7.    Копенхаген
Копенхаген е интересен със своята култура, традиции и инфраструктура. Въпреки неголямата си площ, Датската столица предлага на своите посетители микс от забавления и забележителности за разглеждане: музеи, ботаническа градина, зоопарк и опера, моста на Оресунд, Статуята на малката русалка, градините Тиволи, Нихавн, градски площад и още много други. Стандартът на живот там е много висок и Копенхаген е известен като един от най-скъпите градове, не просто в Европа, но в света. Не бива да тръгваме натам, ако не сме финансово подготвени, защото насладата от посещението няма да бъде пълна. 

 

8.    Цюрих
Известен като световен банков и финансов център, Цюрих очаквано намира мястото си в настоящото класиране. Най-големият град в Швейцария е известен още като транспортна, индустриална и културна столица. Друго голямо предимство е географското разположение на Цюрих – живописна местност с множество хълмове и водни басейни. 
В различни периоди швейцарският град е определян като най-богатото населено място в Европа и локацията, предлагаща най-високо качество на живот. Подобни дефиниции само доказват, че Цюрих е наистина скъпа дестинация.

 

9.    Дубай
Дубай е сред най-желаните дестинации за почивка в Близкия изток през последните десет години. Макар за региона основен отрасъл да е преработването и износ на петрол, местните се фокусират в развитието на туризма и само за няколко години Дубай се превръща в един от световните транспортни и комуникационни центрове.
Предлагащ всички луксозни стоки и преживявания, Дубай е привлекателен за разглезените, заможни туристи. Почивката в Дубай е скъпа, но подобно преживяване, споделено с подходяща компания, определено си струва.