Финансов речник

Биткойн

Дефиниция на думата: (Биткойн)

Биткойн е криптовалута, разработена от Сатоши Накамото и пусната в началото на 2009 г. Тя има отворен код и позволява осъществяването на директни транзакции между отделните лица (P2P операции). Цялата система е основана върху блок-веригата – децентрализирана система от дигитална информация, в която увеличаването на броя на свързаните устройства внася допълнителна сигурност, тъй като понижава възможността един пазарен играч да манипулира данните за осъществените транзакции. За да се случи това, той трябва да притежава повече от 50% от компютърната мощност в цялата блок-верига.

Как функционира биткойн

Всяка транзакция, извършвана чрез биткойн, се записва в блок от блок-веригата (всеки блог може да съхранява хиляди транзакции), след като бъде доказана. За да се случи това, компютрите, формиращи мрежата, трябва да получат потвърждение, че съответната сума е изпратена или получена между две (или повече) сметки в конкретен момент от времето. След това блокът получава хаш – поредица от 256 бита, в която алгоритъм оформя входната информация (транзакциите).

Всеки компютър, участващ в блок-веригата, получава нейно копие, което се обновява с добавянето на нов блок. По този начин милиони устройства разполагат с идентична информация. Именно затова колкото повече компютри са свързани в блок-веригата, толкова по-сигурна е тя.

Същевременно скоростта на верификация на транзакциите е значително по-бърза от тази в банковите системи, което превръща блок-веригата в много добър инструмент за извършване на разплащания.

Инвестирането на компютърна мощност се възнаграждава чрез възможността за изкопаване на следващия биткойн. Това се случва посредством решаване на алгоритми. Максималният размер биткойни, който може да съществува, е 21 млн., като към края на 2019 г. са изкопани малко над 18 млн. от тях. Целта е криптовалутата да наподобява златото и да не може да бъде инфлирана до безкрайност.

Историята на биткойн

Белият документ на биткойн е публикуван през есента на 2008 г., а първият биткойн блок, съдържащ 50 биткойна, е изкопан на 9 януари 2009 г. Първата транзакция с биткойн се осъществява три дни по-късно, когато Хал Фини изтегля софтуера и получава награда от 10 биткойна от Сатоши Накамото.

Пари ли е биткойн?

Биткойн не е пари, тъй като не е общоприето средство за размяна. Във всеки случай, базираната на блок-веригата система има значителни предимства пред фиатните пари, които се използват в днешно време. Системата е предразположена в по-малка степен към дългосрочно обезценяване на валутата и позволява по-голяма сигурност. Същевременно тя не зависи от волята на една организация по отношение на паричното предлагане.