Финансов речник

Нюйоркска фондова борса

Дефиниция на думата: (Нюйоркска фондова борса)

Нюйоркската фондова борса (често съкращавана NYSE заради наименованието си на английски език – New York Stock Exchange) е най-голямата фондова борса в света по размер на пазарната капитализация на публичните компании, които се търгуват на нея. Пазарната капитализация на компаниите, листнати на тържището (чиито брой е над 2400), възлиза на повече от 23 трилиона долара към 2019 г., а ежедневният обем на извършените сделки надвишава 30 млрд. долара също към 2019 г. Това я превръща в може би най-значимият барометър за представянето на икономиката на САЩ, а и на глобалната такава, в измерител за надуването на балони в различни сектори на стопанството и в най-внимателно следеният борсов индекс. 

Историята на Нюйоркската фондова борса може да се проследи чак до края на XVIII в., когато 24 брокери подписват споразумение за размера на комисионните, които ще начисляват на клиентите си. Най-ранните ценни книжа, които са търгувани на борсата в Ню Йорк, са били съкровищни бонове и държавни облигации. С времето организацията на брокерите започва да имплементира все по-стриктни правила за контрол на търговията и предотвратяване на измамите. Нюйоркската фондова борса се премества на 
„Уол Стрийт“ 11 през 1865 г. и се намира на този адрес до ден днешен.

Сред значимите събития, настъпили на Нюйоркската фондова борса, са Черният четвъртък, Черният понеделник и Черният вторник. На тези дни от октомври 1929 г. тя претърпява пълен крах, който в последствие се превръща в най-тежката икономическа криза в икономическата история – Голямата депресия. През всеки един от тези дни борсата спада с повече от 20%, а индексът Dow Jones Industrial Average изгубва повече от 90% от върховата си стойност, постигната месец по-рано. Отнема десетилетия, преди той да се върне на равнището си от преди разразяването на икономическата катастрофа.

Все пак най-тежкият дневен спад на индекса и на борсата се случва на 19 октомври 1987 г. Денят също е известен като Черния понеделник и през него Dow Jones Industrial Average изгубва 508 пункта или 22,6% от стойността си. 

Днес Нюйоркската фондова борса се управлява от Intercontinental Exchange.