Блог

Как да спестя

30 начина да подобрим финансовото си състояние през 2022 г. (II част)

В продължение на 15-те съвета от предходната статия за това как да постигнем финансова стабилност през 2022-ра година, добавяме още 15. Дори да не успеем да приложим всеки един от тях на практика, е добре периодично да си ги припомняме.

 

Изпращайки всяка година, даваме обещания към самите себе си за това какво ще подобрим през следващата. Често списъкът с обещания включва амбиция за подобряване на финансовото ни състояние. Постигането на задоволителни резултати в тази насока изисква да подготвим план за действие, който да следваме независимо от трудностите. Съветите от номер 16 до номер 30 ще ни помогнат да се справим с тази нелека задача:

 

16.    Защитa от кражба на самоличност
Според проучване, направено от Javelin Strategy & Research (американска компания за дигитални финансови консултации), измамите с кражба на самоличност са довели до загуби в размер на 56 милиарда долара през изминалата година. Много голяма част от пострадалите нямат представа как точно е открадната тяхната информация, т.е. те са жертви на традиционна измама. За да се предпазим от подобна заплаха трябва да внимаваме със съобщенията в личната си поща, да сменяме често паролите на профилите си в социалните мрежи, както и да бъдем предпазливи в работата си с лични документи и унищожаването им. 

 

17.    Спестовна здравна застраховка
Съществуват застраховки, които представляват едновременно спестовен продукт и застраховка Живот. Сключването на такава предоставя възможност да спестяваме и то с добра доходност, като в същото време сме подготвени за непредвидимите житейски ситуации.
С подобни застрахователни продукти можем да подсигурим старините си или да се погрижим за бъдещето на децата си.
Застраховката със спестовен характер, може да има различни покрития в зависимост от съответната компания и индивидуалните ни изисквания, а е и много добра инвестиция.

 

18.    Допълнителна работа
Страничните занимания подпомагат бюджета и понякога ни откриват повече бъдещи възможности. Някои интернет платформи предлагат възможност за хора на свободна практика да получават допълнителен доход, като поемат краткосрочни ангажименти и участват в подготовката на различни проекти. 
Физически лица също могат да започнат свой собствен бизнес, в допълнение към работата си на пълен работен ден. Много актуална тенденция е също използването на социалните мрежи като канали за събиране на последователи, чрез публикуваното съдържание, което също може да бъде източник на страничен доход. 

 

19.    Социални придобивки на работното място
Като служители трябва внимателно да се запознаваме със социалните придобивки, които нашият работодател ни предлага. Най-често такива са: застраховка живот, дентална застраховка, помощ при правни такси, карта за градски транспорт, ваучери за храна, абонамент за спортни зали и други. След като се запознаем с подробностите, остава да не пропуснем сроковете за записване или регистрация за ползване, ако се изискват такива.

 

20.    Автоматично плащане на сметки
Автоматичното плащане на сметки, като тези по кредитни карти, ни гарантира, че няма  да пропуснем нито едно плащане. Взимането на подобни мерки, обаче не отменя нуждата от редовно проверяване на тези сметки, с цел да избегнем потенциални измами или грешки в извлеченията. Автоматизираните плащания определено улесняват ежедневието ни, но контролът трябва да осъществяваме лично.

 

21.    Автоматизиране на спестяванията
Подобно на автоматизираното плащане на сметки, можем да направим автоматично и прехвърлянето на средства в спестовната си или инвестиционна сметка. Този начин на спестяване е много надежден, тъй като гарантира редовно внасяне на парични средства и в същото време не изисква никакви усилия. Преди да стартираме такава автоматизация е важно да внимателно да изчислим оптималния размер на своята спестовна вноска.  

 

22.    Отлично банково обслужване
Ако нашата банка начислява високи такси, предлага ниски лихви или просто е станала неудобна, трябва да проучим пазара и да се преориентираме. Макар смяната на банка да е нелека процедура, трябва да изхождаме от следното правило: „Плюсовете трябва да надхвърлят минусите“. Ако все пак вземем такова решение, следва да открием акаунт в новата банка и да пренасочим средствата си. Едва, когато сме сигурни, че обслужването и всички процеси ни удовлетворяват, можем да закрием акаунта си в старата банка.

 

23.    Без финансови експерименти
Точно като краткосрочна диета, екстремните финансови стратегии, които налагат на потребителите драстични промени в разходите, вероятно няма да се окажат ефективни. Вместо това, по-добре да правим малки, нискорискови промени в управлението на финансите си, като намаляване на разходите с 10% и покупка само на неща, от които наистина се нуждаем. 

 

24.    Покупка на вещи „втора ръка“
Покупката на употребявани вещи или взимането им на заем от близки, са екосъобразни решения, които могат да се окажат много здравословни за нашия бюджет. Съществува проект на име Buy Nothing, който има за цел да свързва съседи, за да обменят, заемат или подаряват необходими вещи без да се изисква заплащане. С подобна идея вече се създават и множество групи в социалните мрежи, всяка от които има определен фокус и таргет аудитория. Друг вариант остават физическите магазини за уреди и дрехи втора употреба, които предлагат разнообразие на цени повече от два пъти по-ниски от тези в редовните магазини. 

 

25.    Продажба на излишни вещи
Освен да пазаруваме на старо, можем и да продаваме свои вещи, които не използваме като по този начин ще си освободим пространство и в същото време ще се сдобием и някакви допълнителни средства. Сегашният момент е идеален за подобно начинание, за да започнем новата година на чисто, като почистим килера, мазето или гаража и се освободим от всичко ненужно. И за тази инициатива има разработени доста приложения, в които можем да публикуваме продаваното от нас и да очакваме, че то ще се окаже потребно за някой друг. Защо да не публикуваме първата си обява още сега?

 

 

26.    Пасивен доход
Пасивен доход са например средствата, които получаваме от отдаването под наем на недвижим имот, които могат ни осигурят известна финансова свобода. Притежаването на недвижим имот неслучайно се определя като една от най-добрите възможности за инвестиция. Стига да сме достатъчно изобретателни, винаги можем да измислим вариант да отдаваме под наем дори гараж, таванско помещение или мазе, като по този начин си осигурим въпросния пасивен доход. 
Друга форма на пасивен доход са пенсионните ни инвестиции.

 

27.    Финансови предизвикателства
В периодите, когато изпадаме в моментно финансово затруднение,  можем да опитаме някое от така наречените финансови предизвикателства. Пример за такива са Спестявания за 52 седмици или предизвикателството „запазете промяната“. Според Нев Харис, финансов експерт в Питсбърг, хората, които се борят да спестяват имат нужда от силен стимул, стабилна цел, които да им помагат да бъдат постоянни и да не се отказват, затова в този случай паричното предизвикателство може да помогне.

 

28.    Покритие на застрахователните продукти
Когато животът ни се променя е нормално да променяме и изискванията си към ползваните услуги, в това число покритието на застрахователните продукти, които ползваме. Животозастраховането, например, се предлага в различни варианти и условия на покритие, които могат да бъдат от значение, ако нещо се случи с родител на малко дете. Изборът на правилната здравна застраховка може да има значителни последици не само за качеството на здравеопазването, което получаваме, но и за финансите ни. 

 

29.    Курс по лични финанси
Възможностите за онлайн курсове днес са безкрайни, затова завършването на курс по лични финанси е по-достъпно от всякога. Насоки за изплащане на дългове, взимане на информирани инвестиционни решения или управление на семейния бюджет са само част от финансовите теми, с които можем да запознаем и да опитаме да приложим в ежедневието си. 

 

30.    Определяне на финансови цели
Финансовите цели не се изчерпват с постигането на определена заплата или размер на спестяванията. Нашите цели обикновено се делят на краткосрочни и дългосрочни, именно затова трябва да се въоръжим с търпение. Каквито и да са целите ни, важно е да бъдат конкретни, приложими спрямо финансите ни през 2022 г., а описването им в списък би подпомогнало изпълнението им.