Блог

История

Що за птица е предприемачът?

Следващата статия ще ти разкрие повече информация относно:

 • Кои хора наричаме предприемачи и в какво се изразява предприемачеството?;
 • Кои личности са определяни като най-великите съвременни предприемачи?;
 • Първите предприемачи и лицето на предприемачеството в далечното минало.

Простичкото определение за предприемачите – хора, подемащи инициативи и действия, носещи развитие и печалба, звучи естествено, разбираемо и съвсем… постно. Предприемачите далеч надхвърлят с действията си определението, дадено за тях. Те променят света, чертаят нови пътища пред човечеството, пренаписват историята, изтъкават утрешния ден, движат световната икономика и са източник на блага. Всички тези, техни функции са се превърнали се в неотменна част от живота ни, която възприемаме като даденост. Именно предприемачите са носители на промяната, поставяща основата на редица удобства в нашата съвременност.

В България, все още не съумяваме изцяло да погледнем на човека, скрит зад тази дума, като на носител на по-добро бъдеще. Не са малко случаите, в които, може би, заради незабравените престъпни времена влагаме в нея негативно значение, бъркайки предприемачите с безскрупулни бизнесмени. 

Десетки са великите предприемачи, открили липсващата частичка от пъзела, вложили труд и усилия за създаване и внедряване на подобрения, стоки, услуги и променили утрешния ден към по-добро. Великите предприемачи са трудолюбиви новатори, инициативни мечтатели, визионери, мотивирани да рискуват и да се борят, за да тласкат колелото на живота напред.

История и същност на предприемачеството

Предприемачеството се заражда още в далечни времена. Неговите корени можем да открием назад във времето. През Средновековието хората, „правещи работа на други хора“, се свързвали с думата "entreprendere". Счита се, че това били първите предприемачи. Естествено делата им се различавали съществено от тези на съвременниците, но общ остава стремежът към търсенето на новостите и промяната. 

Много по-късно, ирландски икономист, пребиваващ във Франция, дава първото определение за предприемач, подчертавайки, че той купува нужните продукти, за да произведе нещо ново и иновативно, което не съществува и което все още не може да бъде остойностено. 

Днес това определение звучи архаично и е далеч от качественото описание за същността на предприемачите. За да разберем кои са тези хора и кое ги характеризира най-точно, е нужно да се обърнем назад към историята и да вникнем в делата им.

Великите предприемачи и техните интересни и успешни истории

 • Хенри Форд. Човекът, променил начина на живот, създавайки първата кола от марката за масова употреба, с което улеснил придвижването от точка до точка. Делата му станали причина за по-бързо, по-удобно пътуването и улеснил достъпа на американците до всяко местенце от континента. Най-големият му успех, променил историята, е не автомобилът марка „Модел Т“, а създаването на движещата се поточна линия в автомобилопроизводството – огромен пробив в индустриалната епоха.
 • Рей Крок. Примерът му е вдъхновяващ и разкрива истинското лице на предприемачът, който не познава прегради, не се спира пред нищо и следва неуморно своите цели. На една зряла възраст – над 50 години – и поразен от заболяване, но с мечта за семейно заведение в пустинята, Крок закупува от братята Макдоналдс ресторант и успява да създаде верига в целия свят, която променят начина на хранене на милиони хора и превръща бързото хранене в начин на живот. Ресторантите се ползват с особен успех и до днес.
 • Джобс и Возняк. Любопитната им история започва с дейност в малък гараж и завърва с множество отличия, медали (Доктор в инженерството, медал National medal of tehnology и др.) и включване в Залата на славата на инженерството. Революцията на персоналните компютри през 70-те години на ХХ век става възможна, благодарение на създадения от тях Apple Computer през 1976 година. Катастрофа със самолет през 1981 година и временна амнезия изкарва Возняк от Apple за дълго време. Следва кратко завръщане в Apple за 4 години, след което окончателно напуска компанията, макар да притежава част от акциите. Основавайки нова фирма, той извършва още едно подобрение и улеснение за ежедневието на хората, създавайки първото универсално дистанционно управление.  Пословични са щедростта и дарителството му, доказани чрез предоставяне на средства и консултации за училището, в което е завършил, с цел използването им в образователна програма за технологии. 
 • Томас Едисон е създателят на електрическата крушка и автор на други, над 1300, изобретения. Без колебание, можем да добавим името на този гениален учен и изобретател сред имената на великите предприемачи, заради приноса, който дава, за развитието на науката, посредством изобретенията си 
 • Бенджамин Франклин. Ако търсим пример за предприемач в най-пълния и истински смисъл на тази дума, то Франклин безспорно е първият такъв в Америка. Освен държавник, Бенджамин Франклин е бил издател, творец и бизнесмен, знаещ отлично как да използва всички средства, за да постига целите си и за да се увенчават действията му с успех.

Първите велики предприемачи от далечното минало и различното лице на предприемачеството

Макар и далеч от съвременното значение на думата предприемач, има велики личности в далечното минало, които са останали в историята, създавайки нови реалности. Те са онези първи предприемачи, начертали пътя пред съвременниците ни.

 • Цар Крез. Историята на този владетел ни връща далеч във времето, още през VI-ти век пр.Хр. Крез управлява Лидия - съвременна Турция. Поставил началото на сеченето на монети в света с определено съдържание на метал и конкретен грамаж. Създател на първите монети, наподобяващи съвременните, той предизвиква първата, в света,  парична революция. Цар Крез е и основателят на пазара на дребно.
 • Папа Сикст IV. Добавянето на името му към списъка с велики предприемачи, показва колко нестандартно, дори смущаващо лице, може да има предприемачеството. Папа Сикст IV намира нетрадиционен начин да изпълни целите си и да финансира строежа на базилика „Св. Петър“, а именно, търгувайки с индулгенции. Новаторският му дух проличава и от идеята му свещениците, които имат любовници, да плащат данък. Странен или находчив - той е историческа личност, трудна за определяне? Факт е, че постига целите си и делата му се увенчават с успех, което е отправна точка по пътя и крайна цел на предприемачите. 
 • Бенджамин Сийгъл намира своето място в категорията на различните предприемачи, онези, които не се вписват в общоприетото и променят представите ни. Американският гангстер от еврейски произход е считан за създател на Лас Вегас и удоволствията. Разкрива пищни оазиси, където хазартът е само началото на вечерта, а забавленията нямат край. Макар постиженията да стават причина за сблъсъци между моралистите и привържениците на удоволствия, не можем да отречем, че светът има нужда и от предприемачи като него, отличаващи се безспорен търговски нюх.