Блог

Тайните на успеха

Джак Ма – най-богатият човек в Китай

По време на свое пътуване в Щатите, Джак Ма открива, че в тогавашното интернет пространство липсва каквато и да било информация за Китай. Той решава да промени това като, реализирайки идеята си за създаване на онлайн магазин. Ето как...

 

Създателят на уебсайта за електронна търговия “Alibaba“, Джак Ма е носителят на титлата „Най-богатия човек в Китай“. Неговото състояние възлиза на петдесет милиарда долара, към момента, но пътят, който той изминава, за да достигне до този успех, не е никак лек.

Първи стъпки

В първите години от своето образование, Джак Ма не е бил сред изявените ученици, дори с трудност е взимал своите изпити. В последствие, не успява да се класира на приемния изпит, дори за университета с най-нисък рейтинг в своя роден град.

Любопитните факти от биографията на днешния милиардер са не един и два. Сред тях е, че той безуспешно кандидатства в университета Харвард, цели десет пъти. В друга ситуация, на интервю за работа в един от ресторантите на KFC в Китай, Джак Ма бил единственият отхвърлен кандидат – сред общо 24 кандидати, работа получават всичките 23-ма, без Ма. С провал приключват и неговите усилия да създаде различни собствени бизнеси, както и опитите му за работа в полицията.

Интернет пространството

Първата среща на Джак Ма с компютрите и интернет пространството датира от 1995 година, в Съединените щати, тъй като по това време тези технологии в Китай са все още рядкост. Тогава той реализира своите първи търсения в мрежата и установява, че резултати от и за Китай не се откриват. В този момент, днешният милиардер взима решение да позиционира своята страна в интернет пространството. Със завръщането си в Китай, той убеждава 17 свои приятели да му дадат заем за проекта за онлайн търговия “Alibaba” и така през 1999-та година започва всичко!

Началото на електронния бизнес

Първата голяма битка на Джак Ма се оказва убеждаването на неговите сънародници, че е безопасно да се разплащат и пазаруват онлайн. Първите няколко години се оказват твърде трудни и не носят почти никакъв приход за уебсайта. Въпреки трудното начало, обаче и появилата се конкуренция в лицето на EachNet, през 2000-та година, с навременната помощ на инвестиции от Yahoo, компанията за онлайн търговия набира инерция и започва да се налага.

Скоро бизнесът печели друго финансиране в размер на 25 милиона долара и след няколко години “Alibaba“ вече е публична компания, фигурираща в регистрите на САЩ. От един момент нататък, под ръководството на Джак Ма, компанията се разгръща като придобива нови разнообразни бизнеси като сутрешно печатно издание и дори голямо филмово студио. Дава се старт и на други бизнеси като: уебсайта за продажба на дребно – “Taobao“, услуга за обработка на плащания – “Alipay“, китайската социална мрежа “Weibo“, участие в Yahoo Китай.

 

През 2013 година, когато Джак Ма заема позицията изпълнителен председател, приходите на “Alibaba“ отбелязват изключителния ръст от 1100 %. През есента на 2019 г. пазарната стойност на компанията възлиза на 465 милиарда долара, съответно дялът на Ма (5,3%) в “Alibaba“ тогава, се равнява на 24.6 млрд. долара.

 

Други бизнеси

Извън електронния гигант “Alibaba“, Джак Ма инвестира в доста разнообразни бизнеси, от които също генерира печалба, а през 2010 г., заедно с още четирима партньори основава дружество за рисков капитал “Yunfeng“, управляващо личните инвестиции на китайския бизнесмен.

Интересен факт за Джак Ма е, че независимо от внушителното си състояние, той не харчи необмислено средствата си. Неговият автомобил е на стойност едва 15 000 долара, а заниманията в свободното му време са такива, които също не предполагат сериозен разход - тай чи, медитация, аматьорски покер. Индустрията, в която той влага по-значителни суми от разполагаемото богатство е тази на недвижимите имоти.

Създателят на “Alibaba” притежава къща в най-скъпия квартал на китайската столица на стойност почти 200 млн. долара. Разполага, също с недвижим имот в Ню Йорк, струващ 23 млн. долара и лозя с внушителни размери в южна Франция. Все още стопанисва и апартамента в Lakeside Gardens, в който преди двадесет години създава “Alibaba”. Пътуванията между притежаваните имоти, Джак Ма осъществява чрез личния си частен самолет, модел Gulfstream 550, закупен от “Alibaba” за около 50 милиона долара.

Гигантът “Alibaba“ е организатор, също на формати за откриване на таланти, в които Ма има централно участие като водещ и дори понякога пее. Подобен, изключително впечатляващ спектакъл е организиран в чест на неговото пенсиониране от компанията през есента на 2017-та година. За повода “Alibaba” кани 60 хил. от своите служители, а събитието се провежда на стадион с олимпийски размери.

Във времената преди да достигне небивал успех в качеството си на ръководител на една от най-големите световни платформи за електронна търговия, китайският предприемач е работел като учител по английски език. Неговата заплата, тогава наброява едва 12 долара месечно.

Независимо от своя грандиозен успех и натрупаните милиарди, Джак Ма определя като най-щастлив, именно периода в своя живот, когато е работел като преподавател по английски, а животът му е бил съвсем обикновен. По време на свои публични участия, той споделя, че притежаваното състояние го принуждава да живее и харчи с отговорност към обществото. Неслучайни са неговите ангажименти в подкрепа на образованието, здравеопазването, опазването на околната среда.

Ръководен от Ма, Електронният гигант “Alibaba” дарява 0,3% от спечеленото за екологични каузи и програми, посветени на борбата с щети, настъпили в резултат от природни бедствия. Китайският милиардер основава и фондация на свое име през 2014 г., която дарява повече от 44 млн. долара на Университетска болница в Жеджиан и, също на учители от различни китайски провинции.

Към днешна дата “Alibaba“ е най-голямата платформа за електроннo пазаруване в Китай, с над 80% пазарен дял, а приходите, които генерира надхвърлят тези на “Ebay” и “Amazon” взети заедно.

След двадесет години усилия, Джак Ма сякаш се е наситил на успеха и бизнеса си и се оттегля от висшестоящата си позиция, като го предава в ръцете на други. През есента на 2019 година, той се пенсионира, а къде ще харчи печалбата си от ръста на инвестициите, тепърва предстои да разберем.