Блог

Инвестиции

Как да не губим пари при инвестиране?

Инвестирането може да е особено рисково начинание, особено за хора, които тепърва прохождат в своето финансово образование. Въпреки, че е препоръчително всеки да спестява и да инвестира вместо да разчита на държавата за издръжка на старини (защото просто няма да я получи), към това трябва да се подхожда внимателно. Много начинаещи инвеститори прибързват и се впускат в необмислени инвестиционни начинания, от които със сигурност ще изгубят пари. Начинаещите инвеститори често допускат грешки и трупат загуби, които биха могли да избегнат, ако просто спазваха три доста прости, но и много важни, правила. Ето кои са те.

1. Минимизирайте разходите за такси и комисионни

Може би най-често срещаната грешка при начинаещи инвеститори е да подценят или въобще да пропуснат да пресметнат количеството такси и други видове транзакционни разходи, които ще трябва да платят, за да осъществят планираните от тях инвестиции. Това е и най-опасната грешка. Става въпрос за всички такси, които трябва да платите, за да закупите определени акции, облигации или дори за да сложите парите си в банков влог или в някой взаимен фонд за инвестиции.

Инвестирането, в каквото и да е, винаги носи със себе си определени транзакционни разходи под формата на една или друга такса. Това е така, защото, за да инвестирате винаги трябва да ползвате някакъв посредник – дали ще е брокер, банка или инвестиционен фонд, винаги ще трябва да платите някаква такса. Проблемът е, че много начинаещи инвеститори пренебрегват този факт. Заделят си определена сума пари, която искат да инвестират, отварят си сметка при инвестиционен посредник, започват да купуват активи...и изведнъж осъзнават, че сумата, която са заделили не е достатъчна, защото трябва да плащат комисионна при всяка транзакция, което не са взели предвид предварително.

Или още по-лошо, дават си парите на някой взаимен инвестиционен фонд и се съгласяват да плащат годишна такса, която уж изглежда сравнително ниска (примерно 2%), но в действителност серозно ощетява техните печалби. Когато пропуснете да вземете разходите за различните видове такси предвид, реалното ниво на възвръщаемост от вашите инвестиции може да се окаже доста по-ниско, отколкото първоначално сте очаквали. Затова, за да не реализирате непредвидени загуби, винаги предварително сверявайте какви такси и комисионни ще трябва да платите, за да реализирате своите инвестиционни планове. И се стремете да ги минимизирате възможно най-много. Най-лесният начин да провалите своите инвестиционни планове и да профукате непредвидена част от спестяванията си е като плащате твърде много такси и комисионни.

2. Инвестирайте в активи, чиято възвръщаемост надвишава инфлацията

Да кажем, че сте инвестирали определена сума в някакъв актив или инвестиционен портфейл, който за една година е генерирал (тоест е нарастнал с) 4% възвръщаемост. Сигурно си мислите, че това означава, че сте реализирали 4% печалба, нали? Не бързайте толкова. Тези 4% са само номиналната възвръщаемост на вашата инвестиция. Това не е чистата, реална възвръщаемост. Вашата реална печалба от тази инвестиция всъщност може да е доста под въпросните 4%. В зависимост от това какво е било нивото на ценова инфлация през въпросната година вие може дори да сте загубили пари от инвестицията!

Ценовата инфлация, най-просто казано, е темпото, с което растат цените на стоките и услугите, които се предлагат в икономиката. Движенията в цените на стоките и услугите (за потребителите като вас) се измерват чрез индекс на потребителските цени, който се изчислява и публикува от Националния статистически институт. Ако през една година инфлацията е била примерно 5%, то това значи, че този индекс, и съответно цените на потребителските стоки и услуги, са се покачили с 5%. Защо е важно да следите нивото на инфлация?

Както споменах горе, ако нивото на инфлация през даден период е било по-високо от възвръщаемостта на вашите инвестиции, то тогава вие не сте натрупали никаква печалба. Напротив, реално сте загубили пари. Парите в крайна сметка са просто средство, за покупката на стоки и услуги. Реалното богатство не се измерва в това колко лева имате в портфейла или банковата сметка, а в колко неща можете да си купите с тях – това се нарича покупателна способност.

Когато цените се покачват, това означава, че със същото количество пари можете да си купите по-малко неща. Например, нека кажем, че в началото на годината имате 100 лв. и през годината инфлацията е била 5%, в началото на следващата година със същите 100 лв. можете да си купите 5% по-малко неща. Тоест, реалната стойност на вашите 100 лв. е паднала с 5 лв. до 95 лв.

Същото се отнася и за инвестициите. За да пресметнете реалната печалба на вашата инвестиция през даден период от време, просто извадете процента на инфлация от процента на растеж на инвестицията ви. Връщайки се на примера горе, ако сте реализирали 4% възвърщаемост за една година, през която инфлацията е била 5%, реално вие сте загубили 1% от своята инвестиция. Затова, винаги взимайте предвид нивото на инфлация – какво е то сега и как се очаква да се движи – и правете само и единствено такива инвестиции, чиито печалби смятате, че ще го надвишат.

3. Не се опитвайте да нацелите тайминга на пазара

Най-накрая идва ред на едно правило, което не е толкова фундаментално колкото първите две, но може би е най-често пренебрегваното. Много начинаещи инвеститори не просто смятат, че могат да бият пазара, но и да отгатнат неговите краткосрочни движения. Възможните печалби при правилно отгатване на това кога цената на дадена акция рязко ще се покачи или ще падне наистина могат да са много привлекателни, но в действителност са просто мираж.

Реално никой не може постоянно правилно да нацелва такива преломни момента в движението на цената на която и да е инвестиция. Дори най-успешните инвеститори – хора като Уорън Бъфет, Бенджамин Греъм и други, никога не са и не биха се опитали да нацелят тайминга на пазара. Това е така защото те знаят, че дори да нацелят тайминга веднъж, това не може да се случва постоянно или дори през по-голямата част от времето. Истината е, че краткосрочните движения на финансовите пазари са твърде непредвидими за всеки един от нас.

В краткосрочен план движенията на пазарите до много голяма степен се влияят от фактори като емоциите на инвеститорите и неочаквани новини, понякога просто клюки в пресата за състоянието на тази или онази фирма. В дългосрочен план обаче предвижданията на финансовите пазари са по-реалистични. Що се отнася до акциите например, в дългосрочен план има ясно доказана и установана тенденция цената на акциите на една компания да следва качеството на нейното фундаментално финансово състояние. Да, в краткосрочен план влиянието на емоциите на инвеститорите, новините и краткосрочните геополитически или икономически кризи, но в дългосрочен цената на дадена акция винаги се стреми нагоре, ако финансовото състояние на съответната компания е добро.

Това е така защото с течение на времето пазарния процес изчиства влиянието на всички тези краткосрочни флуктуации в цената, които не отразяват фундаменталната стойност на съответната инвестиция. Фирмите в добро финансово състояние са по-малко зависими от пазарните настроения и съответно по-устойчиви на неприятни краткосрочни изненади. Затова не се опитвайте да нацелите "правилния" момент да направите тази или онази инвестиция според това как очаквате да се движи нейната цена в близките месеци или години. Абстрахирайте се от каквито и да е идеи за тайминг и търсете само инвестиции, които изглеждат сигурни в дългосрочен план.