Блог

Как да спестя

Планиране на посещение на театър според бюджет

Няма по-добър начин да направите вечерта си по-приятна от посещението на опера или театър. Подбрали сме начини да се насладите на културното преживяване, без това да се отрази на финансовото ви състояние.

Закупуване на намалени билети

Ако сте гъвкави по отношение на залата, настаняването или дори на кое културно събитие ще присъствате, заслужава си да изчакате при закупуването на билет за него до непосредственото приближаване на деня на провеждането. При много от събитията се появяват възможности за закупуване на намален билет дори за най-гледани представления, които са обявявани в самия ден на събитието или до няколко дни преди това. Можете да потърсите билети онлайн в сайтове за разпространение като eventium.bg, ticketportal.bg, ticketpro.bg и други, като проверете и сравните цените на билети на различни културни събития. Друг вариант е да попитате за предстоящи спектакли и да си набавите билети за тях директно от касите или от сайта на Софийска опера и балет. Цените на събития, провеждани в залата в София, зависят от избраното място, като ако нямате специфични изисквания, можете да изберете най-евтиния билет от типа на 8-15 лв.

В готовност за отстъпки

Рискована, но потенциално успешна, стратегия е да отидете директно на касата на театъра в ден на избрано от вас представление. При определени събития от театъра могат да ви продадат върнати билети или да ви настанят на незаети места в последната минута. Разбира се, планирайте и друг вариант за прекарване на вечерта си, тъй като има възможност да не успеете да се доредите или пък да ви предложат да присъствате само на представление, което не представлява интерес за вас.

Евтино, но надеждно

Ако все пак ви се струва твърде неизгодно да изчаквате до последния момент, докато искате непременно да присъствате на определено представление, може да проверите онлайн в сайта на самия театър или опера или пък в страницата на събитието в социалните медии за намаления. Отделно, проверете за специални предложения за отстъпки – например, понастоящем от представителството на градския транспорт в София предлагат промоция за карта „София“, с която е възможно да ползвате намаления в определени театри и музеи.

Билети за градския транспорт или паркиране

Ако залата на избраното събитие е отдалечена, подсигурете предварително начина си на придвижване. Ако ползвате градски транспорт, предвидете задръстването, докато обичайно подобни събития са провеждани непосредствено след типичното работно време. Ако пък изберете да отидете с колата си, проверете за близки паркинги и техните условия, докато е вероятно пред самата зала да не намерите място за паркиране. Попитайте дали нямате право да ползвате отстъпки или да безплатен паркинг, когато посещавате определена зала за събития.

Останете в квартала си

Ако ви се иска да поизлезете наблизо до дома си, проверете за провеждани културни събития и цените на билетите за тях в близкия театър или наминете някой ден да проверите – пък може и да предстои нещо интересно и са останали не закупени билети. В много театри са предоставени отстъпки за ученици, студенти или за групи. Затова предложете на свои близки или приятели, като по такъв начин едновременно прекарате вечерта си по-приятно и спестявате.

В самия ден

Смятате, че разходите са приключили при билетната каса? Помислете отново. Посещенията на театри и опери могат да се окажат доста скъпи – с книжки на програмата, почерпка по време на антрактите и т.н. Особено ако представлението е извън града – това включва пътни разходи и възможно настаняване. 

Затова, можете да спестите поне от излишната чаша вино. В много от бюфетите на залите се налага да чакате на опашка по време на антракта. Докато получите чашата си, може да е станало време да се връщате за втората част на представлението, а в залата да не позволяват да внасяте течности. 

Проверете дали в избрания от вас театър или опера допускат да внасяте собствена вода, ако е в пластмасова или собствена бутилка. Дори припукването на тапата на шишето за шампанско да е много приятно, няколко глътки вода за хидратиране са напълно достатъчни докато изгледате представлението, а пък така ще спестите и средства.

Вместо това, ако се чудите какво да правите по време на антракта, можете да планирате предварително – докато сте на касата, попитайте за информация за предстоящи събития и евентуални отстъпки.

Не отивайте гладни

Дори похапването на чипс или пуканки да е обичайно в киносалоните, това не се отнася за театри или опери. Докато по време на културното събитие е важно поддържането на тишина за по-голямо удовлетворение на сетивата, шумоленето на опаковки или хрускането определено би раздразнило останалите присъстващи, особено в непосредствена близост – подобно на включения звук на телефоните. Разбира се, можете да похапнете по време на антракта, но, за да спестите от излишни разходи, просто отидете сити, излезте до близкото магазинче по време на антракта за нещо малко или планирайте вечеря след това.

С предварително планиране и проявена гъвкавост, представлението ще бъде по-приятно и изгодно за вас, а за всичко останало има кредит без обезпечение от CreDirect!