Блог

Как да спестя

Защо ми е необходим финансов буфер?

Повечето хора не са чак толкова заможни, колкото ви се струва. Много често дори когато изкарваме много пари, голяма част от тях харчим за непредвидени разходи и излишни покупки. Ако се заемете да спестите – независимо дали отделяте пари в брой или ги внасяте в банковата си сметка, се подготвяте за възможността да посрещнете всякакви непредвидени разноски и по такъв начин да се освободите от допълнителен стрес в така или иначе натовареното си ежедневие. И така, да проследим защо са ни необходими спестявания.

Какво означава финансов буфер?

Финансовият буфер представлява сумата, която сте спестили за посрещането на непредвидени разходи или внезапен спешен случай.

Очакване на непредвиденото

Има дори по-неприятни неща от получаването на необичайно висока сметка, като например: спукана гума на колата, протекъл радиатор, спукан бойлер – и всякакви подобни проблеми с нещата от бита и ежедневието. Дори когато сте постигнали баланс между ежемесечните си приходи и разходи (прочетете повече за това в статията ни „Какво значи бюджет и как да изготвим такъв?“), всеки непредвиден разход може да се отрази твърде неблагоприятно над финансите ви.

Не плащайте излишно докато харчите

Докато се стремите да не харчите излишно, обърнете внимание относно датите на падеж на ползвани от вас кредити или кредитни карти. Ако на определена дата по сметката ви няма достатъчно сума за посрещане на месечната вноска, тогава вероятно е да бъдете натоварени с допълнителни такси за закъснение. Също така, при ползването на кредитна карта, обърнете внимание какъв безлихвен гратисен период ползвате според договора си и се постарайте да внесете ползваната сума в рамките на този период, за да спестите от лихви.

Спестете от излишното

Независимо от какви разходи решите да спестите: закриете излишни абонаменти за списания; приготвите предварително храна у дома си, вместо да ходите на ресторант в обедната си почивка; не си купувате дрехи, когато не са ви необходими – дори малки отделени месечни суми ще се натрупат след известно време и ще ви служат за спокойствие при непредвидени ситуации в бъдещето.

Защото (винаги) предстоят празници

Съпътстващата всеки празник веселба винаги предполага да похарчите малко допълнителни средства. Независимо дали планирате празнична вечеря за Коледа, подарък за рождения ден на майка си или пътешествие за почивните дни, ще са ви необходими средства. Отделянето на малки суми няколко месеца предварително само ще спомогне да направите планираните покупки, необходими за празниците, без при това да се притеснявате дали можете да си ги позволите и дали това да натежи на общия ви бюджет.

Отделяне за забавните неща в живота

Възможността да имаме достатъчно средства да покрием само необходимите неща в живота е възможно да ни доведе до депресия. Всеки има нужда да се отпусне от време навреме, да си купи нещо хубаво, да си позволи пътуване за няколко дни и подобни глезотии с иначе трудно изкараните пари. Независимо дали планираме вечер, прекарана навън с приятели, или вечеря в по-луксозен ресторант, винаги спестените средства ще бъдат добре оползотворени.

Затова спестявайте по малко от излишните разходи, за да не се притеснявате за разноските, а за всеки труден момент има спешни кредити от CreDirect!