Блог

Тайните на успеха

Как да превърнете стремежа в неговия паричен еквивалент

Всяко човешко същество, достигнало зряла възраст, в която ролята на парите става очевидна, иска да разполага с повече финанси. Само с искане обаче състояние не се прави. Единствено горещият стремеж за богатство, който обзема всички мисли и чувства, съчетан с конкретен план за действие и упорство, може да направи човека богат. 

Трябва да си дадем ясна сметка обаче, че всички преуспели хора са посветили част от времето си на мечти, надежди, копнежи и планове, преди да натрупат своето забележително състояние.

Превръщането на големите мечти в сигурни пари

Всички ние, които участваме в надпреварата за натрупване на по-голямо състояние, трябва да черпим вдъхновение от факта, че този постоянно променящ се свят изисква нови идеи, нови методи, нови лидери, нови изобретения, нови книги, нови начини за реклама, преподаване, информиране, нова литература и т.н. В основата на целия този вечен и непрекъснат стремеж към новото лежи един велик принцип, който носи името „конкретност на целта“. Той означава да знаеш точно какво искаш, да си представяш ясно какво ще постигнеш и горещо да копнееш да го постигнеш. 

Всички ние, които се стремим към богатство, не трябва да забравяме, че истинските водачи са хора, успели да впрегнат в работа нематериалните, невидими сили на още неродените възможности, и са преобразували тези сили в изграждането на самолети, градове, компании, фабрики, автомобили и всякакви други средства, правещи живота по-приятен и интересен. 

За да победим в голямата игра на нашият променлив свят, трябва да притежаваме искрата на пионерите от миналото, чиито мечти превърнаха в цивилизацията по-добро място за живеене. Томас Едисон имал мечта да направи лампа, която да работи с електричество. Той веднага започнал да работи с това, с което разполага в момента. Направил десет хиляди неуспешни опита. Но не се отказал от мечтата си. Накрая лампата се превърнала в действителност. Практичните мечтатели никога не се отказват. Гулиермо Макрони мечтаел да създаде система, която да използва невидимите сили на въображаемата среда. Днес всеки може да завърти копчето на своя телевизор и да се убеди, че Макрони не е имал напразни мечти. Може би ще ви бъде интересно да узнаете, че навремето, когато Макрони обявил, че е открил способ за предаване на съобщения по въздуха без проводници или други материални носители „приятелите“ му го затворили в лудница с настояването психиатрите да се произнесат дали е нормален. Трябва да отбележим, че днес – слава Богу! – с мечтите се отнасят далеч по-добре!

Светът е пълен с безплатни възможности само трябва да си отворите очите за тях

Горещият стремеж да бъдеш и да действаш е отправна точка, от която трябва да тръгне всеки. Нищо не се ражда от безразличие, мързел и липса на амбиция. Не забравяйте, че всички, успели в живота, са започнали от нулата и са преминали през не едно и две инфарктни изпитания, преди да достигнат до целта. Повратният момент в живота на всеки преуспял човек обикновено идва във време на личностна или финансова криза, в разгара на която той осъзнава своето друго Аз. 

О‘Хенри открил гения у себе си, след като го сполетели големи нещастия и бил хвърлен в затвора на Кълъмбъс, Охайо. Така нещастията го принудили да се взре в себе си, за да види своето друго Аз и да осъзнае, че има талант на голям писател и не е обречен да прекара живота си като аутсайдер.

Чарлз Дикенс започнал като общ работник, който по цял ден лепял етикети. Трагедията на неговата първа любов проникнала в дълбините на душата му и го превърнала в един от най-големите писатели в световната литература. Тъкмо тази трагедия вдъхновила написването на „Дейвид Копърфийлд“, а след нея и на другите шедьоври на писателя, благодарение на които този свят днес е малко по-добър.

Бетовен бил глух, Милтън – сляп, но техните имена ще останат завинаги в историята на човечеството, защото и двамата умеели да превърнат мечтите си в организирана мисъл.

Има разлика между това да искаш нещо и да си готов да го получиш. Никой не е готов, докато не повярва, че може да спечели онова, което иска.

Богатството започва от човешкия ум

Ако проследим биографията на всеки богат човек ще открием, че той е прилагал, съзнателно или несъзнателно, принципа на „мозъчния тръст“. Този израз може да бъде дефиниран като хармонична координация на знания и усилия между двама или повече хора за постигане на конкретната цел. Тази метафора обяснява защо тайната на властта, която притежават личностите обградени с екипи от умни хора, се крие в подбора на техния „мозъчен тръст“.

Върху правилото на „мозъчния тръст“ или по-скоро върху неговата икономическа страна разказва историята на Ендрю Карнеги. „Мозъчният тръст“ на господин Карнеги се състои от около петдесет души. Той е събирал около себе си тези хора с единствената цел да произвежда и продава стомана. Карнеги бил убеден, че дължи цялото си състояние на силата, която е акумулирал чрез своя „мозъчен тръст“. Гигантската организация на Карнеги се родила първо във въображението на един човек. Той изработил и план за присъединяването на стомано-добивните заводи към нея, за да осигури нейната финансова стабилност. Неговата вяра, неговият стремеж, неговото въображение, неговата упоритост станали „тухлите“, с които била изградена Стоманената корпорация на САЩ. Стоманодобивните и машиностроителните заводи, които неговата корпорация придобила, могат да се разглеждат като страничен фактор, но внимателният анализ показва, че стойността на активите на корпорацията нараснала с шестстотин милиона долара само от факта, че те били консолидирани чрез поставянето им под единно управление. С други думи, идеята на един от приближените на Карнеги – Чарлз Шуаб, донесла печалба от шестстотин милиона долара. Стоманената корпорация на САЩ процъфтяла, докато се превърнала в най-мощната икономическа групировка в Америка с хиляди работници и специалисти, разработващи нови приложения на стоманата и търсещи нови пазари. Тридесет и осем годишният Чарлз Шуаб също получил своя дял. Той станал президент на новата корпорация, която управлявал до 1930 г. Тази история от света на големия бизнес прекрасно показва как стремежът се превръща във сигурен финансов еквивалент. 

Богатството се ражда от една – единствена мисъл. Сумата може да бъде намалена единствено от ограниченията, които човекът, родил идеята, си поставя сам. А вярата? Вярата е онзи фактор, който премахва ограниченията и събаря бариерите.

Не забравяйте това, когато седнете на масата с Живота, за да договорите собствената си цена.