Блог

Как да спестя

Принадлежности за малко бебе според бюджет

Появата на нов член към семейството предполага и свързани с това значителни разходи, затова е обичайно притеснението на новите родители. Но не е нужно да се притеснявате чак толкова – ако харчите разумно, според предварително планиран бюджет, можете да спестите значително и да отглеждате детето си не по-малко добре, но според възможностите си. Ето ги и нашите съвети:

Какво ви е необходимо

Няма нужда да харчите пари за принадлежности, които не са съществено необходими. За отглеждането на бебе не са нужни люлеещи се столчета, маркови дрешки, нагреватели за кърпи, музикални играчки, възпроизвеждащи класическа музика и подобни.

Какво всъщност ви е необходимо?

Пелени, бебешки гащеризончета, жилетчици и ританки, одеяла и чаршафи, подложки за смяна на пелени, костюмчета и якенца за студено време, шапка и ръкавици, седалка за автомобил, детско креватче и матрак (матраците трябва да са нови, освен ако не са пазени от вас, и достатъчно дълбоки и меки).

Какво още може да е полезно:

Стерилизатор и помпа за кърма, ако майката сама кърми детето си (които трябва да са нови). Детската количка също е полезна, като ви съветваме да подберете тези, които могат да се прегърнат, за да бъдат прибрани в кола или качени на автобус. За бебета до 6 месеца има специални приспособления, които спомагат детето да лежи хоризонтално. Също препоръчително е подложката за смяна на пелени да може да бъде изпирана. Няма нужда да пълните детската стаичка с играчки, но все пак трябва да вземете няколко. Освен това, ще получите достатъчно като подарък от приятелите и семейството си.

Как можете да купите детски принадлежности на прилични цени

Както вече споменахме, можете да очаквате хубави играчки и принадлежности от близките си, затова не бързайте да инвестирате в множество играчки. Останалите необходими неща можете да поръчате онлайн – има множество онлайн магазини като pakostnik.com, dundio.com, comsed.net и подобни. Друг вариант е да закупите директно от някой магазин за детски принадлежности или супермаркет – много евтини предложения има в големи магазини като Джъмбо, например. В супермаркети и аптеки можете да закупувате честите необходимости продават пелени, мокри кърпички, детски сапуни и шампоани и подобни – в аптеки Ремедиум има обособени цели сектори за подобни продукти. Следете за промоции – вероятно бебето ви няма особени претенции в какви пелени е увито, стига да попиват добре и да са меки, за да не дразнят кожата. Проверете за промоции онлайн, след това в аптеките и закупете най-изгодните предложения. Също така за спестяване избирайте по-големи разфасовки.

Памперси за многократна или еднократна употреба?

Предлаганите памперси за многократна употреба вършат същата работа като тези за еднократна, като предимството при тях е възможността за изпиране. Съобразете кой вариант е по-подходящ за вас, защото дори да са по-евтини, при първите си създавате повече затруднение при поддръжката.

Според съвременно изследване, обикновено за едно новородено са необходими около 4000 пелени за еднократна употреба за една година, докато свикнат да ползват гърне. Според тези сметки, около 30 месеца ще е нужно да купувате пелени. Според статията във вестник Сега, памперсите са едно от най-сериозните пера в бюджета при отглеждането на дете за първите 2 и понякога – 3 години, като през първите 2 месеца обикновено се сменят по 7-8 памперса на денонощие, което възлиза до около 3 лв. на ден. 

Търсете специалните предложения

Според статия в онлайн вестник Сега, „Как най-евтино да гледаме бебе“, най-скъпи са оригиналните пелени от марки като „Памперс“, „Хъджис“ и „Либеро“. Там препоръчват да следите за разликата в цените и предложенията в големи магазини като Метро и Била или да потърсите най-евтините предложения на Женския пазар. Не забравяйте че и при нужда вие винаги може да се обърнете за пари на лихва от CreDirect!