Блог

Как да спестя

Карай колело и спестявай!

Ако търсите начини да спестите от ежедневните си разходи за придвижване до работа, как ви се струва идеята да покарате колело? Придвижването с колело до работа може да ви спести цяло състояние от гориво и билети, а освен това ви предоставя много други предимства.

Евтини сделки за колело

За да можете да стигнете с колело до работа, първо е необходимо да си набавите такова. Проверете онлайн за предложения за закупуване на колело втора употреба. В подобни сайтове можете да намерите и специални предложения за нови модели; избор на модел – градски, шосейни, сгъваеми; аксесоари – каски, фарове, жилетки; както и да се възползвате от възможността за безплатна доставка. Ако в сайта е наличен филтър, можете да изберете само моделите, които сътоветстват на възможностите ви. Друг вариант е да обиколите спортни магазини и да прегледате цените за колела и оборудване за колоездене.

Спестете от гориво

Дори само наколко километра път до работа могат да бъдат съпътствани от много разходи за гориво, с цените на бензина вариращи понастоящем между 2.10 и 2.50 лв. на литър. Отделно, изминавате разстоянието два пъти, задръстванията, търсенето на паркомясто, както и евентуалните такси за паркинг или зона. Всички тези суми можете да спестите ако се придвижвате с колелото си, а освен това така няма да закъснявате и да се натоварвате допълнително психически заради задръствания. Ако само засечете разходите за бензин при придвижване до работа с кола, сами ще прецените колко ще спестите ако просто я ползвате за излизане извън града.

Спестете от билети

При ползване на градския транспорт препоръчително е да вземете абонаментна карта, тъй като цената на билетите за еднократно ползване е относително висока – 1.60 лв., при това трябва да се умножи в две посоки. Особено ако работите далеч, може да се налага да ползвате повече от една линия. Всички тези разходи и грижи ще спестите ако повъртите малко педалите, а освен това няма да чакате на спирки и да се бутате с много хора в превозни средства.

Спестете от паркинг

Колоезденето може да ви спести разходи както от гориво, така и от такси за паркинг и зони. Веригата за закопчаване на колелото или при възможност – прибирането му в пространството на офис сградата, ще ви е напълно безплатно.

Алтернатива на фитнеса

Докато горите достатъчно калории с въртене на педалите на колелото, за какво ви е да плащате за посещение на фитнес залите? Ако маршрутът ми е около половин час на ден (или пък дори повече), това е една превъзходна тренировка и ще си спечелите „правото“ да си починете, когато се приберете у дома. По такъв начин не само ще спестите пари от карти за посещение на фитнес, но така също и ще освободите вечерите си след работа за други занимания. Все пак, в по-горещи дни не забравяйте да вземете резервна тениска.

Евтина поддръжка

Дори най-новите модели велосипеди са все пак в основата си само две колела и съединаваща ги рамка с педали. Затова най-големият ви разход при поддръжката на колетото е смяната на гума. Самият велосипед можете да поддържате сами с малко смазка и съвети в Интернет.

Опазване на околната среда

Освен останалите предимства при карането на колело, избирайки тази алтернатива, спомагате също за опазване на околната среда. Не случайно, в много държави, като Германия, Холандия и Испания например, велосипедите са предпочитано средство за придвижване. В градове като Амстердам и Ротердам можете да видите дори паркинги, определени специално за колела. В много европейски столици можете да наемете колела от много пунктове из градовете, предвидени са специални ограждения по улиците за преминаването на велосипедисти. Изборът да карате велосипед спомага намаляването на вредните изпарения във въздуха и опазването на околната среда.

Независимо дали искате да поддържате форма, да спестите пари и време или да опазите околната среда, има множество причини да предпочетете велосипеда като превозно средство. Ако с покупката на колело спестявате 4-5 лева всеки ден, това правят между 120 и 150 лева повече всеки месец!  Ако изтеглите 1000 лева кредит с изплащане на вноски в продължение на 6 месеца от CreDirect ще можете да покриете лихвата още на първия месец!