Блог

Как да спестя

Здравословно хранене според бюджет

Докато цените на хранителните стоки в магазините се повишават все повече, трудно можем да спестим пари от ежедневните покупки на продукти. Но с известно планиране, проучване и изобретателност, можете да приготвите евтини ястия на семейството си, без да правите компромис в качеството.

Пазарувайте по-изгодно

Когато се опитвате да спестявате е необходимо да обмислите кога и по какъв начин пазарувате. Супермаркети като Билла, Кауфланд, Лидл и Фантастико правят намаление на стоките, когато наближи крайният срок на годността им, често в последните часове от работното време на магазина. Проучете какви са практиките на кварталния магазин – на какъв период намаляват стойността на прадлаганата стока и къде подреждат намалените продукти – така можете да спестите много при пазаруване.

Помнете, че когато е преминал срокът на обозначения на храната стикер „най-добър до“ храната е безопасна за консумация при условие, че все още е запазила пресния си вид. Съществуват международни сайтове на търговци (от типа на английската компания Одобрена Храна), които разпродават храна с преминал или наближаващ срок на консумация с намалена стойност – струва си от време на време да следим подобни сайтове, чиито еквиваленти в нашата страна са онлайн брошури на големи магазини и борси.

Заслужава си също така да изпробвате собствената марка на избрания от вас магазин и предлаганите от него стоки на специални цени. Не се разколебавайте от етикета – повечето пъти тези стоки са доста качествени, с малка разлика във вкуса.

Накрая, ако изберете да се възползвате от специалните предложения, можете да спестите при закупуване на по-големи количества от дадени продукти – при което все пак не забравяйте да прочетете отпечатаното с малък шрифт условие на предложението. Понякога предложенията на супермаркетите от типа на „плащате едно – получавате второ безплатно“ (промоция при която потребителя закупува два продукта на обявената цена на един) могат да бъдат подвеждащи. Уверете се дали предложението за спестяване си заслужава и дали закупеният продукт действително ви е необходим. Разгледайте предварително актуалните предложения – по този начин ще се досетите за лесни за приготвяне ястия и икономични рецепти и така най-лесно ще изберете от кое изгодно предложение да се възползвате!

По-евтини разфасовки

Приготвянето на здравословни ястия при нисък бюджет не трябва да е за сметка на качеството. Всеки сезон се определя с характерните за него плодове, когато те са най-пресни и изгодни за покупка. Посетете местния пазар към края на работния ден и можете да договорите по-ниски цени. Друг полезен съвет е да избягвате пакетите с нарязани зеленчуци и плодове, а да си ги нарежете пресни у дома.

Не се стеснявайте да бъдете гъвкави при избора си и да преценявате предложенията. Ако определен продукт ви се стори твърде скъп, изберете друг. След време ще разполагате с подбор от идеи за приготвянето на евтини ястия, към които да се придържате, когато готвите или пазарувате.

По отношение на месото, посетете месарница или попитайте отговарящия за съответния отдел в магазина относно различните разфасовки и по какъв начин е възможно да спестите от съдържанието на месото в любимите си рецепти. Възползвайки се от техния опит можете да спестите, без при това да правите компромис с вкуса.

Хабете по-малко

Независимо дали готвите за двама или за цяла компания, не се отнасяйте пренебрежително към остатъците. Вместо да пъхнете поредната пластмасова кутия в хладилника без умисъл (като след време само изхвърлите съдържанието `и), помислете как можете да ползвате недоядената храна, оставяйки я на подходяща температура за съхранение в хладилника или фризера. Ако не ви се яде повече печено пиле или не се досещате за приложение на недоядена порция картофи, потърсете предложения за евтин обед или вечеря в интернет.

По отношение на малките домакинства, струва си да потърсите лесни и икономични рецепти за ястия за двама, приготвени от сходни продукти. Така може да купувате големи количества храна на намалена цена и, съхранявайки я подходящо, да приготвяте здравословни ястия, спазвайки определен бюджет и поддържайки разнообразие.

„Сърфирайте“ и пестете

Вместо да разчитате на познатите рецепти или да се осланяте на старата книга с рецепти на прародителите ви, потърсете идеи за приготвяне на евтини ястия в интернет. Уебсайтове като Готвач (gotvach.bg, с колекция за евтини и лесни ястия), Рецептица (receptiza.com, с отделни категории за менюто), bg-mamma и много други подобни изобилстват с идеи за разнообразни рецепти, предназначени за хора, които искат да си приготвят евтина и здравословна храна. Не се притеснявайте от мисълта да пробвате нова рецепта – тези сайтове предоставят изобилие от лесни предписания, които почти всеки може да сготви съвсем лесно!

По-големи порции

Ако желаете да приготвите евтино ястие за цялото семейство, можете да прибегнете до много способи за увеличаване обема на храната за повече порции. Добавете леща към спагетите със сос Болонезе, за да направите порциите по-големи, без да развалите вкуса; или опитайте да увеличите количеството на соса за макарони, прибавяйки съдържанието на консерва нарязани белени домати – по такъв начин също ще разнообразите вкуса и ще направите ястието по-здравословно!

Дори пресмятането на седмичния бюджет за покупки да е отегчителен процес, ще останете приятно изненадани колко по-малко пари заема храната от вашия бюджет, ако решите да приложените някоя от идеите по-горе.

Открийте вашата рецепта

Множество са сайтовете, направени с цел да ви помогнат за приготвянето на здравословни и евтини ястия, които да съответстват на предвидените от вас разноски. Подбрали сме някои от най-известните в страната, които да ви помогнат да приготвите евтино и вкусно храната си: 1001recepti.com, receptite.com, gotvach.bg, а останалите можете да откриете сами, търсейки определена рецепта.

И кой твърди, че не можете да сготвите здравословни ястия на изгодни цени!