Блог

Тайните на успеха

С няколко стъпки по-близо до богатството

Всеки от нас мечтае за богатство или поне за финансова стабилност. Макар да знаем, че най-важните неща в живота не се купуват с пари, ежедневно ни се налага да калкулираме приходи и разходи. Ще си гарантираме ли богатство, ако следваме съветите по-долу?

 

За постигането на успех значение имат два основни фактора. Единият е в нашите ръце, защото се отнася до създаването на предпоставки да се случи това, към което се стремим. Другият фактор е външен и се нарича късмет. Когато и двата компонента са налице, можем да кажем, че успехът ни е гарантиран. 
Разглеждана по този начин, успешната реализация не звучи като невъзможно начинание, но е важно да запомним, че всеки казус е индивидуален и изисква взимането на съответни мерки. Всички съвети, дори тези, които определяме като универсални, трябва да пречупим през собствената си призма и да адаптираме спрямо личната си ситуация.
Предлагаме някои насоки, които биха били от полза за всеки:

 

1.    Промяната изисква промяна
В стремежа си да постигаме високи цели, често забравяме, че максималните усилия, незадължително дават максимални резултати. Когато нещата не вървят, понякога се налага просто да променим нещо. Една малка крачка встрани, би могла да се окаже решаваща и да ускори желаната развръзка.
Затруднението при следването на този съвет е да преценим точния момент, в който да направим въпросната промяна. Подобна инициатива не значи, че се отказваме, а точно обратното, означава, че даваме още един шанс на мечтата ни да стане реалност.

 

2.    Не колко, а как!
Има ситуации, в които липсата на резултат ни кара да влагаме повече усилия, просто защото смятаме, че това е единственото, което можем да направим. Не винаги, обаче повечето труд, води до по-голям успех. За съжаление, стигаме до това заключение, след като вече сме вложили много усилия и сме жертвали много време.
Истината е, че има моменти, в които не количеството е от значение, а качеството. Тоест, вместо да увеличим усилията, просто трябва да сменим подхода си. Отново е необходима промяна - промяна на методите ни на действие.

 

3.    Значението на високия доход
Парите не могат да ни купят щастие или успех, но могат да се окажат важен фактор по пътя към постигането им.
Някои хора смятат, че в началото на професионалния си път е нормално да се задоволяваме с по-ниско заплащане или с работа, която не е по вкуса ни. Според други, това е неправилно и не трябва да отлагаме във времето стремежа си към високо заплащане и предпочитана дейност – трябва да го гоним от самото начало. Колкото по-рано се ориентираме в правилната посока, толкова повече ще ускорим своето успешно развитие. 
А високият доход е от значение не само за професионалното, но и за личностното ни израстване!

 

4.    Образованието е от значение
Преди да започнем професионалния си път, обаче трябва да сме завършили своето обучение. Инвестицията в образование е от първостепенна важност. От значение е също изборът ни на висше учебно заведение – правим го еднократно, но го посещаваме цели четири години, а неговото отражение е за цял живот. Това важи и за избраната специалност - нека бъде такава, от която не бихме се срамували.
Правилният избор изисква да направим свое предварително проучване: кои специалности са добре платени, в кой бранш има търсене, т.е. дали ще намерим приложение на наученото? Няколко часа, прекарани в разузнаване на ситуацията, могат да ни спестят години в безсмислени уроци и голямо разочарование, така че си струва да се информираме предварително!

 

5.    Географският фактор
Локацията, на която избираме да се развиваме е от съществено значение. Големият град неизменно предлага повече възможности за образование, кариерно развитие, социални контакти, културен живот, размер на доходите и т.н.
Ако ни се налага преместване е добре да направим своя избор още със започването на висшето си образование. Това решение ще ни отвори врати за бъдещата ни професионална реализация. Колкото по-рано се установим в големия град, толкова по-големи са шансовете ни занапред, освен това на по-ранна възраст, докато все още нямаме семейство и деца, сме по-мобилни. В студентските си години сме готови на доста компромиси с условията на живот, които на един по-късен етап, след като създадем семейство са немислими.
Ако все пак се наложи да осъществим преместване с цялото си семейство, то трябва всяка стъпка да бъде много добре организирана, като за предпочитане е предварително да сме намерили място за живеене и работа. В случай, че разполагаме със спестявания, можем да си позволим да действаме и по-импулсивно.
По-големите шансове за развитие в столицата или големите областни градове, обаче не ни гарантират нищо, а и стандартът на живот там, със сигурност ще бъде по-висок. 
Важен фактор и значителна помощ биха били познати, които имат контакти в съответното населено място. Приятелските и професионални познанства са изключително важни за личния и професионалния ни път, независимо от локацията, на която се намираме.

 

6.    Семейство и деца
Моментът, в който ставаме родители е един от най-щастливите, а животът ни се преобръща из основи. Трудно е да се каже дали има идеален период, в който да вземем решението за увеличаване на фамилията, но ако имаме близки, на които можем да разчитаме за помощ, ситуацията е значително по-лесна.
Докато децата са мънички, те имат нужда от много грижи и внимание, което често означава, че единият родител трябва да не работи. Именно в тези моменти, помощта на бабите и дядовците е от огромно значение. Ако те са наблизо, то трудностите при отглеждането намаляват и родителите могат да съчетават работата с грижите за децата.
В случай, че не можем да разчитаме на своите родители при отглеждането на децата си, ситуацията е значително по-предизвикателна. Ако има как, добре е навреме да организираме живота си, така че да имаме някой, на когото да разчитаме. По този начин няма да се налага да отлагаме кариерното си развитие за дълго, а децата ни няма да страдат от липса на обич и внимание.

 

7.    Непрекъсната активност
Установяването в конкретен град, жилище, месторабота не значи, че трябва непременно да се задоволяваме и да спрем да очакваме повече за себе си. В случай, че получим възможността да променим нещо към по-добро, трябва непременно да се възползваме. 
Шансове за професионална реализация, персонално усъвършенстване, подобряване стандарта на живот, винаги има. Важно е да държим очите си отворени за тях и да реагираме бързо, дори да рискуваме, когато това е оправдано.
Трябва да запазим своята трезва мисъл и всеки съвет, който получаваме от околните да пречупваме и адаптираме според личната си ситуация. Формула за това как да се справяме с трудностите и как да живеем живота си – няма. Важен е крайният резултат, а именно бъдем удовлетворени от това, което сме постигнали и да намираме смисъл да продължаваме напред.
Всичко е възможно, когато имаме вяра. Дори в тежките моменти по пътя си, не трябва да се отказваме. Трябва да бъдем търпеливи и уверени, че най-хубавото за нас тепърва предстои!