Блог

Как да спестя

7 начина да спестим когато пазаруваме храна

Намалете значително сметката си за пазаруване, спазвайки следните съвети:

Направете план за хранене

Време е да си изготвите хранителен режим. Планирайте през уикенда какви ястия ще сготвите през седмицата и след това изгответе списъка си за пазаруване според нужните продукти. Пазарувайки по този начин, ще подсигурите: да закупите само необходими продукти, да не изхвърляте храна, а и ще спестите големи суми с течение на времето.

Нахранете се преди да идете в магазина

Никога не пазарувайте, когато сте гладни! В такъв случай рискувате да изкупите множество вкусни, но в излишни количества лакомства, които ви се струва, че ще изядете на момента. Ще изберете лесния вариант (но не всеки път изгоден) да купите готово ястие от топлата витрина. Така че винаги бъдете сити, преди да се упътите към магазина – така ще проявите пестеливата си същност.

Избирайте поотделно плодовете

Когато купувате зеленчуци и плодове, избирайте си ги поотделно, а не опаковани. По такъв начин ще закупите само здравите и в необходимото си количество, а пък и ще се покажете като еколози, спестявайки ненужните опаковки, голяма част от които са нерециклируеми.

Подбирайте марката

Колко често избираме широко лансираните и рекламирани продукти, само защото са ни повече наложени? Често това не гарантира качество, а в магазините са налични много по-евтини продукти, които обичайно са не по-малко питателни и вкусни, а и, избирайки тях, спестявате пари.

Купувайте на едро

Когато попаднете на изгодна сделка за месо или риба, купете в големи количества и след това съхранявайте във фризера – така ще имате подсигурена резервна храна за дълго време, а и за моменти, когато не ви остане време да пазарувате. Това особено се отнася за основни продукти, които съхраняваме в кухненския шкаф, като захар, ориз, консерви и макарони. Купуването на едро ще ви спести и обиколки до магазина – време и разходи за гориво на колата.

Вземете брошурата!

 

Да, определено изглежда все едно сте като пенсионерите, но в брошурите със специални седмични предложения на магазините можете да подберете кои продукти са предвидени да бъдат намалени и да ги закупите в този благоприятен миг. Брошурите понякога съдържат и промоционални талони за услуги, бързи кредити и прочие които също може да са ви от полза. Ползвайте и предложените ви клубни карти, за да спестите суми или спечелите награди, събирайки точки при всяко пазаруване.

Проверете в интернет

Много от големите магазини имат сайтове в интернет, където можете да сравните цени на продукти и да откриете къде е най-изгодно да пазарувате. Често можете да закупите и онлайн, по такъв начин получавайки продуктите си направо у дома и то на същите цени.