Блог

Инвестиции

Истерията по криптовалутите

Инвестициите в криптовалути се изстреляха до небето през миналата година. Но дали това поведение е знак за устойчивостта на пазарите, или сигнализира, че се надува балон?

През последните няколко години в средите на инвеститорите, пазарните анализатори и дори сред хората, които не са помисляли за инвестиции в различни финансови инструменти, едно понятие прикова фокуса на вниманието – криптовалутите. От промяната на цените им до приложимостта на алгоритъма зад тях, този нов вид икономически актив си запази място в челните позиции на медиите. Това не е учудващо – визионерите, които първи инвестираха в копаене на различните криптовалути, днес вече са милиардери. Този вид актив привидно обещава лесни възможности за забогатяване, но дали наистина пазарът на криптовалутите може да расте до безкрай, или воден от големия брой нови инвеститори навлиза в опасна територия?

Експанзията на криптовалутите

За изминалите две години криптовалутите преживяха пълен рененс. Цената на биткойн, който е най-популярната валута, нарасна почти петкратно през 2016 г., за да достигне 1000 долара в началото на февруари 2017 г. След което изглеждаше, че нищо не може да спре покачването на биткойн и останалите криптовалути. В самото начало на миналата година пазарната капитализация (оценката на стойността им в конвенционални валути, най-често представена в долари) на различните криптовалути възлизаше на 550 млрд. долара. Тази стойност беше впечатляващите 31 пъти по-висока от капитализацията им година по-рано. Самият биткойн поскъпна почти 20 пъти, за да достигне пикова цена от над 19 хил. долара точно след Коледа. Още по-впечатляващо е поскъпването на етериум, който в рамките на изминалата година се покачи почти 90 пъти, за да приключи 2017 г. при цена от 767 долара за един етериум. Други валути поскъпват със стотици проценти още по време на първия ден, през който се търгуват на различните борси.

Но криптовалутите не останаха интересни единствено за спекулантите. Механизмът на блок-веригата (blockchain), който стои в основата на много от тях, привлече вниманието на компании от цял свят. Някои от най-големите банки в света, включително Mitsubishi UFJ Financial Group, която е най-голямата банка в Япония, обявиха, че или експериментират с блок-веригата, или ще пуснат собствени криптовлаути. Колаборация от 31 институции, сред които J.P. Morgan, Intel, Microsoft и Banco Santander, заимстваха блок-веригата от етериум, за да създадат усъвършенствана система за търговия на валути. Тези и много други приложения само затвърдиха блок-веригата като изключително сигурен механизъм, което допълнително увеличи популярността на различните криптовалути.

От друга страна, през последната година и половина много стартъпи започнаха да използват криптовалутите, за да набират капитал за идеите си. Така, чрез процедурата, позната като първично предлагане на койни (initial coin offering или ICO), те заобиколиха конвенционалните канали за финансиране като бизнес ангелите, акселераторите и банките. Същевременно криптовалутите, които те създават за извършването на първичното предлагане на койни, могат да бъдат придобивани по цял свят, което създаде изключително лесен канал за набиране на средства и още повече спомогна за допълнителната популяризация на криптовалутите като инструмент за извършване на плащания и за съхраняване на стойност.

Към края на 2017 г. пазарът на криптовалутите стана изключително горещ. Но точно преди Нова година те започнаха да се обезценяват, като в крайна сметка спадът в цената на почти всички криптовалути (вече съществуват над 1700 такива) достигна грандиозни размери за по-малко от месец. Това подтикна критиците им да обявят, че криптобалонът се е спукал. От своя страна, защитниците на криптовалутите изтъкваха, че подобен спад е виждан и преди, както и че традиционно началото на годината се характеризира с по-ниска цена на различните платежни средства, като една от причините за това е настъпването на Китайската нова година. Докато двата лагера са изключително разграничени в позициите си, дигиталните децентрализирани платежни средства се възстановиха в известна степен, макар да са далеч от пиковите си стойности от края на 2017 г. Но все пак кой е прав – критиците или защитниците на криптовалутите?

Балон ли са криптовалутите?

Първото нещо, което инвеститорите в криптовалути трябва да знаят, е, че те все още са изключително волатилен актив. Това означава, че тяхната цена може да претърпи големи колебания в много кратки периоди от време. Но защо това е така? Едно от лесните обяснения за това е инвазията на нови спекуланти на пазара. Това са хора, които се опитват да закупят криптовалути, докато смятат, че цената е ниска и че ще продължи да се покачва, за да може размерът на тяхната инвестиция да нарасне. На практика те се възползват от ценовите динамики, за да реализират печалба. Много от тях не познават философиите на криптовалутите, а дори нерядко и технологичния механизъм, посредством който те функционират. Тъй като те са привлечени от идеята за бързо забогатяване с криптовалути е много вероятно да не успеят да проследят дългосрочните тенденции на пазара и решенията им често да се влияят силно дори от лек спад (пораждащ скептичност) или повишаване (оптимизъм) на цената на активите. Когато голям дял от спекулантите преследват бързите пари, те лесно пораждат „ефекта на снежната топка“. При него лек спад или покачване в цената довеждат до непропорционално по-голямо търсене или опит за продажба на криптовалути, затова корекциите на този пазар (спадовете от над 10%) често изглеждат драматични.

За това свидетелстват и действителните ценови динамики на криптовалутите. След като през месец януари цената на биткойн, както и на повечето останали криптовалути, се срина, към средата на март 2018 г. пазарната капитализация на криптовалутите спадна до едва 291 млрд. долара (в сравнение с 550 млрд. долара само по-малко от три месеца по-рано). Същевременно тази волатилност е значително по-голяма спрямо кой да е друг пазар. Ако вземем за пример биткойн, неговата цена се срина от 19,3 хил. долара на 16 декември 2017 г. до 6,9 хил. долара на 5 февруари 2018 г. – спад от 64%. Тъй като криптовалутите обикновено се разглеждат като една група от активи, поскъпване или спад на цената на една или няколко валути често оказват влияние върху целия пазар. Ако която и да е фондова борса изгуби такава стойност, бихме говорили за изключително тежка криза. И въпреки че в света на криптовалутите спадове с подобен магнитут се случват относително често, като за последните години криптосветът преживя пет подобни срива, това не означава, че те не са балон.

Наистина няма индикации, че след ценовия спад, настъпил в началото на 2018 г. няма да видим поредно надуване на балон. До такъв извод може да се достигне благодарение на поведението на пазарните участници. Мнозина от тях използват криптовалутите с предимно спекулативна цел, а не като платежно средство, за което говори много ниския дял на транзакциите, заплатени чрез криптовалути. Това говори, че все още инструменти като биткойн се купуват или продават предимно заради очакванията на инвеститорите, че могат да спечелят от поскъпването или поевтиняването му. Но когато пазарът успокои и делът на спекулантите спадне се очаква, че криптовалутите ще се използват все повече като разплащателно средство. Може да се очаква, че тогава цената им ще е значително по-балансирана и сериозните флуктуации ще бъдат драстично ограничени.

Докато в краткосрочен план истерията, настъпила в началото на тази година, се разглежда от скептците като неблагоприятна. На практика пазарът изглежда като хронично балонизиран. Но в действителност тази волатилност има и своите положителни страни. Една от тях е, че тя „изчиства“ пазара от спекулантите, които не успяват да предвидят ценовата динамика или не притежават фундаменталните знания, необходими на успешните търговци. Така в дългосрочен план, когато истерията на инвеститорите отмине, цената на криптовалутите може би ще претърпи още много колебания и ще се спука още не един балон. Но докато това стабилизиране се случи, пазарните играчи трябва да внимават за волатилността на криптовалутите и за балоните, които предстои да се спукат, тъй като те може да превърнат печалбата в тежка загуба за броени дни.