Блог

Как да спестя

Превърнете бъркотията си в пари

Затрупани ли са полиците ви с дискове, DVD-та, книги и списания, голяма част от които (нека да бъдем честни) само събират прах? Освободете пространство и същевременно спечелете малко (или пък много) пари като продадете предметите, които не са ви вече необходими.

Можете да откриете множество сайтове онлайн, предлаганите услуги в които ще ви помогнат да се отървете от ненужни вещи, а пък като допълнително предимство – ще изкарате малко пари от тях. Единствено проверете предварително какви са условията на съответния сайт и с кои куриерски фирми работи, за да не потънат печалбите ви за подобни такси.

Продайте бързо старите си вещи

Продажбата на стари предмети звучи като практична идея, но също така е голяма занимавка. Повече удобно ще ви бъде ако изтеглите мобилното приложение на съответния сайт, за да може лесно и удобно да проследявате продажбата на вещите си.

Разгърнете следващата страница

Ако вече прочетени и стари книги трупат само прах в библиотеката ви, защо просто не изкарате пари от тях? Има сайтове за продажби на стари книги, като например Книжен базар, където можете да си направите профил и да качите тяхната корица и данни. В тези сайтове могат да се продават всякакви книги, да определяте сами цената, на която ги предлагате и индивидуално да осъществявате поръчките си. Когато някой читател търси предложено от вас заглавие, той ще се свърже с вас – особено ако предлагате много редки и ценни книги. 

Възможно е също така да продадете книгите си на антикварите, които изкупуват стари книги. Всяка година преди началото на учебната година има провеждани кампании за продажба на стари учебници – ако не сте завършили преди твърде много години, отидете там и ще спечелите пари.

Виж още:

Дигитализаторът на търговията

Натрупайте спестявания

Огледайте се из дома си – дали няма много неща, които не са ви необходими от години? Всички стари електроники, мобилни телефони, видеоигри, настолни игри, пъзели, карти. Но особено вещи, които с времето са придобили антикварна стойност – бижута, редки книги, картини, колекционерски предмети като марки и подобни, могат след години, ако не са ви вече необходими, да ви докарат цяло състояние. Защото често нещо непотребно за един, представлява ценност за друг.

Разширете предлагането

Вместо да разчитате единствено на сайтовете в страната, като olx.bg, bazar.bg, stari-veshti.com и подобни, увеличете възможностите си като предлагате и в чужбина. Проверете в търсачката за сайтове за продажба на употребявани вещи и си направете профил в тях. По такъв начин можете да изкарате и повече пари от вещите си, особено когато става въпрос за редки колекции, единствено подсигурете изгодни условия на доставка.

Продажба на старата кола

Ако си купите нова кола и не знаете какво да правите със старата – продайте я! В сайтове като mobile.bg, cars.bg, можете сами да качите обява със снимки и детайли за колата си и желаната от вас цена. Направете кратко проучване какви са останалите предложения и, ако сложите конкурентна цена, можете много бързо да се отървете от старата кола. 

Друг вариант, който спомага и за опазването на околната среда, е да позвъните на някоя от организациите за изкупуване на коли на старо за скрап. По такъв начин ще се отървете бързо от колата си и ще получите пари съответно нейната марка и година на производство. Подобно нещо можете да направите и със старото си електрическо и електронно оборудване – перални, печки, хладилници, телевизори. Вместо да ги хвърляте на боклука, спомогнете за опазването на околната среда и изкарайте дори малко пари от това!