Блог

Как да спестя

Скритите разходи на почивките

Летните почивки са предназначени за отпочиване и забавления на открито с приятели и близки. Затова е необходимо да се погрижите да отстраните всички притеснения за пари, за да можете да отпочивате спокойно на плажа.

Въпреки това, скритите разходи на почивката могат да ви застигнат неподготвени и провалят почивката ви в последния момент. Възползвайте се от следните полезни съвети, за да се подготвите предварително за всички възможни разходи.

Обменете предварително валута

На всички ни е познато – докато завършите последните си задачи в работата и се наложи в последната минута да подготвите багажа си, забравяте да обмените валута. По такъв начин, обаче, можете да загубите много пари. Подгответе си списък с важните задачи или задайте аларма на телефона си за напомняне да обмените валута преди да пристигнете на летището и проверете в кои обменни бюра предлагат най-изгодни условия.

Помислете как да стигнете до летището

Когато сте оставили подготовката за заминаване в последния момент обикновено се налага да стигнете с такси до летището. Вместо това, можете да помолите някой близък да ви закара или пък, в случай че багажът ви е малко, да вземете градски транспорт. Друг вариант е да проверите условията за паркиране близо до летището – така ще си осигурите придвижването в двете посоки.

Условия за допълнителен багаж

Едно от неприятните неща при пътуване със самолет е възможността да откриете при самата регистрация, че багажът ви тежи или е по-голям от допустимите ограничения. Спестете си смущението да се чудите как да прехвърляте части от багажа си на спътниците си, както и от наложените такси при такава невъзможност, които понякога могат да се равняват на стойността на билета ви – или дори да го надхвърлят, в случая на ниско тарифните компании. Премерете у дома багажа си и измерете ползвания куфар или раница. Ако установите, че се налага да вземете повече неща, просто заявете онлайн по-големи размери и тежест, при което обикновено са предлагани специални предложения за отстъпки.

 

 

Наемайте кола разумно

Вече сте стигали на предназначената дестинация и ви се иска да се отдадете на почивката, без да се притеснявате за нищо. Това е напълно разбираемо, но внимавайте ако се налага да наемате кола. Очаквайте да платите много повече, когато наемате кола директно на летището или в самия курорт. Ако обаче запазите предварително кола онлайн, това може да ви излезе много по-изгодно. Така имате възможност и спокойно да изберете модел на кола и разгледате предложени цени в различни сайтове, вместо уморени от пътя да наемете каквато кола ви попадне.

Такса за хотелската стая

Това е доста неприятна възможност. Предплатили сте хотелската си стая или наетия апартамент и очаквате всичко да е уредено, но при пристигането си ви очаква рецепционист или наемодател, който ви обявява необходимостта да заплатите допълнително така наречената туристическа или градска такса. В много европейски градове и курорти изискват подобна такса, която може да бъде в диапазона от 7 евро до над 16 евро на човек за нощувка. Нещата стават особено сложни, когато повече приятели сте наели един апартамент и на място се налага да събирате парите. Не оставяйте неподготвени – попитайте предварително представителя на избраното от вас място за настаняване дали има такава такса и на каква стойност.

Наемане на чадър на плажа

Последното нещо, за което се досещате, е колко ще ви струва да се излегнете на плажа. Ако сте наели хотел със собствен плаж или пък решите да полегнете на кърпата си на свободен, това е уредено; възможно е също да ползвате шезлонгите на заведението на плажа, които са предоставяни безплатно при консумация. В други случаи, обаче, трябва да плащате дневна такса за наемането на чадър и шезлонги. Заплащането на такса от, например, 15 лева може да се отрази значително на бюджета ви, особено когато говорим за дълга почивка. Затова, разходете се малко по плажната ивица – така или иначе, движението по време на почивка е полезно – и намерете свободна зона, където можете да поставите закупен евтино наблизо чадър и опънете плажната си кърпа.

С известно планиране и подготовка, можете да предвидите и „надхитрите“ тези непредвидени разходи, включвайки ги в плана си за годишния бюджет за пътуване, като така не утежнявате почивката си с притеснения за пари.

Нека почивката ви бъде незабравима, и не забравяйте че за всеки труден момент има и алтернатива - онлайн бърз кредит от CreDirect!