Финансов речник

Либра

Дефиниция на думата: (Либра)

Либра (libra) е криптовалута, разработена под ръководството на Calibra – дъщерна компания на технологичния гигант Facebook – която според прогнозите на компанията ще бъде пусната в обращение през първата половина на 2020 г. За разлика от фиатните пари, емитирани от почти всички правителства по света, либра ще бъде обезпечена от кошница от валути, срещу които криптовалутата ще може да се обменя. Целта на това е както избягването на проблемите с волатилността, които изпитват много други дигитални финансови активи, така и увеличаване на ликвидността на либрата, която ще може да се обменя при значително по-ниски трансакционни разходи.

Освен, че либра ще е обезпечена от действителни финансови активи, криптовалутата няма да може да бъде емитирана безконтролно. Според съществуващата информация тя ще бъде емитирана когато има търсене за нея, тоест когато потребителите закупят такава с конвенционална валута. В случаите, при които една парична единица либра бъде разменена срещу съществуваща конвенционална валута, криптовалутата ще бъде отписвана (което ще елиминира възможността за създаване на пари от нищото). Това означава също, че Libra Association – организацията, която управлява проекта – няма да може да извършва парична политика по начина, по който такава може да бъде провеждана от централните банки.

Зад самата Libra Association стоят някои от най-големите технологични и финансови компании на нашето съвремие, които, освен Facebook, включват още и PayPal, Visa, Ebay, Lyft, Spotify, Uber, Vodafone, Coinbase, Xapo и други. Целта пред асоциацията е да набере още над 70 члена, всеки от инвестира конвенционална валута, с която ще бъде обезпечена либра в момента на пускането си.