Блог

Как да спестя

„Направи си сам“ и спести пари!

Притежаването на собствен дом обикновено е съпътствано с много разходи. От приятните неща като закупуване на шикозни мебели и обновяване на декора до повече досадните като поправка на водопроводните тръби и отоплението, могат да струват цяло състояние ако наемете професионалист.

За щастие, можете да спестите много ако се научите сами да поправяте определени неща или имате приятел, който може да ви помогне със съвет. Прочетете нашите съвети за подобрения в дома ви, които лесно можете да направите сами.

Набавете си инструменти

Във всеки по-голям супермаркет можете да закупите необходимите за всеки дом инструменти. Ако ви е необходим съвет кои да изберете, посетете някой специализиран магазин за домашни потреби, като Практикер например, където има квалифициран персонал да отговори на въпросите ви.

Закачане на картини

Освен ако не сте закупили скъпа картина със златна рамка от галерия за модерно изкуство, можете съвсем спокойно с обикновен чук и кукички за картина да украсите дома си. Единствено трябва да внимавате да не накривите щифтовете на куката и да боравите внимателно с чука.

Самостоятелно сглобяване на мебели

В много от магазините за мебели предлагат модулни комплекти, които можете да си сглобите сами. Отделните компоненти са опаковани в кашон с инструкции за монтажа. Обикновено мебелите са доста лесни за сглобяване, като понякога в комплекта са включени необходимите инструменти, като например отвертка. Ако все пак инструкциите не са достатъчно изчерпателни, а трябва да сглобите по-сложни конструкции, проверете онлайн за видеа с подробни обяснения. Още един съвет: вземете си гумен чук.

Сглобяване на пералната машина

Струва си да спестите от услугата за монтаж на перална машина, докато е доста лесно да направите това сами. Развийте преходните болтове с гаечен ключ, свържете тръбата за вода и отточната тръба, като ги затегнете с ръка. След това включете машината за контакта и я наместете в предназначената за пране ниша. Затова, разбира се, ще е необходимо да имате подходящите излази към кранче за вода, иначе ще е необходимо да повикате водопроводчик.

Протичане на радиатора

Ако някой от радиаторите у дома ви е студен в горната си част и топъл в долната, вероятно е да се е получила въздушна възглавница – натрупване на въздух. За да поправите това ви е необходима стара кърпа и инструмент: ключ за радиатор. Изключете централното отопление или завъртете терморегулатора на нулева позиция и поставете кърпата под клапана от едната страна на радиатора, завъртайки внимателно ключа, за да бъде отпуснат насъбралия се отвътре въздух. След това завъртете отново клапана, когато водата потече нормално (без пропукване).

 

 

Позвънете на приятел

Ако имате приятел с повече опит и необходими инструменти и машини, поискайте от него съвет или го поканете на по чай за помощ.

Боядисване

Боядисването на стените изисква доста приготовления. Това може да е премахването на стари тапети, попълването на пробити дупки и шлифоване. Попитайте приятелите си дали нямат основни принадлежности за тази дейност като подвижни стълби, ръчни шлифовани блокове, ножчета за премахване на остатъци от тапети. Все пак, има известни ситуации, когато се налага да повикате специалист: ако стените са много сухи, наемането на бояджия да измаже с гипс повърхността може да ви спести часове работа. Също така, пресметнете внимателно колко точно боя ще ви е нужна, докато този материал е доста скъп.

Виж още:

Подгответе собствени продукти за почистване

Корнизи за завеси

Ако се налага да купувате комплект инструменти само за да окачите корнизите, ще ви е по-изгодно да наемете извършващ тази услуга работник. Първо, необходима е бормашина, както и чук, свредло за зидария и други принадлежности. Трудно ще ви е да закачите скобите на равно ниво и все пак могат да останат нестабилни и неравни, особено ако самият прозорец има по-особена форма. При това най-добре е да повикате приятел да ви помогне да държи корниза, докато го закачвате, и за проверка дали е окачен равно на прозореца.

Оставете и за професионалистите

Тези дейности изискват повече квалификация и могат да изложат на опасност както вас, така и благосъстоянието и сигурността на дома ви ако не бъдат извършени както трябва. Време е да повикате професионалистите или според жаргона – занаятчия от типа „момче за всичко“. Разбира се, при това може да спестите ако проверите онлайн услугите на коя фирма или лице са най-евтини (но отново – при това е важно качеството, защото щетите след това могат да ви струват много повече).

Работа по водопровода

Работата на водопроводчика изисква познания и опит, като може да доведе до сериозни повреди ако не бъде извършена както трябва. Не ви се иска да изпробвате какво ще се случи ако недобре изолирана тръба се спука в таванското ви помещение. Наемете водопроводчик, за да ползвате спокойно водата у дома си.

Електричество

Опитите на свържем сами електричеството могат да доведат до преживявания от типа: при подмяна на контакта за щепсели, при включване на прекъсвача след това прозвучава звук като залп и в дома настъпва пълен мрак. При светлина намираме върху гнездото на контакта черен отпечатък от изгаряне. Електрическият ток е извънредно опасен, затова оставете подобни дейности на електротехника. Дори не правете опити.

Поправки на покрива

Иска ви се да подмените някоя отчупена след буря керемида на покрива на вилата ви? Не ви препоръчваме да правите сами това. Керемидите са хлъзгави и стремглаво приземяване на земята, дори от едноетажна къща, ще боли. Няма нужда да спестявате от това, рисковете не си заслужават, а и отново – ще ви струват доста по-скъпо.

Със съветите ни как да спестите като направите сами неща в дома си, както и при кои дейности е необходимо да наемете професионалист, можете с правилна преценка да поддържате в изправност всичко в дома си,  и не забравяйте че може да се възползвате от бързи онлайн кредити от CreDirect!

 

Виж още:

Даване на дома ви под наем през Airbnb