Блог

Как да спестя

10 универсални финансови правила

Финансовата стабилност е цел за всяко домакинство, но за съжаление често е трудно да я постигнем. Има ли универсални препоръки, които са винаги актуални или всяка ситуация е строго индивидуална? Отговорът на този въпрос, в текста по-долу.

 

Как да се научим да управляваме своите финанси и има ли формула за успех в това начинание? Нужно ли е да съблюдаваме основни закони, когато боравим с пари или можем да си позволим да рискуваме, понякога дори да импровизираме? Мненията в тази посока със сигурност се различават, но как да се ориентираме, когато се колебаем кой е правилният избор?
Препоръчително е да се консултираме с финансов специалист, но ако нямаме тази възможност, можем поне да потърсим съвети по темата с помощта на различни общодостъпни източници. Експерти съветват да се спазват няколко основни правила, които разбира се, да адаптираме към индивидуалното си състояние и нужди. 
Ето 10 основни финансови насоки:

 

1.    Лични разходи - 50/30/20
Правилото е често използвано при съставяне на бюджет и гласи следното: 50% се влагат в най-необходимите разходи за храна, месечни сметки, продукти за дома, дрехи и др.; 20% се предназначават за изплащане на заеми/дългове и спестявания; останалите 30% са предвидени за развлечение – хранене навън, културна програма и т.н.
Съществува и друго разпределение на бюджета, като 80-20, според което 80% се насочват към всички битови разходи, а 20-те процента са за финансови цели. 
Ако тези предложения за разпределяне на бюджета, не са подходящи за личното ни финансово състояние, можем да направим своя разбивка, но за да сработи тя, не бива да забравяме да отделяме нуждите от желанията си. Дори разпределението да се различава от споменатите по-горе, важно е да разполагаме с предварителен план, който да следваме. Поставената крайна цел ще ни напомня накъде сме се отправили ще ни поддържа мотивирани.

 

2.    Покупка нa aвтомобил - 20/4/10
Настоящото универсално правило се отнася до разходите около закупуването на автомобил на кредит. То гласи, че оптималната първоначална вноска е 20% от общата сума. Добре е погасяването на заема да бъде разсрочено за период до 4 години, а транспортните разходи да възлизат на не повече от 10% от общите ни доходи. 
Целта на това правило е да се сдобием с ново превозно средство, според реалните ни финансови възможности. Не трябва да забравяме разходите за гориво, застраховки и сервизно обслужване на автомобила, които са задължителни.
Преди взимането на решение за закупуване на кола, трябва да направим сериозни калкулации, които включват и най-малкия детайл. Финансовите консултанти съветват да изплатим пълната сума еднократно, в случай, че разполагаме с необходимите средства, защото разсрочването винаги води до известно оскъпяване.

 

3.    Πpaвилoто за 10-те гoдини
Отново се отнася до взимането на решение за подмяна на превозно средство. Ако решим да закупим автомобил втора ръка, трябва да сме внимателни при избора си, така че да се възползваме от него максимално дълго. В случай, че предпочетем чисто нова кола, хубаво би било да я използваме около десет гoдини. Този период е оптимален за оправдаване на направената инвестиция.
Ефективността на описаното правило зависи от индивидуалното състояние на посочения автомобил, затова е нужно да подходим с отговорност към неговото обслужване, като подсигуряваме качествено гориво и консумативи.

 

4.    Πpaвилo за 20% при покупка нa жилище
Също, както в ситуацията със закупуване на автомобил, експертите съветват да направим първоначална вноска в размер на 20% от общата сума и при покупка на жилище. Основната цел в случая е да избегнем покупка, която е извън възможностите ни, а вместо това да се сдобием с дом, съобразен с разполагаемите средства.
По отношение на това правило, мненията са противоречиви. Докато едни смятат, че 20% са твърде голяма сума, за първоначална вноска към нашия кредит, други определят това действие като облекчаване на задълженията в дългосрочен план.

 

5.    Πpaвилo за 10-те гoдини при покупка на жилище
Купуването на дом, чиято стойност надхвърля доходите ни за десет години напред не е препоръчително. Инвестирането на 5-годишния ни доход се счита за оптимално решение, което би съхранило досегашния ни стандарт на живот.
Освен доходите , тук огромно значение има и размерът на спестяванията ни. Тогава, когато доходът е несигурен, единственото, на което можем да се осланяме са отделените настрана финансови средства.

 

6.    Πpaвилo за 10% до момента на пенсиониране
Настоящото правило се радва на широка популярност и въпреки това, малко са хората, които го следват. То гласи, че ежемесечно трябва да спестяваме 10% от доходите си, до момента, в който се пенсионираме.
    Дори да спазваме това правило, проблемът при него се изразява в това, че няма как да знаем дали спестените пари в действителност ще ни стигнат след пенсия. Друг неизвестен факт е кога точно ще бъдем пенсионирани, тъй като тук влияят доста външни фактори: натрупан стаж, професионална ориентация, здравословно състояние, политика на работодателя и др.

 

7.    Πpaвилo за 20-гoдишен доход
Това правило е в помощ на предходното и гласи, че размерът на спестяванията ни трябва да възлиза на нашият доход за 20 години. 
Този съвет, обаче също има своите минуси, тъй като периодът от 20 години е изключително продължителен и се предполага, че доходите ни няма да бъдат устойчиви през цялото време. В случая, важно е да проявим съобразителност и в периодите, в които печелим повече, просто да заделяме настрана по-големи суми.

 

8.    Πpaвилo зa пъpвaта гoдинa при усвояване на стyдeнтcĸи зaeм
Често студентите се принуждават да теглят студентски кредит за своето образование. Правилото, което финансовите експерти съветват да се следва тук е размерът на заема да не надвишава сумата, която очакваме да спечелим, през първите дванадесет месеца, след като започнем работа. Следването на това правило улеснява процеса по изплащането на взетия кредит.
По-често, доброто планиране е шанс за добро развитие на всяка ситуация.

 

9.    Πpaвилo за спecтявaнията
Според финансовите съветници, оптималният размер на спестяванията за всеки от нас се равнява на дохода ни за половин година. Тази сума би ни гарантирала спокойствие, в случай на непредвидени обстоятелства и възможност за трезва оценка на ситуацията.
Така или иначе, за всяка ситуация съществуват изключения и най-добрият ход би бил да спестяваме според възможностите си и конкретния момент, но със сигурност без да се лишаваме от на-необходимото.

 

10.    Πpaвилo зa инвестиции според възpacттa
Различните възможности за инвестиция крият различна порция риск. Докато облигациите биват определяни като консервативни, акциите са пo-рискови. Смята се, че с напредване на възрастта хората започват да избягват вложенията в акции.
Съществува правило, което гласи, че ако от числото 120, извадим възрастта си, ще определим тoчния пpoцeнт запаси в пopтфoлиoто си.

 

За всяко от изброените правила има изключения, затова трябва сами да наблюдаваме финансовото си състояние и да следваме онези съвети, които ни се струват приложими. Да се научим да адаптираме насоките, които специалистите ни дават, спрямо личната си ситуация е най-доброто, което можем да направим за своeтo финансовo благополучие.