Блог

Как да спестя

Научете децата си как да боравят с пари

Научете децата си как да боравят с пари

Осъзнаването на стойността на парите е един от най-съществените уроци в живота и е препоръчително да бъдем възпитавани в това от най-ранна възраст. 

През 2017 г. в България е проведена инициатива „Ранно детско финансово образование“, част от събитията към „Европейската седмица на парите“. Според мнението на присъствали директори на училища, образователни организации и бизнес предприемачи, е необходимо децата да бъдат обучавани от най-ранна възраст на отговорност към парите, за да бъде поставена основата за бъдещия им просперитет. 

Обезпокояваща е дори самата мисъл, че изградените от ранна възраст навици могат да се отразят на бъдещето им. Но не се притеснявайте чак толкова, родители! За да ви помогнем в тази отговорна задача, сме подбрали пет ефективни съвета, които да ви помогнат да научите децата си как да боравят с парите.

Научете ги как да си правят бюджет

Ако децата ви от малки наблюдават как изготвяте семейния бюджет, ще започнат да се интересуват как се разпределят парите. Можете да обсъдите с детето си за какви цели смята да използва определени суми – за играчки, сладкиши или дрехи. Така то ще може от ранна възраст само да прецени с колко пари разполага, колко от тях трябва да спести и кои неща са му ненужни и не трябва да харчи за тях пари. Тези умения ще продължат да им влияят през целия им живот, когато вече сами ще изкарват парите си и ще трябва да преценяват съществени разходи като храна, сметки и т.н., отделно от личните придобивки.

Пазарувайте заедно

Първият досег на повечето от нас с парите е от случаите, когато придружаваме родителите си до супермаркета. Пазаруването е превъзходна възможност да образовате децата си за парите.  Преценете заедно какво е необходимо да купите и подберете най-изгодните продукти, а когато плащате на касата, оставете детето си да извади парите от портмонето и да ги подаде на касиера. Това ще е важен урок, който ще ги научи на отговорността да боравят с парите и да се разплащат.

Научете ги да боравят с джобните си пари

Джобните пари са добър начин да научим децата да боравят с пари. Постарайте се да им давате еднакви суми за всяка седмица, защото ако детето ви знае колко джобни получава, ще може само да преценява как да си ги разпределя, за да си набави всичко нужно. Разполагането с лични средства спомага да се чувстват по-пораснали, получавайки „редовен доход“, подобно на родителите си. Предоставете кутия за пари или спестовна сметка, където детето ви да съхранява парите си, и му обяснете колко полезни ще му бъдат за в бъдеще спестените средства.

Научете ги да боравят с пари онлайн

Съвременните технологии предоставят на децата редица възможности за разпределяне на пари и има множество приложения, чрез които детето ви може да научи основни неща. Когато пораснат и ползват подобни приложения на мобилния си телефон, децата имат изградени навици на отговорност за собствените им пари (е, по-скоро все още дадените им от вас пари) посредством възможностите за пазаруване онлайн или заплащането за дигитални игри и приложения. Показвайки им да ползват приложения от ранна възраст, им помагате да научат повече за парите.

И накрая: когато не планираме какво харчим, не ни достигат парите! 

Съществено е да научите детето си, че разполагаемите средства са ограничени и не растат по дърветата. Трябва да разбере, че не може да притежава всичко пожелано на момента и е необходимо да се планира какво му е необходимо и в кой момент може да си го позволи. Основното послание, което можете да научите детето си относно разходите е, че „когато не планираме какво харчим, не ни достигат парите“.

Все пак да спестяваме в касичка не е лоша идея, и не забравяйте че за всеки момент от живота има онлайн кредит от CreDirect!

Тази статия може също да Ви е полезна: Принадлежности за малко бебе според бюджет