Блог

Как да спестя

Добри и лоши финансови навици

Изграждането на положителни финансови навици трябва да започне на възможно най-ранен етап от нашия живот. Кои са основните правила, които трябва да следваме за да постигнем финансов успех и кои са най-често допусканите грешки?

Постигането на финансова независимост е естествен стремеж за всяко човешко същество и колкото по-рано започнем да работим в тази насока, толкова по-големи са шансовете ни за постигане на крайната цел. 
До известна степен, финансовият успех е въпрос на зрялост. Често в младежките си години хората не мислят за своята бъдеща сигурност, а живеят за мига. 
Как да изградим положителни навици относно своето финансово благосъстояние и кои са основните грешки, от които трябва навреме да се научим да се предпазваме? Ето някои основни правила:

 

1.    Πъpвo пpaвилo, което трябва да спазваме, зa да бъдем финaнcoво нeзaвиcими e “Πлaщaй пъpвo нa ceбe cи". 
Ако от рано започнем отделяме около 10% от всички спечелени пари, няма да се чувстваме ощетени и в същото време, за период от няколко години, ще разполагаме със задоволителен бюджет. Никоя сума, колкото и малка да е тя не трябва да бъде подценявана.


2.    Bтopo пpaвилo – „Не харчи излишно!“
Повишението на заплатата е чудесна новина, но е важно да не повишаваме разходите си неоправдано, дори напротив, трябва да опитаме да спестяваме повече от преди. Когато говорим за спестявания, не се подразбира да се лишаваме от нещо необходимо, но да умеем да отсяваме и пазаруваме умно. 


3.    Tpeтo пpaвилo – „Инвестирай в себе си“
Това правило се припокрива и с насоките на предприемачът-милионер Mapĸ Kубaн. Като създател и притежател на множество успешни бизнеси, той споделя, че най-добрата му инвестиция е тази, в самия себе си. За него, непрекъснатото самоусъвършенстване е една от тайните за успех. Всеки интелигентен и обучен човек, според Кубан, разполага с конкурентно предимство.


4.    Чeтвъpтo пpaвилo - "Подсигури си бeли пapи зa чepни дни"
Финансови консултанти съветват да спестим средствата, които обичайно са ни нужни за около шест месеца. Тези пари ни осигуряват спокойствие и сигурност, в случай, че ни се наложи да покриваме непредвидени разходи или останем без работа.


5.    Πeтo пpaвилo – „Повиши финaнcoвaтa cи ĸyлтypa“ 
Личната финансова осведоменост е изключително важна, а в днешно време, лесно можем да се образоваме, чрез онлайн курсове или с повече четене по темата. Информацията за пазара на недвижими имоти, инвестиционния пазар или дори криптовалутите са от значение за нашата финансова грамотност. Понякога, малките детайли или съвети, прочетени в онлайн пространството могат да се окажат решаващи за нашето финансово благосъстояние.


6.    Шесто правило - „Инвecтиpaй”
Инвестициите ни се струват сложни и плашещи, но всъщност не е така. Това, от което имаме нужда преди да предприемем инвестиция е, или професионална консултация, или самоподготовка, включваща много прочетени материали по темата. На инвестиционния пазар, може да се насочим към вече разработени професионални продукти. Дори за тях, от нас ще се очаква да направим дефиниция на целите си и поетия риск, както и да изберем конкретен инвестиционен продукт. Тук отново можете да се допитаме до професионалист.


7.    Седмо правило - „Избягвай ‘лoшитe’ ĸpeдити
Кредитите са необходимост, но някои биват определяни като „по-лоши“ от други. Към това определение спадат кредитни карти и заеми от заложни къщи. С тях трябва да бъдем особено внимателни, тъй като те биха могли да бъдат подвеждащи. 

 

Кои финансови грешки трябва да избягваме след 30-год. възраст?


Съоснователката и изпълнителен директор на консултантска фирма в сферата на инвестициите, Маргерита Чанг смята, че в момента, в който се научим да управляваме финансите си умно, тогава можем да си позволим да живеем според желанията си. 30-тата ни годишнина е ключов момент за нашата финансова зрялост – смята се, че именно на тази възраст усвояваме основни правила по отношение на парите, които да следваме през целия си живот, занапред.


1.    Πъpвa гpeшĸa - „Липса на финансова цел“
Поставянето на финансова цел е една от първите задачи, с които трябва да се заемем след навършването на тридесетата си година. Колкото по-рано започнем да планираме и анализираме финансовото си състояние, толкова по-добри резултати ще постигнем, казват експертите. За действия в посока подсигуряване на финансова стабилност в пенсионна възраст, никога не е твърде рано.
Определянето на цели е обвързано и с поставяне на срокове за тяхното изпълнение. Навременното дефиниране на нашите желания ще ускори и тяхната реализация, а 30-годишнината ни е най-точният момент за това.

 

2.    Bтopa гpeшĸa – „Не спестявате за старини“ 
Независимо от размера на сумите, които успяваме да заделяме на месечна база, в процеса на годините, ако сме постоянни, те се умножават и на старини можем да се окажем собственици на сериозен капитал. Да си гарантираме спокойствие за бъдещето не е непосилна за изпълнение цел, дори напротив. Единствените качества, които се изискват за постигането ѝ са търпение и постоянство.

 

3.    Tpeтa гpeшĸa – „Не знаете за какво давате парите си“
Добре известен факт за натрупване на богатството е да харчим по-малко, отколкото печелим. Понякога тази задача се оказва доста трудна, затова трябва редовно да си напомняме да харчим парите си за неща, от които наистина имаме нужда. Една от тайните за постигане на финансово благополучие е да ограничим до минимум необмислените, спонтанни покупки. Винаги, водещ трябва да бъдем разумът, а не емоцията, особено когато боравим с пари.
Друго много важно условие за постигане на финансова сигурност е да наблюдаваме обичайните си разходи и да ги анализираме. Много полезно е воденето на „дневник“ за направените покупки и изхарчените пари. По този начин винаги ще сме наясно в какво сме вложили средствата си.
Спестяването е определящ фактор за финансовия ни успех, но също много важно е да успяваме да поддържаме баланса между личния си комфорт, така наречения лайфстайл и мисълта за спестяванията. Трябва да се предпазваме от залитане в крайности и да си позволяваме малки ежедневни удоволствия, които се отразяват положително на настроението ни.

Всички изброени наставления, от една са страна лесни за спазване, от друга страна - лесни за нарушаване. Това, към което трябва да се стремим е често да си напомняме каква е крайната ни цел и сами да отговаряме на въпроса защо е нужно да налагаме дисциплина в своя бюджет. Когато изпълняваме тези простички съвети, със сигурност ще бъдем възнаградени с незакъсняващи резултати, а каква по-добра мотивация да продължаваме да следваме целите си от ежедневните, лични малки победи?