Блог

Как да спестя

Развийте фотографските си умения според бюджет

Изучаването на фотография изглежда като трудно начинание – не само по отношение на техниките, но и на финансите. Обаче има някои евтини и лесни начини да се научите да заснемате хубави снимки и развивате уменията си на фотограф, и не забравяйте че за всяка нужа може да разчитате на бързи онлайн кредити от CreDirect!

Област на интерес

Първоначално трябва да обмислите в коя област на фотографията искате да се насочите. Необходимите комплекти и техники за редактиране на снимки зависят от предпочитания от вас стил на фотография. Онлайн можете да намерите множество съвети, като например предоставените в уебсайта Photodoto (photodoto.com) – с мото „фотографията е за всички“, където е публикувана статия относно 30-те типа фотографи, която да ви помогне да се насочите в предпочитаната област. В друг сайт, Photography Concentrate (photographyconcentrate.com), е налична статия с 54 убедителни причини да изучавате фотография.

Изгодни комплекти

Необходими комплекти за снимане, включващи фотоапарати, стативи и обективи, често могат да бъдат открити с намаление. За да намерите подобни, можете да се абонирате за получаване на бюлетин от магазини за електроника или специализирани за фотография, като Фотосинтезис, за да получавате възможни предложения. При желание да започнете начинанието си с познания, проверете за изгодни курсове по фотография.

Фотоапарати втора употреба

Закупуването на чисто нова камера с повече опции и технологични предимства може да изглежда привлекателна възможност. Въпреки това, значително по-евтин фотоапарат втора ръка може да ви свърши достатъчно добра работа, поне докато се учите. Освен това, ако практикувате уменията си с по-стар модел цифров апарат, ще се запознаете с изкуството на фотографията. Проверете онлайн за сайтове с предлоежения за продажба на употребявани фотоапарати и размяна на необходимо оборудване.

Повече от селфи

Можете да направите чудесни снимки на момента, ползвайки своя смартфон, особено когато е по-нов модел. При това е необходимо да съобразите при кои условия камерата на смортфон функционира най-добре: например, естествената светлина допринася за по-ясен, светъл кадър. Други подобни съвети откриваме в статията „Пет полезни съвета за правене на добри снимки“, публикувана в сайта digital.bg, които включват: променете ъгъла на заснемане, експериментирайте с различна композиция, поиграйте си със сенките, добавете замъгляване и изберете цвят, върху който да се фокусирате. Онлайн можете да намерите още много статии и форуми с практически съвети за правенето на хубави снимки.

Отлична обработка

Дори когато правите снимки с телефона си, уменията да ги коригирате и добавяте подходящ филтър могат да произведат благоприятни резултати. Най-подходящият инструмент за редактиране е програмата Adobe Photoshop – но освен това е и доста скъпа. Съществуват обаче и други опции за безплатни или по-евтини алтернативи за операционната система Windows. Изпробвайте различни възможности със заснети снимки, прегледайте ръководства в YouTube за съвети и бъдете подготвени да допускате грешки, докато се научите.

Идеални отпечатъци

Когато искате да разпечатате снимките си на хартиен носител, проверете условията в близкото фото – цените на отпечатък според размерите и броят на желаните за отпечатване снимки. Ако предложенията ви се сторят скъпи, попитайте и в друго фото – възможно е там да предлагат специални цени за разпечатване на определен брой снимки.

Изкарайте пари

Когато сте натрупали опит в заснемането и обработването на снимки, няма причина да не пробвате да изкарате пари при практикуване на хобито си – дори да започнете свой собствен свободен бизнес. Освен възможността да си направите профил в социалната медия Instagram, където е възможно да изкарате много при подходящ подбор на снимки и от реклами, обмислете да направите собствен блог, където можете да публикувате снимките си и да поясните със статии и коментари своя фотографски стил и стремежи, да обсъдите обектите си на интерес и какво ви е вдъхновило да ги заснемете. Друг вариант е да предоставите снимките си за публикуване в популярни сайтове или пък списания. Повече съвети относно възможностите да разпространите снимките си можете да откриете в статията „Как да продаваме снимките си онлайн: за любители и професионалисти“, публикувана в сайта Shopify Blogs. Първият от тези съвети ви насочва да определите първоначално своята ниша: да развиете последователност в стила си или основната си тема на интерес, независимо дали е пътуване, мода, градски пейзажи, природа, храна и т.н.

Следвайки тези полезни съвети и инвестирайки разумно в оборудването, можете бързо да развиете фотографските си умения и дори да изкарате много средства от това!