Блог

Как да спестя

Как да се справим с дълговете?


Натрупването на дългове, обикновено става неусетно, а осъзнаването на проблема идва със закъснение. Как да се справим в подобна ситуация и можем ли да поправим щетите, които нанасяме на собствения си бюджет, ще научим в следващата статия.

 

Почти на всеки от нас се е случва в даден период от живота си да изпитва финансови затруднения. Понякога усещаме това твърде късно - едва когато останем без пари в брой в портфейла или дебитната ни карта се окаже празна. Тогава единственият ни избор е просто да се ограничим от последващи покупки и други разходи.

Ползването на кредитна карта, от друга страна ни позволява да харчим пари, с които реално не разполагаме. Там разплащанията се отлагат за известен период от време, което често може да ни донесе подвеждащо усещане за спокойствие и неусетно да натрупаме дългове.

 

Проблемът на дълговете
Да вземем пари назаем от близък или финансова институция, понякога се налага и не бива да е проблем, стига да успяваме да контролираме връщането им навреме. Дългът се превръща в проблем, тогава, когато не е единствен или не съумяваме да го управляваме. Ето няколко знака, които помагат да преценим дали нашият дълг е проблем, с чието разрешаване трябва незабавно да се заемем. 

 

  • Правим минимални плащания, защото не можем да си позволим да покрием пълния размер на вноската си.
  • Минималната месечна вноска по кредитната ни карта е твърде висока. В случай, че разполагаме с няколко кредитни карти и общата сума на вноските по всяка от тях надхвърля 20% от месечния ни доход, има риск да останем без някои от необходимите ресурси, включително жилище и храна.
  • Получаваме обаждания от събирачи на дългове. Често не полагаме усилия да спестяваме средства, докато не започнем да пропускаме плащания. Потърсят ли ни по този повод, вероятно доста сме закъснели с плащане и размерът на дълговете ни расте. 
  • Изплащаме един дълг с друг. Моментът, в който започнем да заплащаме битовите си сметки с кредитна карта, защото не разполагаме с други финансови средства сигнализира за сериозен проблем, на който трябва незабавно да обърнем внимание.
  • Теглим пари в брой от кредитната си карта. За съжаление това е пореден сериозен знак за това, че сме изгубили баланса в личния си бюджет. Тегленията от кредитна карта не са препоръчителни, тъй като се начисляват солидни такси за тази услуга.
  • Нямаме никакви спестявания. Добре е да разполагаме със сума пари, спестени за извънредни случаи. Ако не съумеем да заделим дори малко пари настрана, можем да се окажем разорени още при следващата повреда на автомобила си, например. 
  • Не планираме бюджет. Задължително е да планираме месечния си бюджет. Трябва да имаме ясна представа за приходите си и ориентировъчна сметка на разходите, за да предотвратим евентуални финансови кризи.


Ако припознаем себе си в някоя от гореизброените ситуации, е време да вземем мерки, за да прекратим негативната тенденция за натрупване на дългове. Никога не е твърде късно да се вслушаме в професионалните съвети и да овладеем ситуацията.
Ето кои действия биха подпомогнали справянето със сериозна финансова криза:


1.    Оценка на финансовата ситуация
Първото, което трябва да направим, когато установим, че сме натрупали дългове, е да опитаме обективно да оценим финансовото си положение. В такива ситуации емоциите само могат да влошат нещата, затова е важно да се постараем да подходим хладнокръвно. Нищо сложно не се изисква от нас, достатъчни са лист хартия и химикал, за да опишем всички натрупани дългове. Следва да поместим очаквания си приход за месеца и стандартните месечни разходи: битови сметки, транспорт, вноски по заеми, ако имаме такива. Това простичко действие ще ни помогне да видим, черно на бяло, сериозността на положението, а след това и да изготвим стратегия за разрешаването му.
 

2.    Разговор с кредиторите
В случай, че изпитваме затруднение да плащаме вноските по кредита си навреме, много важно е първо да проведем откровен разговор с кредиторите. Истината в такава ситуация би ни отворила вратите, вместо точно обратното. Самите кредитори не биха искали да спрем да плащаме, затова по-вероятно биха проявили разбиране и биха били склонни да предоговорят лихвата по заема ни. Този реверанс от тяхна страна, би облекчил нашата ситуация и би повишил шанса да изплатим задълженията си. Дори и опитът ни да не получи очакваното развитие, нищо не пречи да опитаме.
 

3.    Консултация с финансов съветник
При сериозен финансов проблем, винаги можем да се обърнем за помощ и към професионалист. Има кредитни съветници, предлагащи безплатна консултация. Вслушвайки се в съветите им, бихме могли да изготвим стратегия за управление на средствата си, която да следваме за дълго напред във времето, в случай че се окаже работеща.
При задълбочил се проблем с дългове, е задължително за потърсим сертифициран съветник, с помощта на когото можем да постигнем намаляване на лихвения процент по заемите, които сме затруднени да изплащаме.
 

4.    Допълнителен доход
Колкото и съзнателно да боравим със средствата си, има разходи, които не могат да бъдат намалени или пропуснати. В тези случаи от полза би ни бил страничен доход. Получаването на повече пари, неизменно значи поемане на повече ангажименти и по-малко свободно време, но ако нуждата от повече средства е неотложна, то това е, може би, единственият начин да изплатим дълговете си.
 

5.    Следване на работеща стратегия
Без значение дали решим да инициираме разговор със своя кредитор, да потърсим професионална консултация или решим да съставим свой собствен план за справяне с натрупаните дългове, важно е да бъдем постоянни в действията си. Единствено чрез постоянство имаме шанс да се преборим с тежката финансова ситуация. Обикновено подобни кризи изискват силна мотивация и продължителен период от време, за да се стигне до положителен резултат.


Най-добрият съвет, който можем да последваме е да започнем да работим върху финансовите си проблеми още днес. Омаловажаването на натрупаните дългове или отлагането на действия за справянето с тях са нашите най-лоши врагове. Притеснението и паниката – също. Осъзнаването на проблема и желанието да се борим с него са първата и най-важна крачка, за да се освободим сигурно и трайно от задълженията си.